Ovsené vločky sú lacné a pritom chutné: Recepty, ktoré sa oplatí vyskúšať

Zemiakové fašírky

thinkstockphotos.com

Zavrhovali ste doteraz ovsené vločky ako nudnú potravinu bez chuti? Možno vás presvedčí množstvo vlákniny, minerálov, vitamínov a aminokyselín, ktoré obsahujú. Prostredníctvom týchto účinných látok podporujú trávenie, pomáhajú pri chudnutí, znižujú cholesterol a krvný tlak a pôsobia preventívne proti rakovine a kardiovaskulárnym ochoreniam. Nenechajte sa dlho presviedčať a vyskúšajte niektorý z jednoduchých receptov s ovsenými vločkami.

Karbonátky s ovsenými vločkami

Potrebujeme:

  • 250 g mletého mäsa
  • 100 g ovsených vločiek
  • 1 menšiu cibuľu
  • cesnak
  • petržlenovú vňať
  • soľ
  • čierne korenie
  • majorán
  • vajce
  • strúhanku

Postup: Vločky uvarte vo vode na hustú kašu. Nechajte ich mierne vychladnúť a pridajte k mletému mäsu, ochuťte nakrájanou cibuľou, petržlenovou vňaťou, rozpučeným cesnakom, soľou, mletým čiernym korením a majoránom. Zmiešajte s vajcom a podľa potreby zahustite strúhankou. Vyformujte karbonátky, obaľte v trojobale a vypražte na oleji dozlatista.


Mohlo by vás zaujať: Ovsené vločky zdravo a chutne: Týchto 11 skvelých tipov sa oplatí vyskúšať


Cukina s ovsenými vločkami

Potrebujeme:

  • 500 g cukiny
  • 100 g ovsených vločiek
  • 1 kocku mäsového bujónu
  • 1-2 cibule
  • olej
  • 4 vajcia
  • mleté čierne korenie
  • rascu

Postup: Cukinu očistite, umyte, osušte a nahrubo postrúhajte. Ovsené vločky zalejte vodou a dajte napučať. Do rajnice dajte olej, nadrobno pokrájanú cibuľu a opražte ju. Pridajte cukinu, rozpustenú kocku bujónu, soľ, rascu, všetko dobre premiešajte a zakryté duste domäkka. V inom hrnci uduste vločky a pridajte ich k cukine. Spolu chvíľu poduste, pridajte rozšľahané vajíčka, dobre zamiešajte a nechajte zhustnúť. Podávajte so zemiakmi alebo chlebom.


Mohlo by vás zaujať: Ovsenými vločkami zabijete dve muchy jednou ranou: Schudnete a zlepšíte si zdravie


Vločkové placky

Potrebujeme:

  • 2 lyžice ovsených vločiek
  • 2 lyžice strúhaného eidamu
  • 2 lyžice vody
  • 2 vajcia
  • soľ
  • olej

Postup: Ovsené vločky sparte a zmiešajte s ostatnými surovinami. Z cesta vytvarujte placky, ktoré vypražte dozlatista.


Mohlo by vás zaujať: Praženica, cereálie alebo chlieb: Aké raňajky sú pre vás najzdravšie?


Karbonátky z ovsených vločiek s hubami

Potrebujeme:

  • 120 g ovsených vločiek
  • 30 g masla
  • 1 menšiu cibuľu
  • 100 g sušených húb
  • 1/3 l vody
  • soľ
  • 1 vajce
  • petržlenovú vňať
  • 50 g salámy
  • hladkú múku
  • strúhanku
  • vajce na trojobal

Postup: Na masle upražte doružova nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte sparené a na rezančeky pokrájané huby a ovsené vločky. Zalejte osolenou vodou a varte dovtedy, kým sa zmes nezačne oddeľovať od stien hrnca. Do vychladnutej kaše primiešajte vajce, posekanú petržlenovú vňať (na zlepšenie chute môžete pridať i nakrájanú salámu). Na pomúčenej doske vytvarujte ploché karbonátky, obaľte v trojobale a vypražte.


Mohlo by vás zaujať: Chudnutie pomocou müsli a cereálií: Ktoré vám kilá uberú a ktoré skôr pridajú?


Ovsený mozoček

Potrebujeme:

  • 60 g ovsených vločiek
  • 1 cibuľu
  • 2 vajcia
  • soľ
  • pažítku
  • olej

Postup: Vločky vopred namočené do vody nechajte napučať. Potom na oleji opečte pokrájanú cibuľku, pridajte vločky, vajcia, soľ a miešajte ako praženicu. Ovsený mozoček môžete podávať teplý so zemiakmi, alebo studený na chlebe. Pred podávaním posypte nasekanou pažítkou.


Mohlo by vás zaujať: Na chudnutie aj proti nespavosti: Ovsené vločky prospejú aj vám


Zeleninová polievka s ovsenými vločkami

Potrebujeme:

  • 1 mrkvu
  • 100 g zeleru
  • 1 petržlen
  • 100 g kelu
  • 3 lyžice ovsených vločiek
  • 2,5 dl mlieka
  • 30 g masla
  • karí korenie
  • soľ
  • vegetu
  • petržlenovú vňať

Postup: Zeleninu očistite a nakrájajte. Na rozohriatom masle opražte karí korenie, pridajte zeleninu, vločky, zalejte vriacou vodou, mliekom a za občasného miešania varte domäkka. Nakoniec posoľte, ochuťte vegetou a posypte petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujať: Štyri potraviny, ktoré spomaľujú starnutie: Poznáte ich?


Polievka z ovsených vločiek s droždím

Potrebujeme:

  • 60 g ovsených vločiek
  • 1 lyžicu masla
  • 1 cibuľu
  • 100 g koreňovej zeleniny
  • 40 g droždia
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžicu nasekaného ligurčeka
  • soľ

Postup: Ovsené vločky zalejte osolenou vodou a dajte variť. Na masle opražte cibuľu a koreňovú zeleninu nakrájanú na rezančeky, pridajte droždie a spolu ešte chvíľu opražte. Všetko dajte do polievky a varte do zmäknutia zeleniny. Po odstavení zamiešajte žĺtok rozmiešaný vo vode. Pri podávaní na tanieri posypte nasekaným ligurčekom.


Aké ďalšie chutné jedlá z ovsených vločiek si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame