Ak patríte k veľkým fanúšikom tatárskej omáčky, no snažíte sa žiť zdravšie, máme pre vás dobré správy. Pochutnajte si na čerstvej zeleninke ochutenej dresingami, ktoré vás nevystrašia zbytočnými kalóriami a na ich nezdravých predchodcov hravo zabudnete.
Cesnakový dresing
Potrebujeme:
- 250 g kyslej smotany
- 1 ČL olivového oleja
- ½ citróna
- 1 strúčik cesnaku
- oregano
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup: Kyslú smotanu, olivový olej a šťavu z polovice citróna dôkladne zmiešame. Pridáme prelisovaný cesnak – množstvo podľa chuti. Zmes premiešame a dochutíme oreganom, soľou i korením.
Mohlo by vás zaujímať: Zemiaky, ryža či cestoviny: Ktoré prílohy jesť najčastejšie a ktoré čo najmenej?
Jogurtový dresing s parmezánom
Potrebujeme:
- 200 g bieleho jogurtu
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 50 g parmezánu
Postup: Parmezán nastrúhame najemno a zmiešame s jogurtom. Dochutíme citrónovou šťavou a môžeme podávať. Dresing je chutný aj s použitím modrého syra, ale treba dbať na to, aby bol čerstvý.
Mohlo by vás zaujímať: Rýchly tip na obed či večeru? Tieto minútky vám ušetria čas a chutia skvele!
Tisíc ostrovov
Potrebujeme:
- 250 g kyslej smotany
- 2 PL jemného kečupu
- 1 strednú cibuľu
- 1 plátok cesnaku
- 1 kyslú uhorku
- 1 PL octu
- 1 ČL soli
- 1 PL práškového cukru
- čierne mleté korenie
- tabasco
- worchester
- koriander
Postup: Uhorku, cibuľu a cesnak nakrájame na veľmi drobné kúsky. Jeden plátok cesnaku bohato stačí, aby sa zachovala originálna chuť dresingu. Medzitým v miskeskombinujeme smotanu a kečup, ku ktorým nakrájané suroviny pridáme a zamiešame. Dochutíme soľou, cukrom a koreninami podľa chuti. Poriadne zmixujeme, vychladíme, necháme odstáť a podávame.
Mohlo by vás zaujímať: Sedem sabotérov vašej diéty: Ak chcete schudnúť, na tieto potraviny zabudnite!
Pikantný taliansky dresing
Potrebujeme:
- ¾ šálky olivového oleja
- 1/3 šálky červeného vínneho octu
- 3 ČL javorového sirupu
- 1 ČL soli
- 1 ČL čierneho mletého korenia
- ½ strúčika cesnaku
- 5 ČL worchesteru
Postup: Olivový olej, vínny ocot, javorový sirup a prelisovaný cesnak dáme do misky a dôkladne zmiešame. Pridáme soľ, čierne mleté korenie, najlepšie priamo z mlynčeka kvôli vôni a worchesterovú omáčku. Dôkladne miešame, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
Mohlo by vás zaujímať: Cesnakové recepty: Pripravte si zdravé pochúťky hotové za pár minút
Klasický dresing
Potrebujeme:
- ½ šálky olivového oleja
- ¼ šálky octu
- 1 citrón
- worchester
- cukor
- mleté čierne korenie
- ¼ ČL soli
Postup: Citrón odšťavíme. Šťavu zmiešame s olivovým olejom aj octom. Osolíme, ocukrujeme, pridáme niekoľko kvapiek worchesterovej omáčky a dochutíme korením.
Aké ďalšie domáce dresingy si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na