Obľúbené orechové koláče: Pochutíte si na nich vy aj vaši blízki

Zákusky

thinkstockphotos.com

Orechové koláče sú o niečo drahšie, a preto so sebou odjakživa niesli aj punc akejsi väčšej vzácnosti či priam noblesy. Orechy sú navyše aj veľmi zdravé a prospešne pôsobia na ľudský organizmus, preto by sa mali konzumovať tak často, ako sa len dá. Takým orechovým koláčom teda zabijete dve muchy jednou ranou – pochutíte si a prospejete aj svojmu zdraviu.

Bezmúčne orechové rezy

Potrebujeme:

Cesto:

  • 4 vajcia
  • 100 g mletých orechov
  • 60 g cukru

Plnka:

  • 100 g mletých orechov
  • 100 g masla
  • 4 lyžice mlieka
  • 40 g cukru

Poleva:

  • 1 čokoládu na varenie
  • 1 lyžicu masla

Postup: Bielka vyšľaháme, žĺtky vymiešame s cukrom do peny a pridáme ku nim orechy a sneh. Cesto vylejeme na plech vymastený maslom a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 10 minút. Ešte teplé upečené cesto rozkrájame na 4 rovnaké diely. Orechy do plnky sparíme trochou mlieka, pridáme maslo, cukor a poriadne vymiešame. Každý diel natrieme krémom a naukladáme na seba. Polejeme čokoládovou polevou, dáme stuhnúť do chladničky a môžeme podávať.


Mohlo by vás zaujať: Na chutný koláč nepotrebujete vajíčka: Presvedčia vás tieto recepty


Orechy na oblátke

Potrebujeme:

  • tortové oblátky
  • marhuľový džem
  • 50 g posekaných orechov
  • strúhanú čokoládu

Cesto:

  • 250 g cukru
  • 200 g mletých orechov
  • 3 lyžice strúhanky
  • 4 žĺtky
  • 6 bielkov
  • 1 prášok do pečiva

Plnka:

  • 2 žĺtky
  • 100 g cukru
  • 1 dcl silnej kávy
  • 150 g masla

Postup: Cesto si pripravíme vyšľahaním žĺtkov s cukrom do peny a následným pridaním orechov so strúhankou, prášku do pečiva a snehu z bielkov. Na dno plechu položíme tortové oblátky a boky plechu vymastíme maslom. Cesto vylejeme na oblátky a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 30 minút, resp. kým nebude hotové. Medzi tým si nad parou vymiešame žĺtky s cukrom, pridáme kávu a ďalej nad parou šľaháme do zhustnutia. Dáme vychladnúť a do vychladnutej plnky zamiešame maslo. Vychladnuté upečené cesto potrieme džemom, pripravenou plnkou a posypeme orechmi a čokoládou.


Mohlo by vás zaujať: Najrýchlejšie koláče: Neukroja veľa z času, ale pochutnáte si na nich!


Rýchla orechová dobrota

Potrebujeme:

Cesto:

  • 300 g cukru
  • 350 g polohrubej múky
  • 120 g orechov
  • 20 lyžíc mlieka
  • 4 lyžice džemu
  • 1 lyžica sódy bikarbóny

Plnka:

  • 100 g masla
  • 100 g cukru
  • 2 lyžice mlieka
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 balenie Zlatého klasu

Postup: Mlieko vymiešame s cukrom, džemom a orechami. Pridáme múku, sódu bikarbónu, poriadne premiešame a vylejeme na plech vymastený maslom. Pečieme pri teplote 180 – 200 °C zhruba 20 minút. Do rozpusteného masla pridáme cukor, mlieko, kakao a zlatý klas. Dáme na mierny plameň a za stáleho miešania chvíľku povaríme. Cesto potrieme rovnomerne plnkou a môžeme podávať.


Máte radi orechové zákusky? Aké si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame