Zeleninové polievky: Sú zdravé a hotové za pár minút

Paradajková polievka

thinkstockphotos.com

Ak máte pocit, že sa na vás počas zimy nalepilo pár kíl navyše, skúste vymeniť obedy či večere za zeleninové polievky – v dostatočnom množstve vás určite zasýtia. Výhodou je, že sú jednoduché na prípravu a sú hotové za pár minút. A to ani nehovoríme o ich prospešnosti pre vaše zdravie – a vitamíny či minerály sa vám po zime určite zídu.

Jarná zeleninová polievka

Potrebujeme:

  • zeleninu podľa chuti : mrkvu, zemiaky, kalerab, pór, hrášok, petržlen
  • petržlenová vňať
  • lyžica masla
  • malá/stredná cibuľa
  • vegeta bez glutamanu
  • soľ

Postup: Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme očistenú zeleninu pokrájanú na menšie kúsky (kto má rád, môže ju nahrubo postrúhať). Chvíľku dusíme – nezabúdame miešať, následne zalejeme vodou. Dochutíme soľou a vegetou a varíme kým zelenina nezmäkne. Dáme na tanier a ozdobíme petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujať: Dodajte telu vitamíny: Pripravte si chutné a zdravé polievky plné zeleniny


Krémová hrášková polievka

Potrebujeme:

  • veľký hrnček hrášku
  • cibuľu
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • zemiak
  • lyžica masla
  • vegeta bez glutamanu
  • čierne korenie
  • soľ
  • trochu smotany na varenie (nemusí byť)

Postup: Na masle si speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme hrášok, nakrájaný zemiak a pretlačený cesnak a chvíľu restujeme. Zalejeme vodou, ochutíme soľou, vegetou a korením podľa chuti a varíme kým zelenina nezmäkne. Ak chcete v polievke aj celý hrášok, odoberte časť na mištičku. Ostatnú zeleninu rozmixujte ponorným mixérom. Na tanieri pridajte celý hrášok a ozdobte lyžičkou smotany na varenie – vytvorí estetický dojem a zároveň polievku ešte zjemní. Ak ju však nemáte poruke, nevadí. Polievku môžete ozdobiť napríklad aj krutónmi.


Mohlo by vás zaujať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed


Polievka z čerstvých paradajok

Potrebujeme:

  • 5-6 väčších paradajok
  • soľ, cukor
  • čierne korenie
  • bobkový list
  • oregano
  • lyžica hladkej múky
  • olivový olej
  • strúhaný eidam alebo parmezán

Postup: Paradajky nakrojíme do kríža a zalejeme vriacou vodou. Počkáme pár minút a stiahneme z nich šupku. Na oleji opražíme múku a pridáme nakrájané rajčiny, podlejeme vodou a ochutíme. Varíme kým paradajky nezmäknú a časť vody sa nevyvarí, aby polievka nebola priveľmi riedka. Rozmixujeme ponorným mixérom a podávame posypané strúhaným syrom.


Mohlo by vás zaujať: Pripravte si chutnú paradajkovú polievku po novom


Aké ďalšie recepty na zaleninové polievky poznáte vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora
Odporúčame