FOTORECEPT Slovenská klasika nad zlato: Dožičte si pravé bryndzové halušky

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi bryndzové halušky?

Bryndzové halušky sú tradičným slovenským jedlom spestrujúcim náš každodenný stôl

Bryndzové halušky pozná snáď každý Slovák. Napriek tomu, že zemiaky pochádzajú z Ameriky a k bryndzi sa hlásia viaceré krajiny, my si tieto dobroty nedáme. Bryndzové halušky dávame ochutnávať zahraničným návštevám, ale často spestria aj náš každodenný stôl. Ak ste ich doma ešte nepripravovali, alebo ste už recept pozabudli, pripomenieme vám, ako na to. Nezabudnite, že pravá ovčia bryndza je tiež skvelým zdrojom probiotických kultúr a jej konzumáciou nepotešíte len svoj jazýček, ale aj črevá. Ideálna je samozrejme nepasterizovaná verzia.


 

Potrebujeme:

  • 400 g zemiakov (približne 6 až 8 kusov)
  • 300 g múky
  • 1 vajce
  • 125 g bryndze
  • 50 g údenej slaniny
  • soľ

 

Postup:

Zemiaky očistíme a nastrúhame najemno.


Mohlo by vás zaujať: Overené recepty starých mám: Vráťte sa do detstva s pochúťkami zo zemiakov!

Pridáme k nim vajíčko, soľ podľa chuti a trochu múky.

   

Poriadne miešame až kým sa nám nevytvorí hustejšie cesto. Múku pridávame postupne, pokiaľ nedosiahneme správnu konzistenciu. Príliš riedke, ale aj príliš husté cesto by mohlo skončiť ako pohroma.


Mohlo by vás zaujať: Ušetriť na jedle môžete aj vy: Inšpirujte sa týmito tipmi

Konzistenciu môžeme otestovať aj priamo na haluškovníku. Dáme naň približne lyžicu cesta a ak sa halušky vo vode nerozpadávajú, ale zároveň sa nemusíme s cestom príliš namáhať, môžeme pokračovať. Ak nie, pridáme viac múky či postrúhaných zemiakov podľa potreby.

   
Halušky varíme približne 10 až 15 minút, kým sa neprevaria a nevyplávajú na povrch.

Mohlo by vás zaujať: Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi?
Medzitým si opražíme na menšie kúsky nakrájanú slaninku.
   
Hotové halušky scedíme, pridáme bryndzu, osmaženú slaninku, prípadne soľ a dôkladne premiešame.

Mohlo by vás zaujať: Tradičné recepty sú opäť v móde: Svedčí o tom aj nová séria kuchárskych kníh

Dobrú chuť!


Máte radi halušky s bryndzou? Akú receptúru na ich prípravu používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (13)

  • gastan27 02.11.2014, 20:05

    VAJCE DO HALUSIEK? KTO SA ZBLAZNIL?

  • maja 02.11.2014, 19:47

    Prosím vás, a moholo by niekto tu napísať recept na tie ozajstné ? Ďakujem

  • Sever 02.11.2014, 18:20

    ...že pravé bryndzové halušky :-))) Nedajte sa vysmiať! Toto okolo halušiek s bryndzou ani nechodilo. Vajce? V žiadnom prípade. A na vami spomínané množstvo zemiakov len 125 g bryndze a 50 g slaniny? Však to ani jedlé nemôže byť. Vlastne jedlé, ale len raz a pre tých čo ozajstné halušky videli len z rýchlika. Toto je taký hotelový recept a za drahé prachy.Neodporúčam!

  • olga 02.11.2014, 17:44

    ...Do bryndzových halušiek vajce nepatrí.... a tej muky tam je na 2 kg zemiakov...:(( cele zle....

  • hatlaba 02.11.2014, 16:38

    keby bolo v názve napísané ,,Halušky s bryndzou " tak by ten recept ako-tak sedel. V žiadnom prípade sa nejedná o ,,Pravé slovenské bryndzové halušky". Bryndzové halušky je niečo úplne iné ako halušky s bryndzou.

  • haluska 01.11.2014, 23:05

    a ja vajicko davam, lebo nemam rada take tie rozblemcane osliznute halusky.

  • Dusan 01.11.2014, 15:06

    Tu uz nie je co dodat. Najlepsie to vystihol Ernest. Podla tohto receptu by sme uvarili take restauracne broky, ake podavaju mozno tak v zavodnej kuchyni. Autor by mal vratit honorar za recept.

  • lovak 01.11.2014, 15:02

    ako moze niekto napisat prave bryndzove halusky a da tam vajicko? na 400g zemiakov dat 300g muky? to uz rovno mozu robit iba z muky ... este mi chyba skvely napad, ked da niekto do bryndze smotanu a o vareni 15 min - to radsej pomlcim.

  • marcela 01.11.2014, 14:45

    toto zase písal dáky od stola-varíme 10-15minút,za 2-3 minúty vyplávajú nechám chvíľu povariť a idú von,neviem si predstaviť aké by boli boli(ak by vôbec boli) po15minútach.

  • Topend 01.11.2014, 10:09

    dal som vcera.....zlata klasika.Ale vnucovat dnes v kyberdobe sadzanie nozikom z dosky je scestne.....rad si ho pozriem ked mu pride na navstevu 10 hostov.....a pozor,nie su halusky ako halusky, co kraj to ina chut a zlozenie, najlepsie som jedol na Kysuciach a dobre sa pobavil v Nemecku ked mlady Slovacisko zahlasil ze jeho mamina vari najlepsie.....na otazku ci oravske , kysucke, so zemiakmi ci bez ani necekol.....a pozor, v Nemecku su v predaji halusky v kazdom obchode, naradie je tam vymakanejsie, aj special muka na halusky.....ale- bryndzu tam nekupim ani ked po rokoch poznam vsetky retazce.......hahaha, ale aj doma sa len daco aj bryndzou da nazvat co je v obchodoch......

1 2 >

Pridať komentár