Kvasená kapusta trikrát inak: Ako si ju pripravíte vy?

Kyslá kapusta

thinkstockphotos.com

Slovenská, národná, nesmierne zdravá a ešte aj sezónna pochúťka – všetkými týmito prívlastkami sa môže celkom jednoznačne popýšiť kvasená kapusta. Dnes, keď zo zásob čerstvej zeleniny a ovocia stále ubúda, je treba doplniť si vitamíny z iných zdrojov. Najlepším spôsobom ako na to, je práve konzumácia kyslej kapusty. Presvedčte sa sami, že sa z nej dajú pripraviť vynikajúce a nenáročné jedlá.

Kapusta v placke

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 300 g kvasenej kapusty
  • 2 cibule
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • 3 – 4 lyžice hladkej múky
  • 1 vajce
  • soľ
  • korenie
  • rascu
  • majoránku
  • olej

Postup: Zemiaky ošúpeme a postrúhame. Pridáme ku nim pretlačený cesnak, vajce, soľ, korenie, majoránku, rascu a múku. Vypracujeme cesto a vypražíme placky. Na oleji v druhej panvici opražíme pokrájanú cibuľku, do ktorej pridáme pokrájanú kvasenú kapustu a dusíme kým nezmäkne. Naplníme ňou placky a môžeme podávať posypané strúhaným syrom.


Mohlo by vás zaujať: Čo tak skúsiť kapustnicu trochu inak? Inšpirujte sa jedným z týchto troch receptov!


Kapustové halušky

Potrebujeme:

  • 3 zemiaky
  • 1 vajce
  • 10 – 12 lyžíc hladkej múky
  • ½ kg kvasenej kapusty
  • trochu mlieka
  • olej
  • soľ
  • korenie

Postup: Zemiaky ošúpeme a postrúhame. Pridáme múku, vajce, soľ, korenie a trochu mlieka. Vypracujeme na husté cesto a pretláčame cez haluškár do vriacej osolenej vody. Povaríme cca 5 minút a scedíme. Zároveň na oleji alebo bravčovej masti opražíme cibuľku, ku ktorej pridáme kyslú kapustu, soľ, korenie a dusíme do mäkka. Udusenú kapustu pridáme ku haluškám, premiešame a môžeme podávať.


Mohlo by vás zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


Kura na kapuste

Potrebujeme:

  • 1 kura, alebo naporciované stehná, či iné časti kuraťa podľa chuti
  • 1 a ½ kg zemiakov
  • ½ kg kyslej kapusty
  • grilovacie korenie
  • soľ
  • rascu
  • korenie
  • vegetu
  • olej

Postup: Mäso naporciujeme a umyjeme, kapustu pokrájame a zemiaky ošúpeme a pokrájame na kolieska. Zemiaky poukladáme do vymastenej zapekacej misy, ochutíme koreninami, na to poukladáme mäso, ktoré taktiež ochutíme koreninami a nakoniec pridáme na mäso kapustu. Prikryté pokrievkou, alebo alobalom dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 200°C asi na 60 minút.


Aké špeciality z kvasenej kapusty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame