Twix, Bounty či Raffaello: Obľúbené sladkosti si môžete pripraviť aj sami doma

Kokosové guľky

thinkstockphotos.com

Kupované sladkosti chutia skvelo, ale ak nie ste fanúšikom umelých farbív či konzervantov, zrejme sa im oblúkom vyhýbate. Čokoládové, karamelové či kokosové maškrty si už ale nebudete musieť odopierať. Pripraviť si ich môžete aj v pohodlí vášho domova a verte, že chutiť vám budú ešte o čosi viac.

Twix tyčinky

Potrebujeme:

Základ: 

  • 225 g masla 
  • 185 g práškového cukru 
  • 420 g hladkej múky 

Karamelová vrstva: 

  • 30-40 ks mäkkých karamelových cukríkov 
  • 4 lyžice smotany na šľahanie 

Poleva: 

  • 200 g tmavej čokolády 
  • 100 g mliečnej čokolády 
     

Postup: Práškový cukor vymiešame mixérom spolu s maslom až kým nevznikne penistá hmota. Potom pridáme múku a premiešame spolu. Keď sa suroviny spoja, cesto ešte premiešame rukou a potom ho tiež rukou vložíme do formy na pečenie. Uhladíme do rovnomernej vrstvy. Cesto pečieme pri 180° asi 15 minút. Po dopečení necháme cesto vychladnúť. Medzitým si na panvici necháme rozpustiť karamelové cukríky spolu so smotanou. Ak sa hmota rozpustila a spojila, môžeme ju vyliať na vychladnuté cesto. Všetko necháme stuhnúť. Medzitým zasa nad parou rozpustíme čokoládu. Stuhnuté cesto s karamelovou polevou nakrájame na rovnomerné tyčinky ľubovoľnej veľkosti. Tie namáčame zo všetkých strán v rozpustenej čokoláde a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Čokoládu necháme stuhnúť a potom môžeme karamelovú maškrtu podávať. 


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT „Kinder“ mliečny rez: Domáca verzia dobroty nielen pre najmenších


Bounty tyčinky

Potrebujeme:

  • 2 tabuľky mliečnej čokolády 
  • 3 šálky strúhaného kokosu 
  • 125 ml sladeného kondenzovaného mlieka 

Postup: Do misky vysypeme kokos a nalejeme kondenzované mlieko. Suroviny spolu premiešame s necháme na chvíľu odstáť, aby hmota trochu stuhla. Keď už máme sladkú kokosovú hmotu stuhnutú, tvarujeme z nej malé obdĺžničky a ukladáme na plech, ktorý sme si vyložili papierom. Ten potom vložíme aj s kokosovými obdĺžnikmi do mrazničky asi na 30 minút. Medzitým si vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. Kokosové kúsky namáčame v čokoláde a opäť poukladáme na plech a necháme stuhnúť.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Domáce „Rafaelo“ zachutí aj vám: A máte ho hotové za chvíľku


Rafaello

Potrebujeme:

  • 1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka 
  • 250 g strúhaného kokosu 
  • 100 g mandlí 
  • vanilkovú arómu 

Postup: Asi za hrsť kokosu odložíme bokom, poslúži nám na obaľovanie guliek. Zvyšný kokos zalejeme sladeným kondenzovaným mliekom a pridáme aj zopár kvapiek vanilkovej arómy. Hmotu spolu vymiešame a necháme na chvíľku stuhnúť, aby sa chute i samotná hmota spojili. Mandle postupne obaľujeme kokosovou hmotou a v rukách formujeme do rovnomerných guličiek. Tie potom vyvaľkáme v kokose, ktorý sme si odložili. Guličky schováme do chladničky a niekoľko hodín necháme tuhnúť. 


Ktoré ďalšie obľúbené sladkosti si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame