Aj počas pôstu si môžete pochutiť: Týmto jedlám mäso nechýba

Rezance s makom

thinkstockphotos.com

Práve sa nachádzame v pôstnom období, ktoré pokrýva 40 dní pred najväčšími kresťanskými sviatkami. Počas neho by sme sa podľa tradície mali vzdať hodovania a najmä mäsa. V názve to nesie aj symbol fašiangov, ktoré pôstu predchádzali – carne vale, teda rozlúčka s mäsom. Túto tradíciu dnes mnohí berú len ako akýsi prežitok, treba však myslieť aj na to, že pôstne obdobie malo zmysel aj zo zdravotných dôvodov.Vzdať sa na určité obdobie mäsa môže byť pre telo veľkým prínosom a navyše nemusí znamenať ani odriekanie si dobrého jedla. Neveríte? Presvedčte sa.

Pôstna kapustnica

Potrebujeme:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 200 g zemiakov
  • 50 g masla
  • 1 strednú cibuľu
  • 250 ml smotany na varenie
  • 2 hrste sušených sliviek
  • 50 g sušených hríbov
  • 3 lyžice cukru
  • 1 lyžicu bravčovej masti
  • soľ
  • korenie
  • bobkový list

Postup: Huby si dve hodiny pred prípravou namočíme do vody. Masť rozpustíme a pridáme ku nej cukor. Urobíme karamel v ktorom krátko opražíme nasekanú cibuľu. Pridáme kyslú kapustu s vodou, bobkový list, posolíme,okoreníme a za chvíľu pridáme aj slivky a huby. Varíme na miernom stupni zhruba hodinu a následne pridáme zemiaky. Keď sa zemiaky uvaria, polievka je takmer hotová. Pred dovarením pridáme už len smotanu a maslo.


Mohlo by vás zaujať: Čo tak skúsiť kapustnicu trochu inak? Inšpirujte sa jedným z týchto troch receptov!


Makové šúľance

Potrebujeme:

  • 1 kg uvarených zemiakov
  • 1 kg hladkej múky
  • 1 vajce
  • 6 lyžíc maku
  • 3 lyžice cukru
  • 2 lyžice masla
  • ½ kávovej lyžičky soli

Postup: Uvarené zemiaky bez šupky postrúhame na strúhadle do misy. Pridáme vajce, hladkú múku, soľ a vypracujeme cesto.Vytvarujeme z neho šúľance nasledovným spôsobom. Z cesta odoberieme guľu veľkosti dlane, z ktorej rukami o dosku vyvaľkáme hadíka. Toho potom už len natrháme, alebo nakrájame na malé šúľance. Nahádžeme ich do vriacej osolenej vody a necháme variť asi 3 minúty, resp. kým nevyplávajú na povrch. Uvarené šúľance opláchneme pod tečúcou vodou a v miske zmiešame s maslom, cukrom a makom.


Mohlo by vás zaujať: Originálne a zdravé pôstne jedlá: Vaše telo z nich bude mať radosť


Repa na cesnaku

Potrebujeme:

  • 1 menšiu repu
  • 2 uvarené zemiaky
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • maslo

Postup: Do osolenej vody dáme variť repu v šupke asi na 45 – 60 minút. Uvaríme aj zemiaky. Na roztopenom masle opečieme na kolieska pokrájané uvarené zemiaky. Repu ošúpeme a pokrájame na kolieska. Pridáme ju k takmer opečeným zemiakom. Strúčik cesnaku nakrájame na drobno a pridáme ku repe a zemiakom. Posolíme, pokoreníme a opekáme spolu asi 5 minút. Podávame s čerstvým šalátom.


Aké ďalšie chutné pôstne jedlá by ste odporučili ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame