Aromatický estragón: Bylinka do kuchyne aj do lekárničky

Estragón

thinkstockphotos.com

Estragón je bylinka, ktorá je u nás stále málo používaná. No vzhľadom k lahodnej chuti, akú vie jedlám dodať, by sa jej malo dostať väčšieho uznania. A to nielen z tohto dôvodu, pretože chuťou jej pôsobenie ani z ďaleka nekončí. Estragón má okrem iného aj pozoruhodné liečivé účinky a je zdrojom mnohých cenných živín. Prídete mu na chuť aj vy?

Hosť z Ázie

V stredoveku bol údajne estragón (Palina dračia) prostriedkom na vyháňanie drakov a hadov – odtiaľ aj jej názov. Do našich končín sa dostal až v 13. storočí. Jeho domovom je najmä Turecko a Arménsko. Okrem týchto oblastí, kde sa používa takmer do každého jedla, sa teší nesmiernej obľube hlavne vo Francúzskej kuchyni, kde je pomerne dominantnou koreninou, ale tiež v stredomorskej kuchyni. Ako prísadu do jedál ho využívajú Taliani, Španieli, ale aj Gréci.

Čo v ňom nájdete?

Estragón je zdrojom mnohých cenných výživných látok:

  • minerálov: jódu, vápnika, draslíka, síry
  • enzýmov
  • chlorofylu
  • kyseliny listovej
  • vitamínov A a C

Mohlo by vás zaujať: Ochráni pred zlými silami a utuží zdravie: Vyskúšajte tieto cesnakové variácie


Francúzska aj ruská

Poznáme dve odrody estragónu – ruskú a francúzsku. Zatiaľ čo ruská odroda je aj podľa názvu pri pestovaní o niečo odolnejšia, jej francúzsku kolegyňu je vypestovať pomerne zložité. Preto, ak si chcete doma dopestovať estragón, zaobstarajte si radšej ruský typ, aj keď ten je o niečo menej aromatický. Francúzsky estragón je síce chuťovo lahodnejší, no možno by vám starostlivosť oňnepriniesla očakávanú úrodu.

Pri akých zdravotný neduhoch ho môžete použiť?

  • zlepšuje trávenie
  • prečisťuje obličky
  • zlepšuje chuť do jedla
  • posilňuje organizmus
  • antiseptický účinok
  • vhodný pri ženských problémoch
  • zmierňuje kŕče
  • pomáha pri bolestiach zubov
  • odvar vhodný pri nespavosti

Mohlo by vás zaujať: Ochutnajte fenikel: Poteší vaše zdravie a zaujme chuťové poháriky


Pridajte ho až nakoniec

Estragón sa totiž nesmie variť. Aj keď je súčasťou obľúbenej francúzskej a stredomorskej kuchyne, pri kuchtení s ním treba pamätať na to, že sa do jedla pridáva až po dovarení. Vhodnejší je teda najmä na studenú kuchyňu, či už do šalátov, zálievok, omáčok, na posypanie hotového jedla (vynikajúco ladí s kuracinou, či rybami). Použiť ho môžete na zlepšenie chuti do guláša, rôznych vaječných jedál, bylinkových marinád, ale aj ku grilovaným jedlám, pečeným zemiakom či do bylinkového masla.

Ako ho správne pestovať?

Estragónu sa najlepšie darí v záhradke, pričom vám v nej po jednom zasadení vydrží niekoľko rokov. Vyžaduje si slnečné stanovisko a potrebuje pravidelnú vlahu, najmä počas suchších období. V záhrade môže dorásť až do výšky 150 cm, no dá sa pestovať aj na balkóne, vo väčšom kvetináči, kde dosiahne výšku okolo 60 – 70 cm. Jeho pestovanie v interiéri nie je vhodné, pretože sa mu tam nedarí. Na jeseň je potrebné ho zrezať vo výške asi 10 cm nad zemou a prikryť slamou, či vetvičkami. Lístky sa dajú použiť buď čerstvé, alebo si ich môžete nasušiť na zimné použitie. Stačí ich rozložiť na plech, či sieťku a počkať, kým vyschne.


Na čo všetko využívate estragón v domácnosti vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver
Odporúčame