Čokoláda je výrobok z kakaa a cukru, ktorý môže okrem základných surovín obsahovať ďalšie, zväčša mliečne zložky, tuky rastlinného pôvodu a sušené ovocie, či orechy. Kvalita a spravidla i cena čokolády je závislá od obsahu kakaových súčastí – kakaovej hmoty a masla. Vyšší podiel kakaa (aspoň 60%) znižuje podiel cukru a robí z čokolády zdravšiu pochúťku. V čom je čokoláda prospešná zdraviu a komu môže uškodiť?
Pochúťka plná horčíka
Horká čokoláda je bohatým zdrojom horčíka. Tento stopový prvok je dôležitý pre aktivitu mnohých enzýmov v tele, uvoľňuje napätie a znižuje nervovosvalovú dráždivosť, zmierňuje kŕče, pôsobí proti stresu, zlepšuje pamäť i spánok.
Zaručí dobrú náladu
Už v stredoveku doporučovali lekári čokoládu ako liek proti zlej nálade. Obsahuje totiž látky, ktoré pôsobia pozitívne na nervový systém a to hlavne vďaka teobromínu, fenylalanínu a flavonoidom. Tieto látky pôsobia stimulujúco a podporujú rovnováhu dôležitých hormónov v mozgu, najmä serotonínu a preto čokoláda pôsobí ako antidepresívum.
Tiež by vás mohlo zaujať: Káva, víno alebo čokoláda: Tieto potraviny vás udržia vo forme
Na vysoký krvný tlak
Nie je celkom vysvetlené, akým spôsobom pôsobí horká čokoláda na znižovanie vysokého krvného tlaku i cholesterolu v krvi. Zrejme je to kvôli vysokému obsahu antioxidantov, ktoré obsahuje čokoláda s vysokým podielom kakaa. Švédska štúdia na pacientoch po infarkte preukázala pozitívny vplyv konzumácie čokolády na dĺžku prežitia. Aj tu však platí, že užívať tento liek treba s mierou a zjesť najviac 50 g čokolády denne.
Prospieva imunite
Obsah antioxidantov v čokoláde je prínosom aj pre imunitné procesy v organizme. Polyfenoly pomáhajú chrániť pred nachladnutím. Pozitívny vplyv čokolády na znižovanie stresu tiež prispieva k lepšej imunite a odolnosti proti bežným virózam.
Tiež by vás mohlo zaujať: Kvalitná čokoláda ochráni vaše zdravie: Pre lepšiu náladu a proti infarktu
Liek proti kašľu
Teobromín je látka, ktorá zaujala vedcov pri výskume jej vplyvu na kašeľ. Porovnávali pôsobenie teobromínu a kodeínu – lieku, ktorý tlmí dráždivý kašeľ, no má aj mnoho nežiadúcich účinkov a spôsobuje ospalosť. Teobromín, ktorý obsahujú plody kakaovníka a je podobný kofeínu, sa ukázal ako účinný na tlmenie kašľa a zároveň bez škodlivého vplyvu na srdce, cievy a centrálnu nervovú sústavu.
Pozor na akné a ekzémy
Ak je vaša pokožka náchylná na tvorbu vyrážok a citlivo reaguje na rôzne dráždivé potraviny, čokoláda a kakao sú na popredných miestach v zoznamoch nežiadúcich súčastí jedálneho lístka. Niektoré teórie tvrdia, že problémom u akné nie je samotná čokoláda, ale hlavne vysoký príjem cukrov v čokoládových cukrovinkách.
Alergia na kakao a teda aj čokoládu, ktorá sa prejavuje atopickým ekzémom, je veľmi častá u detí v predškolskom veku, a preto je potrebné pri ťažkostiach jej konzumáciu úplne vylúčiť.
Tiež by vás mohlo zaujať: Zázrak menom čokoláda: Skvelá na mozog, nervy aj proti infarktu
Je bohatá na kalórie
Čokoláda je nežiadúcim lákadlom všetkých redukčných diét a ľudí, ktorí sa snažia zhodiť nejaké kilogramy. Dôvodom je obsah kalorických tukových súčastí a cukrov, ktoré dodajú telu naraz veľké množstvo energie. Preto je čokoláda skutočným nepriateľom v boji s nadváhou.
70% horká čokoláda obsahuje 40-50% tuku a 30% cukru. 20-gramová tabuľka horkej čokolády (jeden riadok) vám dodá asi 190 kilokalórií, ktoré by ste spotrebovali aktivitou počas 4 hodín chôdze, 2 hodín bicyklovania, alebo 3 hodín rúbania dreva.
Ak však čokoláde napriek snahe schudnúť nedokážete odolať, dajte si malý kúsok kvalitnej horkej čokolády pred jedlom, okrem príjemného pocitu zníži vašu chuť na sladké a mastné jedlá.
Biela čokoláda liekom nie je
Biela čokoláda obsahuje z plodov kakaovníka len kakaové maslo, teda tuk a neobsahuje ostatné kakaové súčasti prospešné pre zdravie. Preto biela čokoláda nemá spomínané pozitívne účinky na srdce, nervovú sústavu, imunitu a psychiku.
Máte radi čokoládu? Ako často a ktoré jej druhy si doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na