Chilli paprička každý deň: Pomôže vám proti bolesti aj starnutiu

Chilli

thinkstockphotos.com

Uľahčuje trávenie, pomáha predchádzať kardiovaskulárnym chorobám. Podľa niektorých expertov hrá významnú úlohu v prevencii proti rakovine a potláča bolesť. Nedávny výskum uverejnený na stránkach Journal of Medicinal Chemistry ukázal, že dokáže zablokovať vnímanie neuropatickej bolesti. Peperoncino, čiže čili paprička alebo feferónka, síce nie je liek, ale má svoj význam aj na poli znižovania nadváhy a pomáha proti celulitíde a vypadávaniu vlasov.

Proti bolesti

Chilli paprička môže zmierňovať bolesť. Ukazujú to vedecké štúdie, ktoré schválil americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a Európska lieková agentúra (EMEA). Rastlinný alkaloid kapsaicín, ktorý je zodpovedný za jej pálivosť, môže na tri mesiace zmierniť neuropatické bolesti. Kapsaicín, ktorý obsahujú iba tieto papričky, pôsobí na vanilloidové receptory typu 1 (TRPV 1) a výrazne ich stimuluje. Receptory sa potom stávajú akoby na zníženie citlivosti a nie sú schopné reagovať na stimuly, ktoré bežne vyvolávajú bolesť u pacientov s periférnou neuropatickou bolesťou.


Mohlo by vás zaujať: Pikantná chilli paprička: Pomôže vám schudnúť a posilní imunitu


Málo kalórií, veľa účinkov

A aké sú výživné vlastnosti chilli papričiek? Je to nízkokalorická potravina, zložená prevažne z vody, ale zároveň je bohatá na vitamíny a minerály. V papričkách v hojnej miere obsiahnuté najmä draslík a fosfor. Vysoký obsah vitamínu C z papričiek činí drahocenného spojenca pri udržiavaní efektívnosti imunitného systému. Značný je tiež obsah antioxidantov, ako karotenoidy a flavonoidy, ktoré prispievajú k zotieraniu voľných radikálov v organizme a tým spomaľujú fyziologické procesy starnutia.

Najlepšia je čerstvá

Dopriať si chilli papričku môžete každý deň, tak jej účinky využijete na maximum. Podľa vedcov sú však jej účinky najlepšie, keď ju konzumujeme čerstvú.


Mohlo by vás zaujať: Superpotraviny ako ochranný štít proti rakovine: Doprajte si ich každý deň!


Rebríček štipľavosti

Ak sa vám zdá, že raz je chilli paprička pálivejšia ako inokedy, máte pravdu. Ich štipľavosť sa meria pomocou stupnice SHU. Sladká paprika má 0 SHU, čistý extrakt kapsaicínu má až 16 miliónov SHU. Najštipľavejšia paprička sveta je Trinidad Scorpion Butch T, tá dosahuje až 1 463 700 SHU.

Má svoj veľtrh

Červené zlato našej kuchyne bude hrať hlavnú úlohu na Svetovom veľtrhu papriky, ktorý sa bude konať koncom augusta v meste Rieti v strednom Taliansku. Papričke je zasvätená aj publikácia Zdravie a feferónka, kde sú zhrnuté vedecké štúdie ukazujúce pozitívne účinky na ľudské zdravie, aké môže mať umiernená konzumácia papričiek. Doprajme si teda túto superpotravinu“ tak často, ako je to len možné.


Mohlo by vás zaujať: Úžasný liek, s ktorým porazíte nádchu: Táto zelenina s ňou zatočí


Máte radi chilli papričky? Ako často si ich doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora, ČTK, La Repubblica
Odporúčame