Vyhnite sa rakovine hrubého čreva: Ochrániť vás môžu aj tieto potraviny!

žena

Thinkstock.com

Kolorektálny syndróm je pre nás Slovákov oprávnene strašiakom. Radíme sa totiž ku krajinám, ktoré majú nielen najčastejší výskyt, ale aj najväčšiu úmrtnosť v tejto oblasti. Problémom je nedostatočná prevencia a neskorý príchod k lekárovi, ktorý už často nedokáže nepriaznivý vývin zvrátiť. Ak sa hrozíte tejto diagnózy aj vy, mali by ste začať konať hneď teraz. Úprava stravovacích návykov totiž naozaj hrá významnú úlohu – a pritom vôbec nejde o extra zložité zmeny. Čo si dopriať, ak chcete, aby vaše črevo prospievalo?

Pšeničné otruby

Dostatočný príjem vlákniny je veľmi dôležitý ochranný faktor pred karcinómom hrubého čreva a to hneď z viacerých dôvodov. Zrýchľuje totiž trávenie a stolica sa dostáva z tela rýchlešie – tým pádom je črevná sliznica kratšie vystavená účinkom karcinogénov. Zároveň karcinogény naväzuje na svoje polymérové štruktúry a tak znižuje ich negatívne pôsobenie. Má tiež probiotické učinky a znižuje hladinu niektorých  niektorých bakteriálnych enzýmov v čreve, čím bráni aj aktivácii karcinogénov. Je dôležité denne konzumovať dostatok potravín s jej obsahom. Väčší ochranný efekt má však podľa niektorých štúdií vo vode nerozpustná vlákninacelulóza a pšeničné otruby, ale ideálne je konzumovať „z každého rožku trošku“ – teda ovocie, zeleninu, strukoviny aj celozrnné obilniny.


Mohlo by vás zaujať: Test na odhalenie rakoviny hrubého čreva: Ako si ho spraviť a za koľko?


Mlieku a mliečnym výrobkom áno!

Hoci v súčasnosti pohľad na mlieko nie je taký pozitívny ako v minulosti a niektorí ľudia mu pripisujú zahlieňovanie, v prípade rakoviny konečníka a hrubého čreva má ochranný účinok. Tento fakt potvrdilo viacero rôznych štúdií. Vďaka svojmu zloženiu (vápnik, vitamín D, konjugovaná kyselina linolová, sfingomyelín a kyselina maslová, baktérie mliečneho kvasenia a ďalšie látky) patria mliečne výrobky a mlieko medzi potraviny, ktoré majú blahodarný účinok na hrubé črevo a procesy, ktoré v ňom prebiehajú. Podľa spomínaných štúdií je vhodné prijať okolo 1000 mg vápnika denne – teda napríklad 250 ml mlieka (cca 300 mg vápnika), jeden jogurt (cca 300 mg) a 50 gramov ementálu (cca 500 mg vápnika – tento syr je na vápnik najbohatší) alebo goudy (cca 410 mg). Samozrejme si však môžete dožičiť aj viac.

Tuniak vám dodá selén

Práve táto  ryba obsahuje najviac selénu. Ten chráni pred voľnými radikálmi, bakteriálnymi infekciami, účinne pôsobí aj proti vplyvom ťažkých kovov, alkoholu. Účinnosť selénu v boji s  kolorektálnym karcinómom potvrdila okrem iných nedávno štúdia v International Journal of Cancer. ,,Naša štúdia naznačuje spojivo medzi hladinou selénu v tele a zníženým rizikom kolorektálneho syndrómu,“ vyjadril sa profesor Hesketh. Dodal však, že ani so selénom sa to nemôže preháňať, pretože v priveľkom množstve je pre človeka toxický. Keď ho však prijímate len z potravy, nemalo by hroziť nebezpečenstvo. Jeho ďalším zdrojom sú obilniny, nelúpaná ryža, obilné klíčky, kukurica, morské ryby, mäso, brokolica, paradajky, cibuľa, fazuľa, huby a cesnak. Jeho obsah v potravinách však záleží aj na jeho množstve v pôde.


Mohlo by vás zaujať: Smrtiaca rakovina hrubého čreva: Hrozí vo zvýšenej miere aj vám?


Droždie je bomba vitamínov skupiny B

Kyseline folová alebo inak listová zohráva významnú úlohu pri syntéze a reparáciách DNA, zrejme preto pôsobí aj ako ochrana pred rakovinou hrubého čreva a konečníka. Jej nedostatok môže  zapríčiniť rýchlejšiu karcinogenézu. Hoci názov napovedá, že má byť najmä v listoch, obyčajné droždie jej obsahuje niekoľkonásobne viac. Nachádza sa aj v listovej zelenine, špenáte, šaláte, karfiole, brokolici, špargli, ale aj v paradajkách, hrášku, či červenej repe,či v kvasniciach, fazuli, citrusoch, celozrnných výrobkoch a pšeničných klíčkoch.

Cesnaku nikdy nie je dosť

Jeho preventívne účinky účinky pri ochrane vášho hrubého čreva a konečníka pred rakovinou potvrdilo viacero štúdií. Medzi potravinami, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou znižujú riziko tejto choroby ho uváza aj Americký inštitút pre výskum rakoviny. Ak teda s jeho použitím občas váhate, máte jasný dôvod na jeho pravidelné zaradenie do jedálnička. Bonusom sú aj jeho Ďalšie priaznivé účinky na telo vrátane znižovania vysokého krvného tlaku.


Poznáte aj ďalšie potraviny, ktoré by mali mať ochranný efekt pred rakovinou hrubého čreva a konečníka? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: Thinkstock.com, Thinkstock.com, Zora
Odporúčame