Bojíte sa rakoviny? Jedzte viac červenej repy – jej účinky stoja za to

Červená repa

thinkstockphotos.com

Červená repa, či cvikla? To je predsa úplne jedno. Sme na Slovensku, takže v každom kraji sa jej hovorí inak. Omnoho dôležitejšie sú jej ohromné účinky v boji proti rakovine. Odporúčajú ju aj lekári a veria jej účinkom až natoľko, že na niektorých onkologických oddeleniach ju prikázali servírovať ku každému jedlu. Červená repa je jednoducho zázrak prírody.

Cvikla, alebo červená repa, je jedna z najsilnejších zbraní v prevencii, no aj v boji s rakovinou. V súčasnej modernej kuchyni sa s ňou však dajú vykúzliť vynikajúce jedlá, pričom jej „nasladlú“ (pre niekoho nepríjemnú) chuť nie je vôbec poznať. Za nechuť k cvikle, kvôli ktorej sa na našich stoloch objavuje tak málo, môže v prevažnej väčšine odpor vytvorený počas mladosti v školských jedálňach. Mali by ste však prehodnotiť svoj odmietavý postoj, uprednostniť jej zdravotné benefity a skúsiť si ju pripraviť moderným spôsobom, aby ste sa neuvážene neukrátili o silu, ktorú môže vášmu telu dodať.

Ohurujúce liečivé účinky

Červená repa pomáha pri nespočetnom množstve problémov a nestačil by na ne ani tento článok, preto uvádzame len tie najzávažnejšie:

  • prevencia, spomalenie bujnenia a liečba rakoviny
  • znižuje krvný tlak
  • priaznivo pôsobí na celú kardiovaskulárnu sústavu
  • úžasne detoxikuje celé telo a prečisťuje krv, obličky, pečeň, žlčník, aj črevá
  • fantasticky posilňuje imunitu
  • zlepšuje celkové trávenie, odstraňuje zápchu
  • zlepšuje zrak
  • pomáha pri chorobách vyvolaných kliešťami (lymskáborelióza, kliešťová encefalitída)
  • pomáha pri rekonvalescencii, chemoterapii
  • vhodná pri ateroskleróze
  • zlepšuje stav pleti, nechtov, aj vlasov
  • vhodná pri chudokrvnosti
  • vhodná počas tehotenstva

Mohlo by vás zaujať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie


Ochrana pred rakovinou

Červená repa, alebo cvikla je neskutočne účinná v boji proti najzákernejšej novodobej chorobe – rakovine. Obsahuje totiž unikátne látky zvané antokyány, konkrétne betakyanín, ktorý veľmi účinne likviduje voľné radikály. Práve táto látka podľa vedcov u žien s rakovinou prsníka spomalila rast nádoru o 15%. Skúmaniu sa však podrobila len táto konkrétna zložka cvikly, pričom cvikla obsahuje ešte množstvo iných účinných látok, ktoré môžu silu betakyanínu ešte zvyšovať.

Deci každý deň!

Cvikla je vhodná nielen pri prevencii a liečbe, ale jej úloha je významná aj u pacientov, ktorí sa z rakoviny už vyliečili a poslúži im ako prevencia pred znovuobjavením sa choroby. Odporúča sa piť 100 ml cviklovej šťavy pred jedlom každý deň. Na preventívne účely stačí aj dvakrát do týždňa. Najúčinnejšia je v surovom stave, najlepšie práve vo forme šťavy. Tepelnou úpravou sa jej účinok a obsah cenných látok vytráca. Opatrne by ju mali konzumovať diabetici, nakoľko obsahuje viac sacharidov.


Mohlo by vás zaujať: Červená repa: Smelý bojovník za krásu a proti rakovine


Jej sila spočíva v obsahu

A ten je skutočne bohatý. Cvikla obsahuje už spomínané antokyanáty, vitamín C, v boji proti rakovine silný vitamín E, komplex vitamínov B, ďalej množstvo minerálov, ako napríklad železo, zinok, vápnik, sodík, horčík, fosfor, draslík. V 100 gramoch cvikly nájdete 10 g sacharidov, 1,70 g bielkovín a 2 g vlákniny. Okrem toho obsahuje aj karotén, betaín a vzácne lipotropné látky.

Cviklový šalát

Jednoducho, rýchlo a zdravo sa dá z cvikly pripraviť výborný šalát. Najrýchlejší spôsob je nastrúhať ju a skombinovať napríklad s mrkovu, jablkom, chrenom, zelerom, orechmi, varenými zemiakmi, jogurtom, či kapustou.


Máte radi červenú repu? Ako často si ju doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver
Odporúčame