Dodajte telu živiny v podobe kapusty: Pripravte si karbonátky či zapekaný koláč

Jedlo

freedigitalphotos.net

Kvasená kapusta je tradičná slovenská pochúťka, ktorú milujeme asi všetci. Čas, kedy ju najviac využívame, je najmä zimné obdobie, kedy nám tento zdroj mnohých živín, vlákniny, aj bielkovín, vie najlepšie doplniť chýbajúce vitamíny a minerály, ako aj stratenú energiu. Jar sa síce blíži míľovými krokmi, na čerstvú zeleninu zo záhradky si však predsa len ešte musíme chvíľu počkať. Pochuťte si preto na kapustových karbonátkach, rolkách, alebo zapekanom slanom kapustovom koláči.

Kapustové karbonátky

Potrebujeme:

  • 350 g mletého mäsa
  • 500 g uvarenej kvasenej kapusty
  • 2 vajcia
  • 3 – 4 lyžice hladkej múky
  • 100 g strúhanky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky sójovej omáčky
  • korenie
  • soľ
  • olej na vyprážanie

Postup: Uvarenú kapustu nakrájame na malé kúsky, alebo na mäsovom mlynčeku pomelieme. Dáme do misky a pridáme ku nej mleté mäso, vajcia, koreniny, prelisovaný cesnak, sójovú omáčku, hladkú múku a strúhanku podľa potreby. Tvarujeme karbonátky, ktoré uložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Dáme piecť na 30 – 40 minút do rúry vyhriatej na 180°C. Podávame s varenými zemiakmi.


Mohlo by vás zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


Kapustový koláč

Potrebujeme:

  • 300 g kyslej kapusty
  • 4 vajcia
  • 150 g slaniny
  • 5 strúčikov cesnaku
  • zeleninový vývar
  • maslo
  • soľ
  • korenie
  • olej

Postup: Kapustu uvaríme do polomäkka, nasekáme ju nadrobno, zmiešame s vajíčkami, nadrobno nakrájanou slaninou, prelisovaným cesnakom, majoránkou, soľou a korením. Pridáme aj strúhanku, aby zmes nebola príliš riedka. Zmes navrstvíme do pekáča vymasteného maslom. Na vrch ešte pre dobrú chuť naukladáme plátky masla a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 180°C asi na 40 – 50 minút, resp. kým nebude mať povrch koláča nádych do zlata.


Mohlo by vás zaujať: Čo tak skúsiť kapustnicu trochu inak? Inšpirujte sa jedným z týchto troch receptov!


Kapustové rolky

Potrebujeme:

  • 6 kapustových listov
  • 6 plátkov syra eidam
  • 6 plátkov šunky
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • vegetu
  • strúhanku
  • olej

Postup: Kapustové listy si dáme uvariť do vody. Po uvarení ich vyberieme z vody, necháme vychladnúť, osolíme, okoreníme, potrieme prelisovaným cesnakom a posypeme aj vegetou. Na každý kapustový list položíme plátok syra a šunky, zrolujeme a obalíme v múke, vajci a strúhanke. Osmažíme na oleji a podávame so zemiakovou kašou.


Poznáte nejaké ďalšie chutné jedlá z kvasenej kapusty? Napíšte recepty na ich prípravu ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Nela
Odporúčame