Zemiaková kaša je častou súčasťou víkendových obedov. Čo však vtedy, keď neodhadneme jej množstvo, alebo vás sklamú „stravníci“ a kopec vám z nej zostane? Nelámte si hlavu, nemusí hneď putovať do koša či domácim zvieratkám. Pochutiť si na nej môžete všetci ešte raz, stačí vedieť, ako ju druhotne spracovať. Dajú sa z nej totiž pripraviť skvelé dobroty.
Langoše z kaše
Potrebujeme:
- ½ kg zemiakovej kaše
- 2 vajcia
- 3 strúčiky cesnaku
- hladká múka – podľa potreby
- olej
- soľ
- korenie
- majorán
Postup: Do zemiakovej kaše pridáme podľa chuti soľ, korenie, majoránku, cesnak, rozšľahané vajce a premiešame. Pridáme múku, aby mala zmes konzistenciu vhodnú na vyprážanie, teda nie príliš riedku, ale ani nie príliš hutnú. V panvici rozpálime olej a vkladáme naň kôpky cesta, ktoré rozotrieme do tvaru a hrúbky langoša. Opekáme z oboch strán a podávame horúce. Posypať môžeme postrúhaným syrom.
Mohlo by vás zaujať: Overené recepty starých mám: Vráťte sa do detstva s pochúťkami zo zemiakov!
Noky z kaše plnené mäsom
Potrebujeme:
- ½ kg zemiakovej kaše
- 50 – 100 g mäsa (údené, uvarené, posekaná šunka či saláma)
- 1 vajce
- soľ
- hrubá múka podľa potreby
Postup: Zemiakovú kašu zmiešame s vajíčkom, pridáme soľ a múku podľa potreby tak, aby vzniklo tuhšie cesto a poriadne zamiešame. Z cesta tvarujeme kruhy, ktoré naplníme mäsom, šunkou, alebo salámou a zabalíme do tvaru noku, či guľatého knedlíčka. Hádžeme do osolenej vriacej vody a po vyplávaní varíme ešte asi minútu. Vyberieme, necháme odkvapkať a môžeme podávať, napr. s opečenou slaninkou.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pečené plnené zemiaky: Potešia vaše oči aj chuťové poháriky
Zemiakové rezníky
Potrebujeme:
- 300 – 400 g zemiakovej kaše
- 2 vajcia
- 50 g strúhaného syra
- 10 plátkov šunky
- soľ
- korenie
- majoránku
- polohrubú múku
- olej
- strúhanku
Postup: Ku zemiakovej kaši pridáme rozšľahané vajcia, syr, šunku nakrájanú na kocky, múku podľa potreby, soľ, korenie a majoránku. Vypracujeme polotuhé cesto, z ktorého tvarujeme rezníky. Tie obalíme v strúhanke a vyprážame na oleji.
Máte radi zemiaky? Aké ďalšie chutné jedlá si z nich doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na