Jesenná pochúťka menom tekvica: Tri variácie aj na váš stôl

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi tekvicu?

Ilustračné foto

Jeseň bez tekvice a pochúťok z nej, je niečo ako Egypt bez pyramíd. Táto superzdravá zelenina je doslova nabitá výživnými látkami. Schovávajú sa v nej vitamíny C, B, minerály: draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík, ako aj cenné nenasýtené mastné kyseliny a vláknina. Tekvica pôsobí priaznivo na krvný tlak, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a znižuje aj riziko mŕtvice a infarktu. Navyše aj skvelo detoxikuje telo, pomáha chudnúť a omladzuje. Tak prečo si z tejto dostupnej a zdravej pochúťky nepripraviť niečo chutné?


Tekvicové placky

Potrebujeme:

  • 1 strednú tekvicu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • majoránku
  • 1 vajce

Postup: Tekvicu očistíme a postrúhame. Do misky s tekvicou pretlačíme cesnak (množstvo podľa chuti, môže byť menej aj viac ako 4 strúčiky) a pridáme soľ, korenie, majoránku a rozšľahané vajíčko. Všetko zmiešame a vysmážame vo forme placiek na rozohriatom oleji. Taktiež si môžete tekvicovú zmes naniesť rovnomerne na vymastený plech a dať piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 30 – 40 minút.


Mohlo by vás zaujať: Tekvica je aktuálna delikatesa: Objavte túto sezónu jej tajomstvá aj vy


Tekvicový koláč

Potrebujeme:

  • ½ kg tekvice
  • 200 g polohrubej múky
  • 3 vajcia
  • 1 strednú cibuľu
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 100 g syra
  • 100 g nadrobno nakrájanej šunky
  • 1 prášok do pečiva
  • soľ
  • korenie

Postup: Syr a šunku nadrobno nakrájame, tekvicu postrúhame a cesnak prelisujeme. Všetky ingrediencie zmiešame, vyklopíme na maslom vymastený plech a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C na zhruba 50 minút.


Mohlo by vás zaujať: Chcete schudnúť, ale trápi vás neustály hlad? Doprajte si tieto potraviny


Tekvicová pomazánka

Potrebujeme:

  • 1 malú tekvicu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 – 3 lyžice syra (najlepší je parmezán)
  • 2 – 3 lyžice olivového oleja
  • soľ

Postup: Očistenú tekvicu postrúhame a osolíme. Po zhruba 20 – 30 minútach zlejeme vodu a zvyšok vyžmýkame od nadbytočnej vody. Pretlačíme do nej cesnak a celú zmes dáme krátko (na zhruba 5 minút) opražiť na maslo. Zmes odstavíme a vmiešame do nej nastrúhaný syr. Zamiešame a podávame s čerstvým celozrnným chlebom.


Máte radi tekvicu? Aké chutné jedlá si z nej pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • evelina 13.09.2014, 09:45

    Vlani som po prvýkrát robila polievku z tekvice hokkaido, bola neskutočné dobrá, mala krásnu farbu, výbornú chuť a mala veľký úspech... Robila som z nej tiež omáčku ala sviečková, ale s kuracím mäsom. Aj teraz mám kúpené hokkaido a falošnú sviečkovú a teším sa.... zase budú hody.

  • Ernest 13.09.2014, 07:08

    Tekvicový prívarok s kôprom, karbonátok a chlieb. Alebo guláškové mäsko a knedľa. Neviem, či zdravé, ale neskutočne chutné.

1

Pridať komentár