Veľkonočné figúrky: Ako sa v nich vyznať a kúpiť tie naozaj čokoládové?

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Nachytali ste sa už na čokoládové napodobeniny?

V období pred veľkonočnými sviatkami na nás v obchodoch z regálov hľadia stovky čokoládových zajačikov. Sú však naozaj všetky z čokolády?

V období pred veľkonočnými sviatkami na nás v obchodoch z regálov hľadia stovky očí kuriatok, zajačikov, barančekov, v ponuke sú rôzne veselé vajíčka. Bežne im hovoríme čokoládové, aká je však pravda? Sú všetky tieto duté figúrky naozaj z čokolády a ako sa v tom vyznať?


Potravinový kódex

Legislatíva jasne vymedzuje, ktoré výrobky možno označiť ako čokoládu. Ide o produkty spĺňajúce tieto kritériá:

  • sú získané zo spracovania kakaa a cukru,
  • obsahujú najmenej 20 hmotnostných percent kakaovej sušiny – kakaovú sušinu tvoria kakaový prášok a kakaové maslo,
  • nesmú obsahovať žiadne druhy múky a škrobu,
  • neobsahujú tuky živočíšneho pôvodu, okrem mliečnych.

Ak sa do výrobku použijú aj iné tuky rastlinného pôvodu okrem kakaového masla, musí to byť zreteľne vyznačené.


Mohlo by vás zaujať: Vyrobte si originálnu veľkonočnú výzdobu doma: Ako na zdobenie kraslíc?


Pozor na tieto označenia!

Vynaliezavosť výrobcov je ohromná. Nie všetko, čo na prvý pohľad vyzerá ako čokoládový výrobok zabalený v obrázkovom alobale, totiž čokoládou naozaj je. Pri podrobnejšom skúmaní môžete nájsť označenie:

  • kakaová pochúťka
  • mliečna pochúťka
  • figúrka z kakaovej hmoty
  • prípadne iba názov podľa tvaru – vajíčko, kuriatko, zajačik, bez prívlastku čokoládový

Ide o produkty z cukru a stužených rastlinných tukov zafarbené kakaom, ktoré je často zastúpené iba podielom 1,5 - 9%. Zväčša vôbec neobsahujú kakaové maslo, čo je najdrahšia a veľmi potrebná surovina pri výrobe čokolády. Dodáva jej typickú vôňu, chuť a konzistenciu. Prvým podozrivým momentom je aj nízka cena. Malé figúrky s gramážou 20 g sa dajú kúpť doslova za pár centov, väčšie stoja 50-60 centov. Všímajte si vypočítanú cenu za kilogram výrobku, tá veľa napovie. Cena figúrok z čokolády sa pohybuje približne od 12€/kg a viac. Tiež značka výrobcu je dobrým vodidlom.


Mohlo by vás zaujať: Netradičné veľkonočné pohostenie: Vyskúšajte maličkosti, ktoré zachutia aj vám


Druhy čokolády

Obsah kakaových súčastí v čokoláde sa líši podľa jej druhu. Základom však ostáva kakaové maslo a kakaový prášok, čo sú prírodné suroviny získané z fermentovaných pražených kakaových bôbov mletím a lisovaním. Kakaové maslo neobsahuje cholesterol, je trvanlivé a odolné voči vysokým teplotám. Samotné kakao sa označuje ako superpotravina – obsahuje minerály, hlavne pre srdce prospešný horčík a organickú síru, vitamíny a vysoký obsah antioxidantov. Preto, ak si máte vybrať zdravšiu sladkosť, uprednostnite pravú čokoládu pred napodobeninami. Podľa obsahu kakaových súčastí základné druhy čokolady sú:

  • horká (tmavá) s obsahom najmenej 35% kakaovej sušiny,
  • mliečna, minimálne 25% kakaovej a aspoň 14% mliečnej sušiny, smotanová obsahuje aspoň 5,5% mliečneho tuku,
  • biela s podielom 20% kakaového masla,
  • vysokokvalitná – 43% a viac kakaovej sušiny v horkej a aspoň 30% kakaových súčastí v mliečnej čokoláde.

Mohlo by vás zaujať: Veľká noc doma a v zahraničí: Zvyky, o ktorých ste zrejme ani netušili


Prečo čokoláda?

Okrem vyššie spomenutých prírodných látok z kakaa prospešných pre zdravie, ktoré pôsobia priaznivo na srdcovo-cievny systém, má čokoláda povzbudzujúci a stimulujúci účinok na centrálny nervový systém, uvoľňuje svalstvo, roširuje cievy a má močopudné účinky. Tiež platí, čím vyšší podiel kakaa a kakakového masla a nižší podiel cukru, tým prospešnejšia je potravina pre ľudský organizmus. To, čo môžete rozpoznať hneď po rozbalení obalu, je aj rozdiel v chuti a vôni skutočnej čokolády a cukrovo-tukových „pochúťok“. Kvôli nízkemu podielu kakaa a často neprítomnosti kakaového masla, sú figúrky lepkavé, mazľavé alebo príliš tvrdé. Ak by ste si nimi chceli vylepšiť kávu, namiesto príjemnej kakaovej arómy zostane v šálke na povrchu len mastný fľak. Až si budete vyberať z množstva v radoch stojacich usmievavých figúrok, venujte pozornosť kvalite a neporušenosti obalu. Všimnite si, či figúrky nie sú polámané alebo pomliaždené a prizrite sa aj ich zloženiu, aby ste peniaze nevyhodili za radosť po moment rozbalenia.


Sledujete pri kupovaní veľkonočných figúrok aj ich presné zloženie popísané na obale, alebo ste tomu doteraz nevenovali žiadnu pozornosť? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár