Čokoláda ako liek aj škodca: Spoznajte všetky jej účinky!

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Kvalita a spravidla i cena čokolády je závislá od obsahu kakaových súčastí

Čokoláda je výrobok z kakaa a cukru, ktorý môže okrem základných surovín obsahovať ďalšie, zväčša mliečne zložky, tuky rastlinného pôvodu a sušené ovocie, či orechy. Kvalita a spravidla i cena čokolády je závislá od obsahu kakaových súčastí – kakaovej hmoty a masla. Vyšší podiel kakaa (aspoň 60%) znižuje podiel cukru a robí z čokolády zdravšiu pochúťku. V čom je čokoláda prospešná zdraviu a komu môže uškodiť?


Pochúťka plná horčíka

Horká čokoláda je bohatým zdrojom horčíka. Tento stopový prvok je dôležitý pre aktivitu mnohých enzýmov v tele, uvoľňuje napätie a znižuje nervovosvalovú dráždivosť, zmierňuje kŕče, pôsobí proti stresu, zlepšuje pamäť i spánok.

Zaručí dobrú náladu

Už v stredoveku doporučovali lekári čokoládu ako liek proti zlej nálade. Obsahuje totiž látky, ktoré pôsobia pozitívne na nervový systém a to hlavne vďaka teobromínu, fenylalanínu a flavonoidom. Tieto látky pôsobia stimulujúco a podporujú rovnováhu dôležitých hormónov v mozgu, najmä serotonínu a preto čokoláda pôsobí ako antidepresívum.


Tiež by vás mohlo zaujať: Káva, víno alebo čokoláda: Tieto potraviny vás udržia vo forme


Na vysoký krvný tlak

Nie je celkom vysvetlené, akým spôsobom pôsobí horká čokoláda na znižovanie vysokého krvného tlaku i cholesterolu v krvi. Zrejme je to kvôli vysokému obsahu antioxidantov, ktoré obsahuje čokoláda s vysokým podielom kakaa. Švédska štúdia na pacientoch po infarkte preukázala pozitívny vplyv konzumácie čokolády na dĺžku prežitia. Aj tu však platí, že užívať tento liek treba s mierou a zjesť najviac 50 g čokolády denne.

Prospieva imunite

Obsah antioxidantov v čokoláde je prínosom aj pre imunitné procesy v organizme. Polyfenoly pomáhajú chrániť pred nachladnutím. Pozitívny vplyv čokolády na znižovanie stresu tiež prispieva k lepšej imunite a odolnosti proti bežným virózam.


Tiež by vás mohlo zaujať: Kvalitná čokoláda ochráni vaše zdravie: Pre lepšiu náladu a proti infarktu


Liek proti kašľu

Teobromín je látka, ktorá zaujala vedcov pri výskume jej vplyvu na kašeľ. Porovnávali pôsobenie teobromínu a kodeínu – lieku, ktorý tlmí dráždivý kašeľ, no má aj mnoho nežiadúcich účinkov a spôsobuje ospalosť. Teobromín, ktorý obsahujú plody kakaovníka a je podobný kofeínu, sa ukázal ako účinný na tlmenie kašľa a zároveň bez škodlivého vplyvu na srdce, cievy a centrálnu nervovú sústavu.

Pozor na akné a ekzémy

Ak je vaša pokožka náchylná na tvorbu vyrážok a citlivo reaguje na rôzne dráždivé potraviny, čokoláda a kakao sú na popredných miestach v zoznamoch nežiadúcich súčastí jedálneho lístka. Niektoré teórie tvrdia, že problémom u akné nie je samotná čokoláda, ale hlavne vysoký príjem cukrov v čokoládových cukrovinkách.

Alergia na kakao a teda aj čokoládu, ktorá sa prejavuje atopickým ekzémom, je veľmi častá u detí v predškolskom veku, a preto je potrebné pri ťažkostiach jej konzumáciu úplne vylúčiť.


Tiež by vás mohlo zaujať: Zázrak menom čokoláda: Skvelá na mozog, nervy aj proti infarktu


Je bohatá na kalórie

Čokoláda je nežiadúcim lákadlom všetkých redukčných diét a ľudí, ktorí sa snažia zhodiť nejaké kilogramy. Dôvodom je obsah kalorických tukových súčastí a cukrov, ktoré dodajú telu naraz veľké množstvo energie. Preto je čokoláda skutočným nepriateľom v boji s nadváhou.

70% horká čokoláda obsahuje 40-50% tuku a 30% cukru. 20-gramová tabuľka horkej čokolády (jeden riadok) vám dodá asi 190 kilokalórií, ktoré by ste spotrebovali aktivitou počas 4 hodín chôdze, 2 hodín bicyklovania, alebo 3 hodín rúbania dreva.

Ak však čokoláde napriek snahe schudnúť nedokážete odolať, dajte si malý kúsok kvalitnej horkej čokolády pred jedlom, okrem príjemného pocitu zníži vašu chuť na sladké a mastné jedlá.

Biela čokoláda liekom nie je

Biela čokoláda obsahuje z plodov kakaovníka len kakaové maslo, teda tuk a neobsahuje ostatné kakaové súčasti prospešné pre zdravie. Preto biela čokoláda nemá spomínané pozitívne účinky na srdce, nervovú sústavu, imunitu a psychiku.


Máte radi čokoládu? Ako často a ktoré jej druhy si doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (6)

  • belli 16.02.2017, 18:45

    existuje nejaka adekvatna nahrada? totižto neznašam jej horku chuť :( aj ked viem ze je to blahodárny úder pre organizmus

  • ra 10.11.2014, 22:05

    Cokolada je urcite liek a puriny a dna ma z nej urcite necaka :)

  • ja 04.10.2014, 19:53

    farmar, porovnaj kolko zjes pecene a kolko cokolady. Hm. V tom kakavku toho kaka tiez nemas vela

  • vlado 03.10.2014, 21:40

    už v stredoveku lekári... to tak len snáď "indiánski" šamani pred Kolumbom, čí...

  • farmar 03.10.2014, 18:50

    Cim viac kakaa tym viac purinov.Kakao obsahuje az 10x viac purinov nez taka obavana pecen.Takze jedzte cokolady a koledujete si o dnu.

  • Hm 03.10.2014, 15:03

    Uvaha. V cokolade v obchodoch je casto ubohy obsak kakaa. Nie je lepsie dat si kakvko s kolacom a na ich hnedomargarinove tycinky sa vykaslat ?

1

Pridať komentár