Biely jogurt je bezpochyby výživnou a zdravou potravinou. Nemusí pritom byť vždy hlavným hrdinom, skvele sa osvedčí aj ako surovina pri príprave rôznych slaných i sladkých jedál.
Jogurtová polievka
V horúcich letných dňoch dobre padne osviežujúca, ľahko stráviteľná nevarená polievka. Na prípravu budete potrebovať šalátovú uhorku alebo varenú cviklu. Zeleninu ošúpete, nastrúhate najemno a zmiešate s bielym jogurtom. Na jeden téglik potebujete 1 šalátovku alebo stredne veľkú cviklu. Pred servírovaním môžete posypať nadrobno nakrájanou pažítkou alebo cibuľkou. Rýchle a chutné.
Dressingy
Prichádza obdobie grilovačiek, kedy padne vhod k chrumkavému mäsku či grilovanej zelenine svieži doplnok v podobe dressingu. Vyčaríte ho rýchlo a vaše menu doplníte chutnou prílohou s jogurtom. Takáto studená omáčka je výborná aj do šalátov. Vyberte si z týchto tipov:
- nastrúhajte tvrdý syr a zmiešajte s jogurtom
- čerstvé bylinky (petržlenová vňať, pažítka, kôpor, žerucha, bazalka) nadrobno nakrájajte, pridajte citrónovú šťavu, jogurt, podľa chuti soľ a cukor
- 3 strúčiky cesnaku prelisujte, pridajte 50 ml tatárskej omáčky a jogurt
- kyslé uhorky a varenú mrkvu zmixujte s jogurtom, pridajte cesnak, cibuľku, podľa chuti korenie, soľ a horčicu
Mohlo by vás zaujať: Ovsenými vločkami zabijete dve muchy jednou ranou: Schudnete a zlepšíte si zdravie
Pšenová majonéza s jogurtom
Ak hľadáte náhradu za klasickú majonézu z vajec, alebo chcete vyskúšať čosi nové, pripravte si majonézu zo pšena. Je vhodná aj pre bezlepkovú diétu i ako zdravá náhrada do zemiakového šalátu. Budete potrebovať:
- 4 lyžice uvareného pšena
- 4-5 lyžíc oleja, výbornú chuť dodá slnečnicový lisovaný za studena
- biely jogurt
- soľ, horčicu, korenie, citrónovú šťavu
Pšeno s olejom rozmixujte vo vyššej nádobe ponorným mixérom dohladka, pridajte jogurt a ostatné prísady podľa chuti.
Nátierka z jogurtu
Ak obľubujete nátierky, z jogurtu ich pripravíte niekoľko rôznych druhov a celkom jednoducho. V miske zmiešajte jogurt s téglikom sladkej smotany a štipkou soli. Do menšieho cedidla rozprestrite gázu, utierku alebo plátno. Cedidlo vložte do misky, vylejte na plátno polotekutú smotanovo-jogurtovú masu a nechajte v chladničke odkvapkať cez noc. Ráno je nátierka hotová. Ak pridáte do zmesi bylinky, cesnak, horčicu či chren, nátierka môže byť vždy iná.
Mohlo by vás zaujať: Milujete jogurty? Takto si doma vyrobíte svoj vlastný!
Ovocný koláč s posýpkou
Tento koláč pripravíte kedykoľvek, ak máte chuť na ľahký zákusok s ovocím, alebo chystáte záhradné pohostenie. Nie je príliš sladký ani mastný, nemusí kysnúť, dobre sa servíruje, rezy vyzerajú pekne. Keďže sa v rukách nedrobí, obľúbia si ho aj deti. Na cesto budete potrebovať:
- 2 biele jogurty
- pohár cukru (250 ml)
- 2,5 pohára polohrubej múky
- 1 bal. prášku do pečiva
- 4 lyžice roztopeného masla
Vymiesite cesto, prísady pridávate v poradí ako je uvedené. Cesto má tuhú, lepkavú konzistenciu. Natriete ho na vymastený, múkou vysypaný plech, poukladáte polovice sliviek alebo marhúľ šupkou nadol a posypete posýpkou. Tú pripravíte zmiešaním 2 lyžíc roztopeného masla s 1 balíčkom vanilkového cukru, pridáte trošku hrubej múky, aby sa zmes drobila. Pečie sa vo vyhriatej rúre pri teplote 150 stupňov asi 45 minút.
Ovocný šalát
Na desiatu, olovrant i ako rýchle pohostenie postačí téglik bieleho jogurtu, pár kusov ovocia a orechy či mandle. Môžete použiť banán, pomaranč, jablká, marhule, avokádo, hrozno, jahody. Ovocie nakrájajte na kúsky, bobule hrozna rozrežte napoly. Jemne premiešajte s jogurtom a ozdobte sekanými orechami alebo hrozienkami. Ihneď podávajte, ovocie tak nestratí vitamíny, nezhnedne a šalát bude šťavnatý.
Ktoré ďalšie zaujímavé recepty so zemiakmi by ste odporučili ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii.
Zdieľať na