Medovníky sú symbolom Vianoc: Ako pripraviť tie najlepšie?

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Sú pre vás medovníčky symbolom Vianoc?

Aké medovníky si upečiete tento rok?

Ak by ste sa opýtali kohokoľvek, aký koláč je pre neho typickým synonymom vianočných sviatkov, zrejme by ste dostali rovnakú odpoveď: medovníky. Práve tie sú neodmysliteľnou súčasťou drvivej väčšiny sviatočných stolov v slovenských domácnostiach. Pripraviť sa však dajú množstvom rôznych spôsobov. Vyskúšali ste už aj takéto?


Hneď mäkké medovníčky

Potrebujeme:

  • 750 gr. hladkej múky
  • 350 gr. práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 125 gr. masla
  • 1 korenie na medovníky
  • 5 lyžíc medu
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 vajce na potieranie

Postup: Sypké suroviny preosejeme cez sitko a následne ich zmiešame s ostatnými surovinami. Cesto necháme 24 hodín postáť v chladničke. Na druhý deň ho vyvaľkáme a povykrajujeme z neho rôzne tvary, potrieme ich vymiešaným vajcom a poukladáme na plech na pečenie vymastený maslom. Následne dáme do rúry a pečieme pri teplote 180°C asi 10 – 15 minút, resp. kým nebudú hotové. Po vychladnutí ich môžeme dať do uzatvárateľnej nádoby spolu s prekrojeným jabĺčkom.


Mohlo by vás zaujať: S chuťou do pečenia: Sladké drobnosti, ktorými na Vianoce zabodujete


Orechové medovníčky

Potrebujeme:

  • ½ kg. hladkej múky
  • 200 gr. cukru
  • 100 gr. pomletých orechov
  • 100 gr. medu
  • 1 prášok do perníka
  • 40 gr. masla
  • 3 vajcia +  1 vajce na potretie

Postup: Med a maslo si roztopíme. Do múky postupne pridávame všetky suroviny. Necháme v chladničke postáť min. 2 hodiny, alebo aj cez noc, potom cesto vyvaľkáme a vykrajujeme z neho tvary podľa svojich zvyklostí, alebo uváženia. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 10 – 15 minút. Ihneď po vytiahnutí ich môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom a po vychladnutí ich odložíme do uzavretej nádoby.

Zdravé medovníčky

Potrebujeme:

  • 650 gr. špaldovej múky
  • 250 gr. masla
  • 250 gr. trstinového cukru
  • 3 lyžice medu
  • 3 vajcia + 1 na potretie
  • 1 lyžička korenia na medovníky
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička sódy bikarbóny

 

Postup: Vajcia s cukrom a maslom vymiešame a následne pridáme aj ostatné suroviny. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme na noc do chladničky. Čím dlhšie špaldová múka stojí, tým lepšie sa s ňou pracuje. Na druhý deň vyvaľkáme cesto a vykrajujeme medovníčky ľubovoľných tvarov. Poukladáme ich na papierom na pečenie vystlaný plech a potrieme ich rozšľahaným vajcom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C približne 10 minút.


Aké medovníky máte najradšej vy? Podeľte sa o recept s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • helen 01.01.2015, 23:32

    Robila som hneď ten prvý recept Hneď mäkké medovníčky ale s polovičnej dávky a boli úžastné všetkým chutili boli mäkké. Len ja som cesto mala len dve hodiny v chladničke nemala som čas ale aj tak bili super :)

  • Viera 21.12.2014, 13:25

    Ja robím podobné ako je prvý recept. Cesto si urobím aj mesiac dopredu. Vtedy sú fantastické. Pridávam mletý klinček a mletú škoricu.

1

Pridať komentár