Čokoládové koláče miluje väčšina z vás. Nech už je čokoláda ukrytá v poleve, kréme, či ceste, vždy je skvelá a chutná. Nie je však čokoládový koláč ako čokoládový koláč. My vám prinášame tipy na tri druhy čokoládových dobrôt – všetky sú z rovnakej hlavnej ingrediencie a pritom je každý iný. Tak ktorý si najbližšie pripravíte?
Koláč z horkej čokolády
Potrebujeme:
Cesto
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla
- 50 g práškového cukru
- 1 vajce
- štipku soli
Krém
- 200 ml sladkej smotany
- 200 g horkej čokolády
- 5 lyžíc mlieka
- 1 vajce
Postup: Vyšľaháme maslo s cukrom, následne pridáme vajce a štipku soli. Postupne pridávame aj múku a vypracujeme cesto. To odložíme na dve hodiny odpočívať do chladničky. Potom cesto vyvaľkáme a dáme do tortovej formy. Okraje cesta by mali byť vytiahnuté na výšky aspoň 2 cm nad okraj, aby následne z upečeného cesta nevytekal krém. Korpus poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 15 minút. V mlieku a smotane rozpustíme čokoládu a miešame do zhustnutia. Odstavíme a miešame aj naďalej. Do takmer vychladnutej plnky vmiešame vajce a krém vylejeme na korpus. Vrátime späť do rúry a pečieme asi ešte 10 minút. Necháme vychladnúť, prípadne dáme stuhnúť do chladničky.
Mohlo by vás zaujať: Čokoládové koláčiky: Sú pochúťkou pre všetky ročníky
Koláč z bielej čokolády
Potrebujeme:
Cesta:
- 180 g hladkej múky
- 80 g kokosovej múčky
- 125 g masla
- 2 žĺtky
- 2 lyžice cukru
Krém:
- 350 ml mlieka
- 150 g bielej čokolády
- 125 ml šľahačky
- 70 g škrobu
- 1 lyžica hladkej múky
- 50 ml cukru
- 5 žĺtkov
- 1 balenie malín
Postup: V miske zmiešame múku s kokosovou múčkou, maslom, žĺtkami a vyšľaháme. Dáme odležať do chladničky na 1 hodinu. Následne cesto natlačíme do okrúhlej tortovej formy a dáme piecť pri teplote 180°C na 15 – 20 minút. V menšom hrnci si zohrejeme šľahačku a roztopíme v nej bielu čokoládu. V druhom hrnci zmiešame mlieko s cukrom, múkou a škrobom. Zahrievame na miernom ohni tak, aby nám puding mierne hustol a odstavíme ho. V miske vyšľaháme žĺtka, pridáme ku nim asi 10 lyžíc pudingu a zašľaháme. Žĺtka nalejeme do pudingu a za stáleho miešania uvaríme do zhustnutia. Do pudingu zamiešame čokoládovú zmes a necháme vychladnúť. Na korpus poukladáme maliny, zalejeme krémom a dáme stuhnúť do chladničky.
Máte radi sladkosti, ale kontrolujete si váhu? Urobte si maškrty bez výčitiek vďaka super knihe.
Koláč z mliečnej čokolády
Potrebujeme:
Cesta:
- 180 g cukru
- 180 g masla
- 180 g hladkej múky
- 70 g mliečnej čokolády
- 3 vajcia
Krém:
- 100 g masla
- 100 g mliečnej čokolády
- 100 g cukru
- 3 lyžice mlieka
Postup: Do múky zamiešame maslo, vajcia, cukor a vymiešame do hladka. Následne pridáme rozpustenú a vychladnutú čokoládu a poriadne premiešame. Cesto dáme do vymastenej tortovej formy a pečieme pri teplote 170°C asi 50 – 60 minút. Medzi tým si pripravíme krém. Čokoládu a maslo rozpustíme a primiešame ku nim mlieko a cukor. Krém natrieme na vychladnutý korpus a dáme stuhnúť do chladničky.
Poznáte nejaký recept na prípravu ďalších chutných koláčikov s použitím čokolády? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na