Jablková sezóna vrcholí: Potešte svoj jazýček týmito koláčmi

Domáci koláč

thinkstockphotos.com

Jablká sú symbolom jesene. Veď kto by si bez nich vedel predstaviť toto ročné obdobie? Okrem chuti poskytujú telu aj prípravu na zimu a dopĺňajú doň množstvo vitamínov, ktoré mu pomôžu lepšie preklenúť nasledujúce chladné mesiace. Sú zdrojom vlákniny, radu antioxidantov, aminokyselín, vitamínov A, B, C, E, K či minerálov, napríklad draslíka, horčíka, ale aj vápnika, zinku, či železa. Nenechajte si preto túto prirodzenú sezónnu vitamínovú bombu ujsť a doprajte si jabĺk do sýtosti.

Bezvaječný jablčník

Potrebujeme:

  • 750 g postrúhaných jabĺk
  • ½ kg polohrubej múky
  • 300 g trstinového cukru (ak sú jablká sladké, stačí menej)
  • 2 dcl oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžičku škorice
  • hrozienka a posekané orechy podľa chuti

Postup: V miske zmiešame múku s práškom do pečiva, cukrom, škoricou, orechmi a hrozienkami. Následne pridáme aj jablká, zmiešané s olejom a dôkladne premiešame. Cesto nalejeme na vymastený plech a dáme piecť zhruba na 30 minút pri teplote 200°C. Vychladnutý koláč môžeme pocukrovať, alebo poliať čokoládou.


Mohlo by vás zaujať: Najrýchlejšie koláče: Neukroja veľa z času, ale pochutnáte si na nich!


Jablkový koláč so snehom

Potrebujeme:

Cesto:

  • 3 vajcia
  • 600 g jabĺk
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 a ½ dcl mlieka
  • 1 dcl oleja
  • 2 dcl kyslej smotany
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 prášku do pečiva
  • soľ

Sneh:

  • 4 bielky
  • 1–2 lyžice práškového cukru
  • 80 g nakrájaných mandlí

Postup: Múku zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, práškom do pečiva a pridáme aj štipku soli. Následne pridáme žĺtky, mlieko, olej, kyslú smotanu a sneh z bielkov. Vymiešame cesto, ktoré nalejeme na vymastený plech. Na vrch poukladáme na plátky nakrájané jablká a posypeme ich polovicou pripravených mandlí. Dáme piecť pri teplote 180°C asi na 30 minút. Z bielkov a cukru vyšľaháme sneh. Takmer upečený koláč vyberieme z rúry a rozotrieme naň sneh, ktorý posypeme zvyškom mandlí. Dáme ešte na krátko zapiecť do rúry, kým sneh nechytí peknú ružovú farbu.


Mohlo by vás zaujať: Pochúťky starých mám z nitrianskeho regiónu: Jablková torta či burgyňáše chutia aj dnes


Bleskový hrnčekový jablčník

Potrebujeme:

  • 1 kg postrúhaných jabĺk
  • 2 hrnčeky polohrubej múky (1 hrnček = 250 ml)
  • 2 hrnčeky práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 200 g tuku na pečenie (alebo masla)
  • 3 dcl mlieka
  • ½ kypriaceho prášku
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 škoricový cukor

Postup: Múku zmiešame s cukrom a kypriacim práškom. Plech vymastíme nahrubo tukom na pečenie alebo maslom a vysypeme naň rovnomerne polovicu zmesi. Na zmes navrstvíme postrúhané jablká zmiešané s vanilkovým a škoricovým cukrom. Na vrch nasypeme druhú časť zmesi. V mlieku rozšľaháme tri vajíčka a touto zmesou polejeme celý koláč. Na vrch poukladáme plátky tuku na pečenie alebo masla. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C zhruba na 35–45 minút. Hotový a vychladnutý koláč môžeme posypať cukrom.


Aké ďalšie chutné jablkové zákusky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver
Odporúčame