Výborné letné občerstvenie: Vyskúšajte svieže limonády a dobroty na zahryznutie

Koktejly

thinkstockphotos.com

V úmorných letných horúčavách treba dodržiavať pitný režim a ľahký jedálniček a každému dobre padne ľadové osvieženie. Ponúkame vám niekoľko tipov na nápoje a pochúťky, ktoré si pripravíte rýchlo doma a určite si na nich pochutíte vy aj vaši hostia.

Bylinková voda

Najlepším nápojom je voda. Ak do nej pridáte čerstvé bylinky, získa jemnú chuť, doplní stopové prvky a vitamíny do organizmu, podporí trávenie a výborne osvieži. Stačí napustiť čerstvú vlažnú vodu do keramického krčahu s glazúrou, pretože keramika dlho udržiava teplotu nápoja, alebo použiť veľkú sklenenú nádobu. Čerstvé bylinky opláchnite rýchlo studenou vodou a v rukách natrhajte, prípadne trošku pomädlite v dlani, lepšie sa rozvinie aróma. Ak nemáte záhradu, môžete bylinky v lete pestovať na okne či balkóne v črepníku. Vhodné na prípravu občerstvujúcej vody sú:

  • rôzne druhy mäty
  • medovka
  • bazový kvet
  • lipový kvet
  • alchemilka
  • mladá žihľava
  • malinové listy
  • listy čiernych ríbezlí

Vodu do nádoby po vypití dolievajte, čím dlhšie sa bylinky lúhujú, tým intenzívnejšiu príchuť získate. Bylinkovú vodu si môžete pripraviť ráno, priebežne dopĺňať a popíjať celý deň. Získate tak aj kontrolu nad dostatočným pitným režom. Večer bylinky vyberte, krčah opláchnite a na druhý deň použite čerstvé. Do vody môžete pridať aj koliesko citrónu, alebo nastrúhaný zázvor.


Mohlo by vás zaujímať: Letné šaláty: Zdravé a chutné inšpirácie, ktoré vás zasýtia


Limonády

Na prípravu limonády potrebujete ovocie a minerálku alebo sifón. Výborne však osviežia aj neperlivé. Servírujú sa s lístkami mäty alebo plátkom citrónu.

  • Citronáda: Šťavu z 2 citrónov premiešajte s 2 l vody, pridajte 3 lyžice hnedého cukru. V pohári ozdobíme kolieskom citróna a mätovými lístkami.
  • Jahodová limonáda: 500 g čerstvých jahôd rozmixujte, pridajte šťavu z 2 citrónov a liter minerálky. Oslaďte podľa chuti.
  • Levanduľová limonáda: Hrsť čerstvých alebo sušených levanduľových kvetov zalejte 4 dl vriacej vody a nechajte 24 hodín lúhovať. Sceďte, pridajte šťavu z citróna a oslaďte podľa chuti, najlepšie trstinovým cukrom.
  • Zázvorová limonáda: 100-150 g čerstvého zázvoru očistite a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Zmiešajte so šťavou z 3 citrónov, prilejte 1,5 l minerálky a oslaďte podľa chuti medom.

Ľadový čaj

Ak máte v obľube tento druh nápoja, môžete si pripraviť domácu verziu, ktorá obsahuje určite menej cukru. Zalejte litrom horúcej vody 4 vrecúška čierneho alebo zeleného čaju a nechajte vylúhovať. V horúcom čaji rozpustite 4 lyžice trstinového cukru a dajte vychladiť. Pred podávaním pridajte šťavu z 2 pomarančov a 1 citróna a lístky mäty alebo medovky.


Mohlo by vás zaujímať: Zeleninové pochúťky: Pre horúce letné dni sú ako stvorené!


Listové šaláty

Rôzne druhy listového šalátu môžete použiť na prípravu ľahko stráviteľného, výživného a sviežeho pokrmu. Šalátové listy dobre premyte vo vlažnej vode, natrhajte na menšie kúsky do väčšej nádoby a zľahka premiešajte s hustou kyslou smotanou alebo bielym jogurtom. Ihneď servírujte. Prírodné chute sú vyvážené, do tela doplníte v horúčave výživné bielkoviny, vitamíny i vlákninu. Prípadne si môžete šalát dochutiť soľou alebo cukrom.

Šalát s hydinovým mäsom

Ak nemáte chuť vyvárať, skúste si pripraviť na obed chutný šalát, do ktorého použijete hydinové mäso z polievky. Okrem mäsa budete potrebovať:

  • 1 väčšiu šalátové uhorku
  • 3 zelené alebo žlté jablká
  • konzervu sterilizovanej kukurice

Uhorku ošúpte a nakrájajte na kocky, jablká zbavte jadrovníkov a nakrájajte aj so šupkami na kocky, pridajte kukuricu bez nálevu a nadrobno nakrájané vychladené varené hydinové mäso. Na tanieri posypte strúhaným syrom, alebo polejte dressingom z bieleho jogurtu a byliniek.


Mohlo by vás zaujímať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?


Melón Cantaloupe

Cantaloupe je malý melón s oranžovou dužinou, ktorý má výraznú vôňu. Spoznáte ho podľa typického povrchu, ktorý je rebrovaný, okrovej až žltej farby, s hrboľatou drsnou štruktúrou. Hodí sa na prípravu letného nápoja frapé:

Melón ošúpeme a zbavíme jadier, pokrájame na menšie kúsky a rozmixujeme s 2-3 dl jablkovej šťavy. V pohári ozdobíme lístkami mäty a čerstvým ovocím.

Jednohubky z melóna Cantaloupe: Osvedčená klasika melón-šunka. Ošúpaný melón zbavený jadier pokrájame na kocky, na každú položíme zvinutý pásik údenej šunky a napichneme na špáradlo.


Aké ďalšie osviežujúce letné občerstvenie by ste odporučili ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mm
Odporúčame