Jablká sú symbolom jesene. Veď kto by si bez nich vedel predstaviť toto ročné obdobie? Okrem chuti poskytujú telu aj prípravu na zimu a dopĺňajú doň množstvo vitamínov, ktoré mu pomôžu lepšie preklenúť nasledujúce chladné mesiace. Sú zdrojom vlákniny, radu antioxidantov, aminokyselín, vitamínov A, B, C, E, K či minerálov, napríklad draslíka, horčíka, ale aj vápnika, zinku, či železa. Nenechajte si preto túto prirodzenú sezónnu vitamínovú bombu ujsť a doprajte si jabĺk do sýtosti.
Bezvaječný jablčník
Potrebujeme:
- 750 g postrúhaných jabĺk
- ½ kg polohrubej múky
- 300 g trstinového cukru (ak sú jablká sladké, stačí menej)
- 2 dcl oleja
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžičku škorice
- hrozienka a posekané orechy podľa chuti
Postup: V miske zmiešame múku s práškom do pečiva, cukrom, škoricou, orechmi a hrozienkami. Následne pridáme aj jablká, zmiešané s olejom a dôkladne premiešame. Cesto nalejeme na vymastený plech a dáme piecť zhruba na 30 minút pri teplote 200°C. Vychladnutý koláč môžeme pocukrovať, alebo poliať čokoládou.
Mohlo by vás zaujať: Najrýchlejšie koláče: Neukroja veľa z času, ale pochutnáte si na nich!
Jablkový koláč so snehom
Potrebujeme:
Cesto:
- 3 vajcia
- 600 g jabĺk
- 250 g polohrubej múky
- 1 a ½ dcl mlieka
- 1 dcl oleja
- 2 dcl kyslej smotany
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 prášku do pečiva
- soľ
Sneh:
- 4 bielky
- 1–2 lyžice práškového cukru
- 80 g nakrájaných mandlí
Postup: Múku zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, práškom do pečiva a pridáme aj štipku soli. Následne pridáme žĺtky, mlieko, olej, kyslú smotanu a sneh z bielkov. Vymiešame cesto, ktoré nalejeme na vymastený plech. Na vrch poukladáme na plátky nakrájané jablká a posypeme ich polovicou pripravených mandlí. Dáme piecť pri teplote 180°C asi na 30 minút. Z bielkov a cukru vyšľaháme sneh. Takmer upečený koláč vyberieme z rúry a rozotrieme naň sneh, ktorý posypeme zvyškom mandlí. Dáme ešte na krátko zapiecť do rúry, kým sneh nechytí peknú ružovú farbu.
Mohlo by vás zaujať: Pochúťky starých mám z nitrianskeho regiónu: Jablková torta či burgyňáše chutia aj dnes
Bleskový hrnčekový jablčník
Potrebujeme:
- 1 kg postrúhaných jabĺk
- 2 hrnčeky polohrubej múky (1 hrnček = 250 ml)
- 2 hrnčeky práškového cukru
- 3 vajcia
- 200 g tuku na pečenie (alebo masla)
- 3 dcl mlieka
- ½ kypriaceho prášku
- 1 vanilkový cukor
- 1 škoricový cukor
Postup: Múku zmiešame s cukrom a kypriacim práškom. Plech vymastíme nahrubo tukom na pečenie alebo maslom a vysypeme naň rovnomerne polovicu zmesi. Na zmes navrstvíme postrúhané jablká zmiešané s vanilkovým a škoricovým cukrom. Na vrch nasypeme druhú časť zmesi. V mlieku rozšľaháme tri vajíčka a touto zmesou polejeme celý koláč. Na vrch poukladáme plátky tuku na pečenie alebo masla. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C zhruba na 35–45 minút. Hotový a vychladnutý koláč môžeme posypať cukrom.
Aké ďalšie chutné jablkové zákusky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na