Zemiaky sú doma v každej kuchyni: Vyskúšajte naše tipy na ich prípravu

Zemiaky

thinkstockphotos.com

Zemiaky sa od svojho dovozu z Ameriky stali veľmi rýchlo základnou zložkou aj v európskych receptoch. Zemiak ukrýva pod svojou šupkou celý komplex vitamínov, minerálov a stopových prvkov. V zemiakovej šupke sa ukrýva najviac antioxidantov. Tieto pomáhajú v boji s rakovinou a spomaľujú proces starnutia.

Zemiak patrí aj do lekárničky

V ľudovej medicíne sa využíva najmä šťava zo surových zemiakov. Liečia sa s ňou tráviace ťažkosti, koliky, ochorenia pečene a žlčové kamene. Pri vonkajšom použití upokojuje zapálenú pokožku a lieči popáleniny, úpal a popraskanú pokožku. Vaše oči sú po celodennej práci unavené a opuchnuté? Pomôže vám prekrojený zemiak. Stačí si na zapálených očiach nechať 10 minút položené zemiaky.

Bojujte s krvným tlakom a reumou

Pri problémoch s vysokým krvným tlakom sa odporúča uvariť si nápoj so surových zemiakových šupiek. V pol litri vody sa varia 15 minút umyté šupky zo štyroch zemiakov. Odporúča sa vypiť 2 šálky nápoja denne.

Voda z uvarených zemiakov sa zmieša so surovou zemiakovou šťavou. Zmiešaný odvar sa prikladá na postihnuté miesta pri dne a reumatizme.


Mohlo by vás zaujať: Minútky zo zemiakov je niečo pre každého Slováka: Vyskúšate ich aj vy?


Plnené pečené zemiaky

Potrebujeme:

  • 4 väčšie zemiaky
  • soľ
  • maslo

Postup: V šupke upečené zemiaky sa dajú pripraviť ako jednoduché predjedlo a jeho výhodou je, že si môžete pripraviť variety podľa vlastnej chute. Dôkladne umyté zemiaky uvaríme v šupke. Prepolíme ich a vydlabeme vnútro. Potrieme maslom a pripravíme plnku. Naplnené zemiaky pečieme 10 minút pri 200 °C.


Mohlo by vás zaujať: Chutný obed alebo večera: Zapečené zemiaky potešia každého Slováka


Bryndzová plnka

Potrebujeme:

  • 100 g oravskej slaniny
  • 1 šalotku
  • bryndzu
  • červenú papriku
  • petržlenovú vňať

Postup: Slaninku si opečieme na panvici s cibuľkou po 2 minútach primiešame červenú papriku. Po odstavení pridáme bryndzu a vydlabanú časť zemiakov a plníme zemiaky. Po upečení posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujať: Zemiaky sú viac ako len príloha: Vyskúšajte naše recepty a presvedčte sa sami


Paradajková

Potrebujeme:

  • 200 g mletého bravčového mäsa
  • 1 konzervu lúpaných paradajok
  • 1 zelenú papriku
  • cibuľu
  • cesnak
  • oregano
  • chilli papričku
  • bazalku na ozdobu

Postup: Na cibuľke si 5 minút osmažíme bravčové mäso. Pridáme roztlačený cesnak, nadrobno nasekanú papriku a konzervu paradajok. Na záver pridáme 1 chilli papričku a po desiatich minútach bazalku a odstavíme. Upečený zemiak ozdobíme lístkom bazalky.


Mohlo by vás zaujať: Jednoduché a chutné: Na týchto zemiakových dobrotách si pochutnáte aj vy


Vajcová

Potrebujeme:

  • 4 vajcia
  • 1 jarnú cibuľku
  • 100 g šunky
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Vajcia si rozšľaháme a dochutíme. Pridáme 100 g šunky a zmesou naplníme zemiaky. Dáme piecť do rúry. Hotové zemiaky zdobíme tenkými kolieskami jarnej cibuľky.


Mohlo by vás zaujať: Zemiakové jedlá máme radi takmer všetci: Vyskúšajte aj menej tradičné chuťovky


Dubáky na karí korení

Potrebujeme:

  • 500 g zemiakov
  • 500 g čerstvých dubákov
  • soľ
  • cesnak
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • šťavu z jedného citróna
  • stopkový zeler
  • mrkvu
  • petržlen
  • cibuľu
  • petržlenovú vňať
  • karí korenie

Postup: Zemiaky si uvaríme v šupke. Očistené dubáky nakrájame na plátky a poukladáme ich do jednej misy s prelisovaným cesnakom, ochutíme soľou a korením a na záver pridáme citrónovú šťavu. Všetko spolu necháme dobre odležať a zatiaľ si nakrájame koreňovú zeleninu na malé kocky. Nasekanú cibuľku si opražíme v hlbokej panvici. Pridáme koreňovú zeleninu a po 10 minútach nasypeme dubáky aj s marinádou. Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájané na kocky primiešame do panvice a dochutíme kari korením. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujať: Diéta pre milovníkov zemiakov: Recept starých materí funguje aj dnes!


Zemiaková slama

Na záver sme si pre vás pripravili náhradu chipsov. Stačí si surový zemiak očistiť a nakrájať na tenučké kolieska(môžeme strúhať na strúhadle), ktoré ešte rozkrájame na tenulinké vlasy. Tieto si osušíme a dáme ich vypražiť na rozpálený olivový olej. Do zlatista opečenú slamu vyberieme na servítku, aby vysala prebytočný olej. Ešte teplé posolíme. Podľa chuti môžeme pridať cesnak a rozličné bylinky. Vychladnuté zemiaky môžeme jesť pri večernom filme.


Ktoré netradičnejšie jedlá si zo zemiakov pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Anka
Odporúčame