Vitamín B3 proti infarktu, Alzheimerovej chorobe i impotencii: Máte ho v tele dosť?

Žena

thinkstockphotos.com

Dostatočný prísun niacínu vás ochráni pred srdcovými ochoreniami, Alzheimerovou chorobou, cukrovkou i šedým zákalom. Ako zabezpečiť, aby ho bol v organizme dostatok?

V histórii bol vitamín B3 spájaný hlavne s pelagrou. Aj preto je stále označovaný ako vitamín PP či vitamín P. S týmto ochorením sa však stále pasujú ľudia hlavne v rozvojových krajinách. Býva spojené s nedostatkom ďalších dôležitých živín, ako napríklad ostatnými vitamínmi zo skupiny B, vitamínmi C, A či E. Medzi hlavné príznaky pelagry patria únava, depresia, nespavosť, zápal jazyka a ústnej dutiny, bolesť brucha a kožné problémy.

Vitamín B3 je dôležitý, pretože…

  • zabezpečuje normálne fungovanie mozgu
  • zlepšuje pamäťové schopnosti
  • zúčastňuje sa na výrobe energie, resp. premene bielkovín, tukov a cukrov na energiu
  • znižuje vysokú hladinu cholesterolu v krvi
  • podporuje chuť do jedla a zabezpečuje správne fungovanie tráviacich procesov
  • ovplyvňuje kvalitu pleti, je bojovníkom proti kožným problémom, ako napríklad akné
  • je prevenciou sexuálnych porúch, pretože ovplyvňuje tvorbu hormónov
  • stabilizuje hladinu krvného cukru, aj preto sa využíva pri liečbe cukrovky
  • niektorí odborníci ho odporúčajú ako prevenciu pred vznikom migrény
  • pomáha odstrániť únavu a svalovú slabosť
  • je prevenciou depresie, podráždenosti a úzkostných stavov

Mohlo by vás zaujať: Ochutnajte avokádo: Zdravú kalorickú bombu na vašom tanieri


Kde všade sa nachádza?

Ako zabezpečiť organizmu dostatok tohto vitamínu? Treba sa zamerať na konzumáciu rýb (tuniak), orechov, vnútorností, kuracieho mäsa, strukovín (fazuľa, hrach), vajíčok, celých zŕn, húb, kukurice, slnečnicových semien, droždia či avokáda.

Niacín si dokáže organizmus vyprodukovať s pomocou aminokyseliny tryptofán. Zo 60 mg tryptofánu je organizmus schopný vyrobiť približne 1 mg vitamínu B3.  Tryptofán je zastúpený napríklad v mäse, mlieku, vajíčkach, banánoch a v avokáde. Odporúčané denné dávky niacínu sa líšia, ale hýbu sa v rozmedzí 10-16 mg denne.

Dá sa niacínom predávkovať?

Predávkovanie vitamínom B3 sa vyskytuje zriedka, pretože je rozpustný vo vode a nadbytočné množstvo sa z tela vylúči močom. Napriek tomu môžu príliš vysoké dávky, podávané hlavne pri liečení niektorých ochorení, spôsobiť problémy s pečeňou, žalúdočné vredy, sčervenanie a svrbenie kože, bolesť hlavy a kolísanie krvného tlaku. V niektorých krajinách sa niacín využíva na vylepšenie farby mäsa, čiže aj pri nadmernej konzumácii týchto produktov, môže vzniknúť predávkovanie. U nás sa však nesmie využívať na tieto účely.  


Všetko pre zdravé telo a dušu nájdete na www.vysetrenie.sk


Príznaky nedostatku

Vo vyspelých štátoch je nedostatok vitamínu B3 skôr výnimkou, pretože je zastúpený vo viacerých potravinových zdrojoch a organizmus si ho vie vyrobiť aj sám za predpokladu dostatočného množstva tryptofánu. Ak ho nie je v ľudskom tele predsa len dosť, objavuje sa hlavne únava, poruchy trávenia, podráždenosť, kožné problémy a depresie.

Pripravte si avokádovú nátierku a vitamín B3 vám nebude chýbať

Na prípravu potrebujete: 1 zrelé avokádo, 100 g taveného syra, 2 vajíčka, 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti), 2 polievkové lyžice kyslej smotany, soľ, korenie, citrónová šťava podľa chuti

Postup: Z avokáda lyžičkou odstránime vnútro, pokvapkáme ho citrónovou šťavou a poriadne roztlačíme vidličkou. Pridáme ostatné ingrediencie, teda syr, nadrobno nastrúhané vajíčka, kyslú smotanu, soľ a korenie. Podľa potreby dochutíme citrónovou šťavou. Podávame s celozrnným pečivom. 


Trpeli ste už niekedy nedostatkom niacínu? Napíšte ostatným čitateľom svoje skúsenosti v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Mirka
Odporúčame