FOTORECEPT Super rýchla a lacná dobrota zo zemiakov: Máte ju za pár minút

zemiakový prívarok

Emma

Uprednostňujete jedlá, ktoré sú chutné, tradičné a ich príprava zaberie minimum času? Práve najrôznejšie prívarky slávia veľký návrat, pretože sú jednoduché a z rodinného rozpočtu ukroja minimum financií. My vám ako inšpiráciu ponúkame zemiakovú variáciu na sladkokyslý spôsob, ktorá je v mnohých domácnostiach považovaná za chutnú a lacnú „núdzovku“. Ak potrebujete rýchlo niečo navariť, väčšinu ingrediencií zrejme nájdete vo vlastnej špajze.

 

 

Na prípravu zemiakového prívarku budeme potrebovať:

  • 600g zemiakov
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 3 – 5 guličiek nového korenia
  • 3 bobkové listy
  • soľ
  • 250ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 čajovú lyžičku cukru
  • 2 lyžice octu
  • kôpor
  • ako prílohu: vajíčka, sekanú, klobásu, fašírky – podľa chuti

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Žemľovka ako od babičky: Rozmaznajte sa touto voňavou dobrotou


Postup prípravy:

Zemiaky dôkladne očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky približne rovnakej veľkosti, aby sa nám uvarili súčasne. Zároveň si najemno pokrájame stredne veľkú cibuľu.
V rýchlovarnej konvici si necháme zovrieť vodu a zalejeme ňou pripravené zemiaky. Vody použijeme toľko, aby siahala len trošku nad úroveň zemiakov. Pridáme cibuľu, soľ, nové korenie, bobkový list a varíme na miernom ohni, kým zemiaky nezmäknú.
Do smotany pridáme hladkú múku a dôkladne rozmiešame tak, aby nám neostali žiadne hrčky.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT „Krvavé“ srdce alebo nadýchaný domáci puding: Ktorý rýchly dezert skúsite ako prvý?
Zmes smotany a múky prilejeme k uvareným zemiakom, dôkladne premiešame. Počkáme, kým nám všetko opäť nezovrie.
Prívarok po zovretí dochutíme kopcovitou lyžičkou cukru.
Hneď na to pridáme dve lyžice octu a znova dobre premiešame. Každá gazdinka má svoj pomer cukru a octu, preto sa riaďte vlastnými chuťovými pohárikmi.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Výborné kuracie placky: Blesková príprava a skvelá chuť si získa aj vás
Ak ste s chuťou spokojní, môžete na záver primiešať trochu kôpru, ktorý výsledné jedlo krásne prevonia. Dochucovať však môžete aj štipkou mletého čierneho korenia.
Medzi najrýchlejšie prílohy patrí sekaná nakrájaná na plátky, ktorú opečieme dozlatista z oboch strán. Fantázii sa však medze nekladú – môžete použiť aj klobásu či gotajskú salámu. Ak máte času nazvyš, výborné sú fašírky z mletého mäsa.
Tento rýchly recept je sympatický v tom, že poslúži aj vegetariánom, ktorí si ho môžu naservírovať s volským okom.

 

Zdroj: Emma, Emma, Emma
Odporúčame