Schladiť sa a zároveň dobre najesť? Objavte studené letné polievky

Paradajková polievka

thinkstockphotos.com

Leto patrí medzi obľúbené ročné obdobia väčšiny z vás. Zároveň je však aj jedným z náročných období, ktoré dajú vo vysokých horúčavách zabrať vášmu organizmu. Telo sa potrebuje nielen schladiť ale prijímať aj dostatočnú výživu. Ako však na to, keď počas sparných dní málokomu chutí? Riešením všetkých týchto problémov sú osviežujúce letné polievky podávané za studena. Navyše, každá pochádza z iného kúta sveta.

Tarator –uhorková polievka z Bulharska

Potrebujeme:

  • 800 ml bieleho jogurtu
  • 250 ml kyslej smotany
  • 2 stredné šalátové uhorky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžičku kôpru
  • 1 lyžičku cukru
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:Uhorky očistíme, jednu postrúhame na strúhadle a druhú pokrájame na malé kocky. Do misky dáme postrúhané uhorky, spoločne s prelisovaným cesnakom, soľou, korením, nadrobno nasekaným kôprom, cukrom a jogurtom. Všetko spolu rozmixujeme a pridáme smotanu a uhorku pokrájanú na kocky. Ešte raz všetko poriadne spolu zamiešame a dáme na hodinku do chladničky.


Mohlo by vás zaujať: Zeleninové pochúťky: Pre horúce letné dni sú ako stvorené!


Gaspacho– paradajková polievka z Andalúzie

Potrebujeme:

  • 10 ks stredných paradajok
  • 1 šalátovú uhorku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 krajce tmavého chleba
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • čerstvé lístky bazalky
  • soľ
  • korenie
  • chilli podľa chuti

Postup: Uhorku aj rajčiny umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kocky.  Pridáme lístky čerstvej bazalky, tmavý chlieb namočený v olivovom oleji, cesnak, soľ, korenie a kto chce, môže aj chilli. Všetko spolu rozmixujeme a dáme zachladiť do chladničky. Podávať môžeme s toastom opečeným nasucho, alebo lístkami bazalky.


Mohlo by vás zaujať: Dodajte telu vitamíny: Pripravte si chutné a zdravé polievky plné zeleniny


Šaltibarščiai – cviklová polievka z Litvy

Potrebujeme:

  • 500 ml acidka
  • 200 ml kyslej smotany
  • 4 cvikly
  • 4 póry
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky soli
  • 1 šalátovú uhorku
  • kôprovú vňať

Postup: Cviklu ošúpeme a umyjeme. Dáme ju variť do vody kým nezmäkne. Vajcia uvaríme natvrdo. Do väčšieho hrnca nastrúhame uvarenú cviklu, aj uhorku, pokrájaný pór, soľ, zalejeme acidkom, smotanou, vodou v ktorej sme uvarili cviklu a pridáme aj vajcia, pokrájané na malé kúsky. Všetko spolu poriadne premiešame a podľa chuti dosolíme, alebo okoreníme. Dáme na pár hodín do chladničky. Podávame s nasekaným kôprom.


Aké chutné polievky si v lete doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver
Odporúčame