Paprika na vašom tanieri dokáže divy: Osvieži telo a povzbudí myseľ

Omeleta

thinkstockphotos.com

Paprika je efektným doplnkom a ozdobou každej obloženej misy, jej poslanie sa však nemusí skončiť takto. Aj z tejto zeleniny sa totiž dajú vykúzliť rozličné jedlá plné zaujímavej chuti, ktoré sú navyše nesmierne zdravé. Papriky totiž obsahujú viac vitamínu C, ako citróny. Okrem toho sú aj zásobárňou vitamínov B, E, K, vzácnych fytochemikálií, karotenoidov, ale aj vápnika, draslíka, horčíka či železa. Tak si ich sezónu nenechajte ujsť.

Papriková omáčka k mäsu

Potrebujeme:

  • ½ kg papriky
  • 3 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžičku cukru
  • 1 lyžičku octu
  • soľ
  • korenie

Postup: Cibuľu a cesnak ošúpeme a pokrájame na drobno. Papriku zbavíme zrniečok a tiež pokrájame na malé kúsky. Všetko spoločne rozmixujeme a vlejeme do hrnca. Pridáme soľ, korenie, olej, ocot a cukor. Všetko dobre zamiešame a pomaly varíme zhruba 15 minút. V prípade potreby môžeme zriediť vodou. Omáčka sa vynikajúco hodí ku divine, ale aj k inému mäsu.


Mohlo by vás zaujať: Varená zelenina môže byť niekedy prospešnejšia ako surová: Ktoré druhy jesť ako?


Papriková nátierka

Potrebujeme:

  • 1 červenú papriku
  • 200 g tvarohu
  • 100 ml kyslej smotany
  • soľ
  • korenie
  • pažítku

Postup: Tvaroh poriadne vymiešame s kyslou smotanou a ochutíme so soľou a korením. Ku zmesi pridáme na drobné kúsky nakrájanú červenú papriku a nasekanú pažítku. Poriadne spolu ručne premiešame. Podávame s celozrnným chlebom.


Mohlo by vás zaujať: Zaklopala vám na dvere nečakaná návšteva? S týmto pohostením určite zabodujete!


Papriková omeleta

Potrebujeme:

  • ½ červenej papriky
  • ½ zelenej papriky
  • ½ žltej papriky
  • 4 vajcia
  • 4 stredné zemiaky
  • soľ
  • korenie
  • vegetu
  • olej

Postup: Papriky si nakrájame na malé kúsky. Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky a dáme uvariť. Na panvici rozpálime olej na ktorom opečieme uvarené zemiaky. Tesne pred dopečením pridáme ku nim aj papriky, ktoré tiež krátko opečieme. Následne zmes zalejeme rozšľahanými vajcami so soľou a korením a pod pokrievkou za mierneho ohňa necháme vajce stuhnúť.


Aké ďalšie chutné jedlá si z papriky pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame