Máj - bryndze čas: Slovenská probiotická bomba prospeje aj vašim črevám

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Bryndza je dokonalým zdrojom unikátneho množstva živých probiotických kultúr

Bryndza je doslova zázračná potravina. Obsahuje toľko zdravotných benefitov, ako máloktorá iná. Navyše je jedinečným produktom nášho regiónu, ktorého chuť vynikne najlepšie práve v tomto období roka. Na konzumáciu je čoraz viac odporúčaná aj lekármi a výživovými odborníkmi. Tak čo, už ste dostali na ňu chuť aj vy?


Prečo je výnimočná?

Niekto by si možno povedal, čo už len na tej bryndzi môže byť také úžasné. Bryndza je však fenoménom vo svojej oblasti, je dokonalým zdrojom unikátneho množstva živých probiotických kultúr, ktoré dokázateľne prospievajú ľudskému zdraviu a chránia ho okrem iného aj pred onkologickými ochoreniami. Pre porovnanie – v probiotickom jogurte sa nachádzajú 1–2 probiotické kultúry, zatiaľ čo súčasťou bryndze ich môže byť až 28! V jednom grame bryndze sa nachádza až jedna miliarda mikroorganizmov.

Pravá bryndza je 100% ovčia!

Na to nezabúdajte a pri kúpe si to tiež vždy skontrolujte. Podľa slovenského potravinového kódexu je pravá bryndza taká, ktorá obsahuje aspoň 50% ovčej časti. Samozrejme, čím viac ovčieho podielu obsahuje, tým je zdravšia, hľadajte preto 100% ovčiu nepasterizovanú bryndzu, ktorá je skutočným zázrakom prírody. Pozor na bryndze z okolitých krajín. Výrobe bryndze sa totiž venujú aj Poliaci, Maďari či Rumuni, najekologickejšie a zároveň pre slovenskú ekonomiku najvýhodnejšie riešenie je kúpa slovenských výrobkov.


Mohlo by vás zaujímať: Dostaňte svoje hrubé črevo do formy a schudnite: Doprajte si tieto potraviny!


Nepasterizovaná májovka – lahôdka pre bohov

Máj – bryndze čas. Aj tak by sa dalo preformulovať známe príslovie. Máj je totiž mesiac, kedy sa po zime pasú ovčie stáda na čerstvej jarnej trávičke a tieto oproti zime vylepšené prírodné podmienky, sa odrazia aj na výslednej chuti a kvalite ovčieho mlieka a bryndze. Vraví sa, že kto nikdy neochutnal „májovku“, nevie ako v skutočnosti chutí bryndza.

Pozor na pasterizáciu

Tou sa totiž ničia všetky prospešné látky v bryndzi a tá už potom ani zďaleka nie je taká zdravá, ale je len obyčajným syrom, určeným na zaplnenie žalúdka. Dajte si preto pri kúpe pozor aj na to, aby bola bryndza, ktorú si kupujete, nepasterizovaná aj netermizovaná. Infikovania sa nemusíte báť. Mnohí vedci poukazujú na to, že neuveriteľná prevaha „dobrých“ mikroorganizmov, zničí prípadné „zlé“ a preto je nepasterizovaná bryndza zdravou a bezpečnou voľbou.

Čo ešte obsahuje?

Bryndza je ozajstný poklad, pretože okrem neskutočného obsahu probiotík je ešte zdrojom ďalších prospešných živín:

  • vitamíny – B komplex, A, D, E, K, C, obsah niektorých je dokonca päťkrát vyšší ako v kravskom mlieku
  • minerály - vápnik, fosfor, horčík, železo, zinok, meď
  • nenasýtené esenciálne kyseliny - ktorých obsahuje 2 – 3 krát viac ako kravské mlieko
  • má významný obsah kyseliny linolovej, ktorá má preukázateľné protirakovinové účinky
  • nájdete v nej tiež bielkoviny

Mohlo by vás zaujímať: Spravte niečo pre svoje črevá: Doprajte si pravidelne tieto potraviny


Môžu si ju dopriať aj alergici

Bryndza je vhodná aj pre ľudí trpiacich intoleranciou laktózy. Okrem toho je vhodná aj ako prevencia pred vznikom rozličných alergií, ako aj pre ľudí, ktorí už alergiou trpia. Účinne totiž pomáha zmierňovaniu príznakov a taktiež liečbe alergie. Vhodná je už pre deti od jedného roka, avšak len v pasterizovanej forme, pretože v nepasterizovanej forme sa môžu nachádzať niektoré mikroorganizmy, s ktorými by si detský organizmus ešte nemusel vedieť poradiť.

Pri akých problémoch je konzumácia bryndze vhodná?

  • pri pravidelnej konzumácii dokázateľne znižuje cholesterol
  • upravuje hladinu krvného cukru
  • lieči zápaly
  • znižuje krvný tlak
  • má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny hrubého čreva
  • je vhodná pri tráviacich problémoch
  • pomáha pri rednutí kostí
  • zlepšuje imunitu
  • má antisklerotické účinky

Máte radi bryndzu? Na prípravu akých jedál ju používate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (12)

  • Jayro 16.07.2014, 13:00

    100% BIO zelený čaj z oblasti Kjoto Japonsko, veľmi zdravý ,aj na chudnutie http://goo.gl/NgFAew

  • celia 29.05.2014, 14:22

    Doporučujem bryndzu mala som v žalúdku helicobactera neznášala som troj kombináciu antibiotík - jedla som bryndzu a helicobacter zmizol

  • kaktuss 29.05.2014, 05:50

    Hygienici vraj hovoria, ze kliestova encefalitida sa vyskytuje iba tam, kde spolu s ovcami chovaju kozy. Ze to nie su ovce infikovane kliestami, ale kozy, z ktorych sa to mliekom pri nedostatocnej hygiene prenasa aj do ovcieho mlieka. Takze tam, kde nechovaju kozy, riziko nehrozi.

  • farmar 28.05.2014, 19:09

    To nebolo z mlieka z Liptova.Ten hajzel to vraj doviezol z inej oblasti.Mal by byt zakazany chov oviec na mlieko v nakazenych oblastiach.Je pravda ze nakazene klieste su uz po celom Slovensku ale mimo ohnisk su to len ojedinele pripady.

  • Bača 28.05.2014, 19:01

    Treba jest bryndzu, je zdrava a bryndzove halusky so slaninkou su super...

  • stefan 27.05.2014, 20:09

    no chcelo by to vyskusat, ci ten fenikel naozaj odpudzuje kliestofff, potom by sa snad dalo niektore chovy "popraskovat", aby sme mohli chrumkat nepasterizovany syr a bryndzu...:) https://www.youtube.com/watch?v=Ox5_22RtQuQ

  • Lali 27.05.2014, 15:23

    Ako môže znižovať krvný tlak keď bryndza je len syr a soľ.

  • Patrik 27.05.2014, 13:39

    Prospešnosť 100%-nej nepasterilizovanej ovčej bryndze môže úplne "zabiť" nakazenie encefaliltýdou cez napadnutie oviec infikovanými kliešťami. Viď posledný prípad nákazy na salaši Krajinka pri Ružomberku. Asi nie je dostupný spôsob, ako takýmto nákazam predchádzať.

  • rado 27.05.2014, 13:04

    kedze ide cas bryndze,treba byt pri kupe obozretny a kupovat bryndzu iba z vyzreteho syra,lebo uz sa stava pravidlom,ze bryndzu robia z cerstvej hrudky a to je cele zle.dovod je prosty-ide o vacsi zisk-hrudka je tazsia ako syr vyzrety,ktory treba navyse pookrajovat,a prave pri zreni hrudky vznikaju tie prospesne mikroorganizmy pre nas tak potrebne.

  • Peco 27.05.2014, 12:59

    http://www.topky.sk/cl/10/1396605/Na-Slovensku-objavili-nebezpecnu-chorobu-v-mlieku-a-syre--Toto-su-rizikove-oblasti-

1 2 >

Pridať komentár