Zostala vám z obeda zemiaková kaša? Nevyhadzujte ju, vyskúšajte tieto recepty

Gnocchi

thinkstockphotos.com

Zemiaková kaša je častou súčasťou víkendových obedov. Čo však vtedy, keď neodhadneme jej množstvo, alebo vás sklamú „stravníci“ a kopec vám z nej zostane? Nelámte si hlavu, nemusí hneď putovať do koša či domácim zvieratkám. Pochutiť si na nej môžete všetci ešte raz, stačí vedieť, ako ju druhotne spracovať. Dajú sa z nej totiž pripraviť skvelé dobroty.

Langoše z kaše

Potrebujeme:

  • ½ kg zemiakovej kaše
  • 2 vajcia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • hladká múka – podľa potreby
  • olej
  • soľ
  • korenie
  • majorán

Postup: Do zemiakovej kaše pridáme podľa chuti soľ, korenie, majoránku, cesnak, rozšľahané vajce a premiešame. Pridáme múku, aby mala zmes konzistenciu vhodnú na vyprážanie, teda nie príliš riedku, ale ani nie príliš hutnú. V panvici rozpálime olej a vkladáme naň kôpky cesta, ktoré rozotrieme do tvaru a hrúbky langoša. Opekáme z oboch strán a podávame horúce. Posypať môžeme postrúhaným syrom.


Mohlo by vás zaujať: Overené recepty starých mám: Vráťte sa do detstva s pochúťkami zo zemiakov!


Noky z kaše plnené mäsom

Potrebujeme:

  • ½ kg zemiakovej kaše
  • 50 – 100 g mäsa (údené, uvarené, posekaná šunka či saláma)
  • 1 vajce
  • soľ
  • hrubá múka podľa potreby

Postup: Zemiakovú kašu zmiešame s vajíčkom, pridáme soľ a múku podľa potreby tak, aby vzniklo tuhšie cesto a poriadne zamiešame. Z cesta tvarujeme kruhy, ktoré naplníme mäsom, šunkou, alebo salámou a zabalíme do tvaru noku, či guľatého knedlíčka. Hádžeme do osolenej vriacej vody a po vyplávaní varíme ešte asi minútu. Vyberieme, necháme odkvapkať a môžeme podávať, napr. s opečenou slaninkou.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pečené plnené zemiaky: Potešia vaše oči aj chuťové poháriky


Zemiakové rezníky

Potrebujeme:

  • 300 – 400 g zemiakovej kaše
  • 2 vajcia
  • 50 g strúhaného syra
  • 10 plátkov šunky
  • soľ
  • korenie
  • majoránku
  • polohrubú múku
  • olej
  • strúhanku

Postup: Ku zemiakovej kaši pridáme rozšľahané vajcia, syr, šunku nakrájanú na kocky, múku podľa potreby, soľ, korenie a majoránku. Vypracujeme polotuhé cesto, z ktorého tvarujeme rezníky. Tie obalíme v strúhanke a vyprážame na oleji.


Máte radi zemiaky? Aké ďalšie chutné jedlá si z nich doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver
Odporúčame