Ovocné pochúťky na vašom stole: Doprajte si výborný sladký obed či večeru

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi ovocné jedlá?

Ilustračné foto

Pomaly, ale isto sa záhrady, ale aj pulty supermarketov začínajú zapĺňať čerstvým a voňavým jarným ovocím. Spôsob jeho konzumácie však nemusí byť striktne vymedzený len na koláče alebo čerstvé plody. Existujú fantastické ovocné jedlá, ktoré ozvláštnia váš jedálniček a pritom ulahodia aj maškrtnému jazýčku.


Ovocné gule

Potrebujeme:

  • ½ kg tvarohu
  • 2 lyžice cukru
  • 2 vajcia
  • 50 g masla
  • štipku soli
  • 2 – 3 lyžice detskej krupice (prípadne viac podľa potreby)
  • ½ kg sezónneho ovocia

Postup: Cukor zmiešame s maslom a vajcami. Pridáme aj tvaroh a krupicu a vytvarujeme nelepivé cesto. Krupicu prisypávame podľa potreby. Cesto necháme hodinu odpočinúť a následne ho vyvaľkáme. Pokrájame na štvorce, do každého dáme jeden kus ovocia a obalíme v ceste. Každú guličku obalíme ešte v krupici a hodíme do vriacej osolenej vody. Necháme variť asi 10 – 15 minút, resp. kým nevyplávajú na povrch. Uvarené tvarohové gule vyberieme z hrnca a potrieme roztopeným maslom. Môžeme podávať posypané trstinovým cukrom a lístkami mäty.


Mohlo by vás zaujímať: Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi?


Ovocný nákyp

Potrebujeme:

  • 1 hrnček ryže
  • 2 vajcia
  • 2 hrnčeky mlieka
  • 2 hrnčeky vody
  • 4 lyžice trstinového cukru
  • ½ lyžičky soli
  • ½ balíčka vanilkového cukru
  • maslo

Postup: V mlieku s vodou a štipkou soli uvaríme ryžu a necháme ju vychladnúť. Žĺtky s cukrom vyšľaháme, pridáme ku nim olej a ½ hrnčeka mlieka. Z bielok si vyšľaháme sneh. Postupne zmiešavame vajíčkovú zmes s ryžou, vanilkovým cukrom a pridávame ku nej sneh z bielkov. Polovicu zmesi vylejeme na maslom vymastený plech a na vrch poukladáme ľubovoľné čerstvé ovocie. Ovocie zalejeme zvyškom zmesi a na vrch opäť poukladáme ovocie. Dáme piecť pri teplote 180 °C asi na 30 minút, resp. kým nezačne nákyp na vrchu pekne ružovieť.


Mohlo by vás zaujímať: Na chutný koláč nepotrebujete vajíčka: Presvedčia vás tieto recepty


Ľahký ovocný fit pohár

Potrebujeme:

  • ľubovoľné druhy ovocia
  • 1 biely jogurt
  • 2 lyžice posekaných orechov podľa chuti

Postup: Ovocie ošúpeme, umyjeme a nakrájame si ho na malé kúsky. Pripravíme si poháre podľa množstva ovocia, aké chceme použiť, resp. máme k dispozícii. Následne vrstvíme podľa výšky pohára. Najprv začneme vrstvou ovocia, na ňu pridáme 2 lyžičky jogurtu a posypeme orechmi. Na vrch môžeme použiť ako dekoráciu lístok mäty, alebo medovky podľa toho, akú bylinku máme k dispozícii.


Mohlo by vás zaujímať: Jablkové koláče má rád asi každý: Ochutnáte závin alebo jablkovú klasiku?


Ospalé jabĺčka

Potrebujeme:

  • 6 – 8 jabĺk
  • 500 g lístkového cesta
  • 1 vajce
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • 100 g posekaných vlašských orechov
  • ½ balíčka vanilkového cukru
  • ½ balíka škoricového cukru
  • 6 lyžíc medu
  • 6 lyžičiek masla

Postup: Jablká ošúpeme, vykrojíme z nich jadrovník a pokvapkáme ich citrónovou šťavou. Lístkové cesto si rozvaľkáme a nakrájame na rovnomerné väčšie štvorce. Také veľké, aby sa v každom dalo obaliť jablko. Do každého štvorca položíme jedno jablko a posypeme ho škoricovým cukrom a vanilkou. Do stredu nasypeme posekané orechy, na ktoré nalejeme 2 lyžičky medu a trochu roztopeného masla. Nakoniec jablko obalíme v lístkovom ceste. Každé takto obalené jabĺčko položíme na maslom vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Cesto na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou. Dáme piecť pri teplote 180°C asi na 30 minút, resp. kým nebude mať cesto zlatistú farbu. Jablká vyberieme a necháme vychladnúť. Podávať môžeme so zmrzlinou, šľahačkou, alebo len posypané práškovým cukrom.


Aké chutné ovocné jedlá si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár