Trápi vás jarná únava? Porazte ju šalátmi plnými vitamínov!

Šalát

freedigitalphotos.net

Do našich ulíc zavítala opäť jar. Móda však nie je to jediné, čo v toto ročné obdobie prechádza odľahčením. Ľahšie sú aj jedálne lístky plné čerstvých byliniek, zeleniny, syrov a skvelých dressingov. Ak vás bičuje jarná únava, vyskúšajte nasledujúce delikátne šaláty, ktoré vám zaručene dobijú baterky.

Miešaný šalát

Svieži šalát, čerstvá uhorka a chutne vyzerajúce malé reďkvičky potešia nielen naše zdravie, ale aj chuťové bunky. Ak si spomedzi fascinujúcej trojkombinácie neviete vybrať svojho favorita, zabudnite na rozdiely a zmiešajte si ich dokopy presne podľa svojho gusta. Voľne rastúca žerucha navyše dodá lahodnej zelenine jemný nádych exotiky.

Potrebujeme:

  • 100 g miešaného šalátu   
  • uhorku
  • papriku
  • zväzok reďkoviek
  • červenú cibuľu
  • 6 vajec
  • zväzok čerstvej žeruchy
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu
  • lyžičku horčice
  • ½ lyžičky cukru
  • strúčik cesnaku
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • čerstvo pomleté ​​korenie

Postup: Zeleninu umyjeme a očistíme. Vajíčka uvaríme natvrdo a olúpeme. Šalát zmiešame v mise a pridáme nakrájané uhorky, prúžky papriky, kolieska cibule a reďkovky. Ocot zmiešame s horčicou a cukrom, pridáme nasekaný cesnak, olivový olej a premiešame. K šalátu pridáme uvarené vajcia, zalejeme pripraveným dressingom, posypeme žeruchou, okoreníme a podávame.


Mohlo by vás zaujať: Chudnutie podľa znamenia zverokruhu: Akú diétu vám naordinovali hviezdy?


Brokolicový šalát s cestovinou

Konečne sme sa dočkali a brokolicová sezóna je opäť tu. Chutne vyzerajúcu zeleninu môžete získať v obchodoch za prijateľné ceny a jej príprava je len na vašej fantázii. Vynikajúco chutí v kombinácii s kuracím mäsom a cestovinou, ktorá vás spoľahlivo zasýti. Nezabudnite na zálievku, ktorá dodá celému pokrmu šmrnc.

Potrebujeme:

  • niekoľko ružičiek brokolice
  • 130 g cestovín
  • 100 g kuracích pŕs
  • 2 – 3 lyžice majonézy
  • 2 – 3 lyžice mlieka
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • olivový olej

Postup: Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky a uvaríme domäkka v osolenej vode alebo na pare. Scedíme a necháme vychladnúť. Kuracie mäso osolíme, okoreníme, upečieme vo vyhriatej rúre a pokrájame na väčšie kúsky. Cestoviny uvaríme v osolenej vode s olivovým olejom. Všetko preložíme do misy a zalejeme zálievkou.

Zálievka: Majonézu vymiešame s mliekom, ochutíme soľou, korením a premiešame. Podávame vychladené.


Mohlo by vás zaujať: Večera chutne, rýchlo a lacno: Tieto cestovinové recepty poslúžia aj vám


Rímsky šalát so sušenými paradajkami, olivami a parmezánom

Starí Rimania sa vedeli obracať nielen v zákopoch, ale aj v kuchyni. Ich gastronómia je povestná sviežimi plodmi, ktoré v spojení so syrom parmezánom naberajú celkom iný rozmer.

Potrebujeme:

  • rímsky šalát
  • vínny biely ocot
  • olivový olej
  • olivy
  • sušené paradajky
  • soľ
  • mleté korenie
  • parmezán

Postup: Umytý a očistený listový šalát zmiešame s olivami, sušenými paradajkami a parmezánom. Primiešame vínny ocot a olej a na hodinu vložíme do chladničky.


Mohlo by vás zaujať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?


Šalát z baby špenátu

Mýtus, ktorý nás sprevádza okolo špenátu a železa, sa údajne zrodil vtedy, keď si istý výskumník pomýlil desatinné čiarky a svoje bádanie uverejnil ako niečo senzačné. Nič sa však nemení na tom, že táto zelenina je stále veľmi zdravá. Ak však chcete dosiahnuť maximálny účinok, siahnite po jeho mladých špenátových listoch, takzvanom baby špenáte.

Potrebujeme:

  • 2-3 paradajky
  • 1 papriku
  • 4-5 reďkoviek
  • 1 mrkvu
  • pár lístkov detského špenátu
  • niekoľko listov hlávkového (alebo čínskeho) šalátu
  • 1 kaleráb
  • 1 zväzok zelenej cibuľky s vňaťou
  • soľ
  • šalátové korenie
  • olivový olej

Postup: Do sklenenej misy jemne natrháme opláchnutý hlávkový šalát so špenátom a postupne nakrájame zeleninu na kocky. Premiešame, posolíme, okoreníme šalátovým korením a jemne pokvapkáme olivovým olejom. Necháme chvíľku postáť v chlade a podávame.


Aké ďalšie zdravé a chutné šaláty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Viera
Odporúčame