Zostalo vám mäso? Pomeľte ho a pripravte si výborný obed či večeru

Kuracina

thinkstockphotos.com

Nie vždy sa pri varení všetko podarí a recept vyjde na sto percent. Inokedy zas, aj keď je jedlo chutné, predsa len z neho niečo zostane. Čo s ním spraviť? Mäso je dnes drahé, a tak ho treba využiť na sto percent. Zo zvyškov možno pripraviť výbornú večeru alebo varené, pečené či dusené mäso dajte do mrazničky – aj keď by vám ostal len mlaý kúsok. Keď sa vám ho nazbiera, postačí rozmraziť, použiť mixér, vhodné koreniny a chutné jedlo s využitím zvyškov je na svete.

Zapekané veže

Potrebujeme:

  • 400 g mletého mäsa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • korenie na mleté mäso
  • 1 cibuľu
  • ½ kg. stredných zemiakov
  • 100 g strúhaného syra
  • 1 smotanu na varenie
  • soľ
  • korenie
  • mletú červenú papriku
  • olivový olej

Postup: Mleté mäso ochutíme koreninami, nadrobno pokrájanou cibuľou a prelisovaným cesnakom. Z cesta vytvarujeme guľky a prudko opečieme na oleji. Zemiaky uvaríme v celku do polomäkka a nakrájame ich na polovice. Zemiaky dáme na plech, polejeme olivovým olejom, posypeme strúhaným syrom a položíme naň mäsovú guľku, ktorú prichytíme špajdľou, alebo ihlou na ražniči. Zalejeme smotanou na varenie. Vložíme do rúry a dáme piecť na 180°C na asi 30 – 45 minút, pokým nebudú zemiaky mäkké.


Mohlo by vás zaujať: Jednoduché kuracie prsia trikrát inak: Ktorý recept vyskúšate vy?


Tekvica plnená mäsom

Potrebujeme:

  • 1 menšiu tekvicu
  • 400 g mletého mäsa
  • 60 g uvarenej ryže
  • 1 vajce
  • 2 lyžice masti
  • 2 menšie cibule
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Tekvicu ošúpeme, prekrojíme a vyberieme vnútro. Na masti speníme cibuľku, pridáme mleté mäso, udusíme a necháme vychladnúť. Následne ho zmiešame s ryžou, vajcom, soľou a koreninami. Zmesou následne naplníme polovice tekvice a posypeme strúhaným syrom. Dáme zapiecť do rúry približne na 30 minút pri teplote 180°C.


Mohlo by vás zaujať: Kuracie minútky prídu počas týždňa vhod: Na stole ich máte za pár minút


Mleté rezne

Potrebujeme:

  • 1 kg mletého mäsa
  • 300 g nahrubo nastrúhaného syra
  • 1 vajce
  • ½ l mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 200 g strúhanky
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Mleté mäso ochutíme koreninami, pridáme 250 ml. mlieka, nastrúhaný syr a premiešame. V miske zmiešame vajcia, zvyšné mlieko a múku. Z mäsového cesta vyformujeme placky, ktoré dáme do redšieho cesta a následne obalíme v strúhanke. Vyprážame na oleji a podávame so zemiakovou kašou.


Aké ďalšie dobroty z mletého mäsa si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame