Horká, mliečna, biela: Fantastické torty z troch druhov čokolád

Malinový koláč

thinkstockphotos.com

Čokoládové koláče miluje väčšina z vás. Nech už je čokoláda ukrytá v poleve, kréme, či ceste, vždy je skvelá a chutná. Nie je však čokoládový koláč ako čokoládový koláč. My vám prinášame tipy na tri druhy čokoládových dobrôt – všetky sú z rovnakej hlavnej ingrediencie a pritom je každý iný. Tak ktorý si najbližšie pripravíte?

Koláč z horkej čokolády

Potrebujeme:

Cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • štipku soli

Krém

  • 200 ml sladkej smotany
  • 200 g horkej čokolády
  • 5 lyžíc mlieka
  • 1 vajce

Postup: Vyšľaháme maslo s cukrom, následne pridáme vajce a štipku soli. Postupne pridávame aj múku a vypracujeme cesto. To odložíme na dve hodiny odpočívať do chladničky. Potom cesto vyvaľkáme a dáme do tortovej formy. Okraje cesta by mali byť vytiahnuté na výšky aspoň 2 cm nad okraj, aby následne z upečeného cesta nevytekal krém. Korpus poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 15 minút. V mlieku a smotane rozpustíme čokoládu a miešame do zhustnutia. Odstavíme a miešame aj naďalej. Do takmer vychladnutej plnky vmiešame vajce a krém vylejeme na korpus. Vrátime späť do rúry a pečieme asi ešte 10 minút. Necháme vychladnúť, prípadne dáme stuhnúť do chladničky.


Mohlo by vás zaujať: Čokoládové koláčiky: Sú pochúťkou pre všetky ročníky


Koláč z bielej čokolády

Potrebujeme:

Cesta:

  • 180 g hladkej múky
  • 80 g kokosovej múčky
  • 125 g masla
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice cukru

Krém:

  • 350 ml mlieka
  • 150 g bielej čokolády
  • 125 ml šľahačky
  • 70 g škrobu
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 50 ml cukru
  • 5 žĺtkov
  • 1 balenie malín

Postup: V miske zmiešame múku s kokosovou múčkou, maslom, žĺtkami a vyšľaháme. Dáme odležať do chladničky na 1 hodinu. Následne cesto natlačíme do okrúhlej tortovej formy a dáme piecť pri teplote 180°C na 15 – 20 minút. V menšom hrnci si zohrejeme šľahačku a roztopíme v nej bielu čokoládu. V druhom hrnci zmiešame mlieko s cukrom, múkou a škrobom. Zahrievame na miernom ohni tak, aby nám puding mierne hustol a odstavíme ho. V miske vyšľaháme žĺtka, pridáme ku nim asi 10 lyžíc pudingu a zašľaháme. Žĺtka nalejeme do pudingu a za stáleho miešania uvaríme do zhustnutia. Do pudingu zamiešame čokoládovú zmes a necháme vychladnúť. Na korpus poukladáme maliny, zalejeme krémom a dáme stuhnúť do chladničky.


Máte radi sladkosti, ale kontrolujete si váhu? Urobte si maškrty bez výčitiek vďaka super knihe.


Koláč z mliečnej čokolády

Potrebujeme:

Cesta:

  • 180 g cukru
  • 180 g masla
  • 180 g hladkej múky
  • 70 g mliečnej čokolády
  • 3 vajcia

Krém:

  • 100 g masla
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 100 g cukru
  • 3 lyžice mlieka

Postup: Do múky zamiešame maslo, vajcia, cukor a vymiešame do hladka. Následne pridáme rozpustenú a vychladnutú čokoládu a poriadne premiešame. Cesto dáme do vymastenej tortovej formy a pečieme pri teplote 170°C asi 50 – 60 minút. Medzi tým si pripravíme krém. Čokoládu a maslo rozpustíme a primiešame ku nim mlieko a cukor.  Krém natrieme na vychladnutý korpus a dáme stuhnúť do chladničky.


Poznáte nejaký recept na prípravu ďalších chutných koláčikov s použitím čokolády? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame