Hubová sezóna a najlepšie recepty overené rokmi: Pripravte si skvelý guláš, fašírky či plnené bedle

polievka z hríbov

Hubová sezóna je stále v plnom prúde (Zdroj: Freepik/cookie_studio)

Vonku sa síce už ochladilo, no hubárska sezóna sa ešte neskončila. Slovenskí hubári sú stále usilovní a snažia sa svoje kuchyne i komôrky touto pochúťkou naplniť čo najviac. Ak k nim patríte aj vy, skúste sa inšpirovať týmito chutnými receptami a ulahoďte sebe i vašej domácnosti.

Vonku sa síce už ochladilo, no hubárska sezóna sa ešte neskončila. Slovenskí hubári sú stále usilovní a snažia sa svoje kuchyne i komôrky touto pochúťkou naplniť čo najviac. Ak k nim patríte aj vy, skúste sa inšpirovať týmito chutnými receptami a ulahoďte sebe i vašej domácnosti.

Hubový guláš

Potrebujeme:

  • 400 g húb
  • 2 cibule
  • 2 PL bravčovej masti
  • 4 zemiaky
  • 50 g údenej slaniny
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 200 ml sladkej smotany
  • mletú červenú papriku
  • mleté čierne korenie
  • rascu
  • petržlenovú vňať

Postup:

Huby očistíme a pokrájame na väčšie kúsky. Medzitým ošúpeme a pokrájame cibuľu. Vo väčšom hrnci rozohrejeme bravčovú masť, na ktorej pokrájanú cibuľku osmažíme. Pridáme huby, prelisovaný cesnak a osolíme i okoreníme. Zmes mierne podlejeme vodou a minimálne desať minút dusíme. Do hrnca taktiež vhodíme ošúpané a na kocky pokrájané zemiaky. Opäť podlejeme vodou a znova podusíme, až kým nebudú zemiaky hotové. Guláš zahustíme zmesou múky a smotany a necháme prevrieť. Dochutíme petržlenovou vňaťou, korením i soľou podľa preferencií a podávame s chlebom.

Plnené bedle

Potrebujeme:

  • 6 hlávok bedlí
  • 150 g plesňového syra
  • 70 g tvrdého syra
  • 2 PL kyslej smotany
  • 1 vajíčko
  • 1 strúčik cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • koreniny podľa chuti

Postup:

Hlávky bedlí očistíme a z každého klobúka zrežeme tak, aby sa na plechu nenakláňal. Syry nastrúhame a k nim pridáme vajíčko, smotanu aj cesnak. Soliť nemusíme, lebo plesňový syr je slaný dosť. Všetky ingrediencie premiešame a zmesou naplníme hubové klobúky. Tie poukladáme do zapekacej misky a vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov na približne 10 až 15 minút. Riadime sa predovšetkým skúsenosťami s vlastnou rúrou. Podávame so šalátom, či chlebom, alebo zemiakmi.

Hubová fašírka

Potrebujeme:

  • 200 g húb
  • 500 ml mlieka
  • 4 vajíčka
  • 4 rožky
  • 1 cibuľu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • koreniny podľa chuti

Postup:

Huby očistíme, nakrájame a necháme dusiť bez tuku. Medzitým rožky namočíme do mlieka. Podusené huby zmiešame s rožkami v mlieku, nadrobno nakrájanou cibuľou, pretlačeným cesnakom a vajíčkami. Celú zmes dochutíme soľou a koreninami. Potom ju vylejeme na dôkladne vymastený plech a upečieme pri 170 stupňoch. Podávame teplé s prílohou podľa chuti.

Polievka z kuriatok

Potrebujeme:

  • kuriatka
  • zemiaky
  • masť
  • hladkú múku
  • soľ
  • mletú červenú papriku
  • čierne mleté korenie
  • koreniny podľa chuti

Postup:

Zemiaky očistíme a nakrájame na menšie časti. Dáme ich do väčšieho hrnca a necháme variť. Po chvíli pridáme kuriatka a dochutíme. Keď sú zemiaky i kuriatka hotové, polievku zahustíme zápražkou z masti, múky a červenej papriky. Necháme zovrieť a pridáme posekanú petržlenovú vňať.


Zdroj: plnielanu.sk, thinkstockphotos.com, Ľudmila
Odporúčame