Chilli papričky ako zázračný elixír: Proti rakovine a pre dlhší život

Chilli papričky

thinkstockphotos.com

Milujete pikantné jedlá? Výborne, zrejme si požijete dlhšie ako ľudia, ktorí im neholdujú. Podľa najnovšej štúdie, ktorej sa zúčastnilo takmer pol milióna osôb častá konzumácia štipľavých pokrmov prispieva k nášmu dobrému zdravotnému stavu.

Zázračný kapsaicín

Medzinárodný tím vedcov koordinovaných Čínskou akadémiou lekárskych vied súdi, že tento blahodárny účinok je zrejme spojený s tým, že tieto ostré ingrediencie obsahujú kapsaicín, ktorý spôsobuje pálenie v ústach a využíva sa aj v lekárstve, lebo tíši bolesť a stimuluje srdce, vitamín C a ďalšie látky. Vedci zároveň zdôraznili, že sú potrebné ešte ďalšie výskumy na to, aby mohla byť ostrá diéta každému doporučovaná.

Pozorovali pol milióna ľudí

Štúdia zahŕňala 487 375 osôb od tridsať do sedemdesiatdeväť rokov registrovaných v China Kadoorie Biobank v rokoch 2004 2008 a sledovaných počas asi siedmich rokov. Všetci vypĺňali dotazník, kde odpovedali na otázky, aký je ich celkový zdravotný stav a fyzická kondícia, či konzumujú pikantné pokrmy, červené mäso, rastlinnú stravu a či pijú alkohol. Zo štúdie boli vylúčení tí, ktorí prekonali rakovinu, srdcové choroby a infarkt, naopak do nej bol zahrnutý možný vplyv takých faktorov, ako je vek, stav, vzdelanie a fyzická aktivita.


Mohlo by vás zaujať: Pikantná chilli paprička: Pomôže vám schudnúť a posilní imunitu


3 pikantné jedlá predĺžia život

Vedci dospeli k týmto záverom: kto jedol pikantné pokrmy menej ako raz týždenne a kto ich jedol jeden dva dni v týždni, mohol počítať s predĺžením života o desať percent. Tým, ktorí konzumovali pikantné jedlá tri až šesť dní v týždni, hrozilo o 14 percent menšie riziko úmrtia. Priama úmernosť medzi tým, ako často tieto osoby jedli pikantné jedlá, a rizikom úmrtia, bola rovnaká u mužov ako u žien a výraznejšie sa prejavovala u tých, ktorí pili alkohol.

Benefitov je viac

Účastníkov štúdie sa vedci tiež pýtali na to, aký druh ostrých ingrediencií pojedajú najviac. Najčastejšie respondenti odpovedali, že to je sušená alebo čerstvá chilli paprička, ktorá sa často používa v čínskej kuchyni. Konzumácia čerstvých chilli papričiek je podľa vedcov zrejme spojená s menším rizikom úmrtia na zhubné nádory, ischemickú chorobu srdca a cukrovku. V tomto prípade sa tento vplyv prejavoval viac u žien.


Mohlo by vás zaujať: Vegeta, tabu zdravej kuchyne? Zistite, ako to s ňou v skutočnosti je


Výsledku sa treba ešte venovať

Experti však zatiaľ opatrní. Štúdia je podľa nich len pozorovacia a potrebuje prehĺbiť, aby bolo možné ľuďom radiť k zmene jedálnička. ,,Potrebujeme ďalší výskum, aby sme mohli zistiť, či je pikantné jedlo schopné priamo zlepšiť zdravotný stav a znížiť úmrtnosť, alebo či ide len o vonkajší prejav iných faktorov zahŕňajúcich stravovacie návyky a životný štýl,spresnili vedci.


Máte radi chilli papričky? Ako často si ich doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora, ČTK, Corriere della Sera
Odporúčame