Medové zákusky potešia malých aj veľkých: Presvedčte sa sami

torta

Thinkstock.com

Zázračný elixír, najcennejšie zlato, či liek takmer na všetko – aj tak možno nazvať jeden z pokladov matky prírody, med. Vďaka svojej chuti a liečivým vlastnostiam dokáže pohladiť na tele, ale aj na duši. Nájdete v ňom množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré vám v kombinácii s lahodným ovocím pomôžu zahnať jarnú únavu a postavia vás opäť na nohy. Je len na vás, ktorý z týchto chutných receptov si vyberiete!

Medové rezy s banánom

Potrebujeme:

Cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 2 ks vajec
  • 2 PL medu
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 150 g práškového cukru
  • 50 g palmarínu

Plnka:

  • 1 liter mlieka
  • 2 ks Zlatého klasu
  • 2 litre hladkej múky
  • 3 ks žĺtok
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 2 ks šľahačkovej smotany
  • 2 ks stužovač na šľahačku
  • 5 ks banány

Postup: Zo surovín vypracujeme tuhé cesto. Rozdelíme ho na 2 polovice a dáme piecť. Z mlieka, zlatých klasov, múky, žĺtkov a vanilkového cukru uvaríme hustý puding. Maslo zmiešame s cukrom a spojíme s vychladeným pudingom. Na prvé cesto dáme pudingovú plnku, poukladáme banány, poprípade iné ovocie, polejeme šľahačkou a zakryjeme druhým cestom. Navrch môžeme posypať granko alebo škoricu.


Mohlo by vás zaujať: Ochutnajte med na tri spôsoby: Ako sušienky, domácu „marlénku“ či perníkový koláč


Medový koláč s tvarohom a jablkami

Potrebujeme:

Cesto:                                                                             

  •  250 g múky
  •  120 g masla
  •  1 kus škorice
  •  2 PL medu
  •  1 vajce

Plnka:

  • 3 ks 250 g tvarohu
  • 5 polievkových lyžíc medu
  • 100 g masla
  • 4 vajcia
  • 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy pre chuť

Navrch:

  • 7 nakrájaných/nastrúhaných jabĺk
  • 2 PL masla
  • 2 PL medu
  • Podľa chuti – škorica, citrónová kôra, granko

Postup: Z ingrediencií vymiešame cesto, ktoré necháme na hodinku odstáť. Zatiaľ si zmiešame tvaroch, maslo, med, citrónovú šťavu, žĺtky a pridáme vyšľahané bielka a hrozienka. Cesto vylejeme do tortovej nádoby, vyhladíme a pridáme tvarohovú zmes. Jablká opražíme na masle (poprípade môžeme nechať skaramelizovať na cukre) a pridáme na tvaroh. Pečieme pri 175 stupňoch.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Sacherova torta: Pripravte si viedenskú lahôdku priamo vo vašej kuchyni


Koláč s medom a citrónovou polevou

Potrebujeme:

Cesto:                                                                                   

  • 230 g polohrubej múky
  • 120 g masla
  • 5 lyžíc medu
  • 2 vajcia
  • šťavu z 3 citrónov
  • citrónovú kôru
  • 60 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice kypriaceho prášku
  • 140 ml mlieka

Poleva:

  • preosiaty práškový cukor
  • citrónovú šťavu
  • 1 lyžicu medu pre chuť

Postup: Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo a med. V miske zmiešame a vyšľaháme celé vajcia, nastrúhanú kôru a citrónovú šťavu, cukor, polohrubú múku a kypriaci prášok. Pridáme mlieko a rozpustený med s maslom. Vylejeme na plech a pečieme pri 180 stupňoch. Cesto necháme vychladnúť, polejeme pripravenou polevou a môžeme ozdobiť citrónovou kôrou.


Mohlo by vás zaujať: Trvanlivý medový závin, ktorému neodoláte


Máte radi med? Pri varení akých jedál ho používate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: Thinkstock.com, thinkstockphotos.com, Simona
Odporúčame