Aj čokoláda podlieha móde: Aké príchute sú trendy tento rok?

Čokoláda

thinkstockphotos.com

Čokoláda právom patrí medzi najobľúbenejšie pochúťky na svete. V súčasnosti sa zdôrazňujú najmä pozitívne účinky tej tmavej, móde však podliehajú aj príchute, v akých sa vyrába. Aké sú novinky a trendy roku 2014?

Čokoláda ľudstvu sladí život už po stáročia a mohlo by sa zdať, že na tejto najobľúbenejšej sladkej pochúťke nie je čo meniť, alebo vylepšovať. Aj čokoláda ale podlieha módnym trendom.

Citrusy aj dezerty

Čokoláda s pomarančovou príchuťou je stálicou sveta sladkostí. Ale v poslednej dobe sa s čokoládou spája aj ďalší citrus citrón. Počas posledného roka sa počet čokolád s citrónovou príchuťou na svete zdvojnásobil.

Ďalším trendom čokolády je jej miešanie s príchuťou ďalších obľúbených sladkých dezertov. Vznikajú tak čokolády a la crème brûlée, tiramisu, mliečny kokteil či zmrzlina.

Sója v čokoláde? V Ázii áno

V Ázii je chuť na sladké tradične oveľa slabšia ako v západnom svete. Do čokolády sa tu preto máča zelenina, aby trochu zriedili jej sladkosť. V roku 2013 sa na trhu objavila čokoláda s príchuťou chrenu wasabi. Tento rok to sú zelené sójové bôby a sladké zemiaky, ktorým sa dostalo čokoládového obalu.

Do čokolády sa dlhé roky pridávajú jahody, maliny aj čerešne. V Poľsku sa ale zákazníci po novom dočkali čokolády s broskyňovou náplňou, čo je neprávom zanedbávaná ovocná kombinácia.


Mohlo by vás zaujať: Čokoláda ako liek aj škodca: Spoznajte všetky jej účinky!


Nechýbajú ani bylinky

Ibištek sme zvyknutí bežne piť v čaji, ale aj on si nachádza cestu do čokolády. Podľa odborníkov v tomto odbore sú kvety v čokoláde zatiaľ popoluškou, ale práve týmto smerom by sa v budúcnosti mohli nové trendy uberať.

Orechy sú stále v trende

Stálicou, čo sa týka príchutí, v čokoláde orechy. Na prvom mieste lieskové orechy nasledované mandľami a burskými orieškami. Ale zákazníci sa môžu tešiť aj na novinky v podobe pistácií, či zmesí orechov a semienok.


Mohlo by vás zaujať: Kvalitná čokoláda ochráni vaše zdravie: Pre lepšiu náladu a proti infarktu


Zem pôvodu zaváži

Rovnako ako pri káve a víne aj u čokolády už ľudia začínajú rozlišovať krajinu pôvodu kakaových bôbov. Milovníci čokolády si všimli, že kakao z rôznych krajín Venezuely, Pobrežia Slonoviny, či relatívneho nováčika Vietnamu rozdielne chuťové profily, a siahajú po tom, ktorý im najviac chutí.


Máte radi čokoládu? Ktoré jej druhy sú vaše najobľúbenejšie? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora, ČTK, Yahoo News
Odporúčame