Jablká sú neodmysliteľnou súčasťou prechodu na chladnejšie počasie. A nielen neodmysliteľnou, ale aj veľmi zdravou. Ukrývajú v sebe vlákninu, provitamín A, vitamín B, E, kyselinu listovú, ako aj staré dobré C-čko. Neohŕňajte nad nimi nosom a nepodceňujte ich – jablká sú naše tradičné sezónne ovocie, ktoré vášmu organizmu prospeje viac, ako akýkoľvek exotický kúsok. Treba sa ich nabažiť do sýtosti a tu je niekoľko alternatív, ako na to.
Jablká v ceste
Potrebujeme:
- 8 stredných jabĺk
- 100 g cukru
- 150 g múky
- ½ malej kocky masla
- 3 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 1 škoricový cukor
Postup: Jablká si ošúpte a povykrajujte z nich jadrovníky. Následne ich nakrájajte na malé kocky a vysypte do vyššej okrúhlej zapekacej misy, vymastenej maslom. Cesto si pripravíte zmiešaním vajec s cukrom, do ktorých pridáte múku, maslo, vanilkový a škoricový cukor. Poriadne premiešajte a rozlejte rovnomerne na jablká vo forme. Dáme piecť do rúry pri teplote 180 °C asi na 40 – 50 minút, pričom pravidelne kontrolujeme, pretože každá rúra pečie inak.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Jablkový koláč: Klasika, ktorá poteší aj vaše srdce
Krehký jablkový koláčik
Potrebujeme:
- 8 jabĺk
- 120 g strúhanky
- 50 g masla
- 30 g mletých mandlí
- 50 ml vody
- 1 vanilkový cukor
- 1 škoricový cukor
Postup: Jablká dobre umyte a odstráňte jadrovník. Nemusíte ich lúpať, pod kožou sa nachádza najviac vitamínov. Nastrúhame ich na jemnom strúhadle, vanilkový cukor zmiešame so škoricovým cukrom a mandľami. Dno okrúhlej zapekacej misy si vymastíme maslom a vysypeme rovnomerne jednou tretinou strúhanky. Na strúhanku dáme polovicu nastrúhaných jabĺk, na ne nasypeme polovicu cukru s mandľami. Posypeme druhou tretinou strúhanky a následne opäť vrstvíme jablká, ktoré posypeme vrstvou cukru a mandlí. Posledná vrchná vrstva bude strúhanka. Na vrch dáme plátky masla a rovnomerne polejeme pripravenou vodou, aby sme navlhčili strúhanku. Dáme piecť pri teplote 170°C asi na 45 – 50 minút. Záleží to od toho, akú máte rúru, preto treba proces pečenia sledovať.
Mohlo by vás zaujať: Najrýchlejšie koláče: Neukroja veľa z času, ale pochutnáte si na nich!
Nepečená jablková torta
Potrebujeme:
- 700 – 800 g jabĺk
- 2 Zlaté klasy
- 2 balenia piškót
- 100 g cukru
- 400 ml vody
Postup: Jablká si ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a pokrájame. Do hrnca dáme 200 ml. vody, do ktorej pridáme cukor a jablká. Chvíľu povaríme a pridáme pudingový prášok, ktorý sme si predtým vymiešali v 200 ml. vody. Za stáleho miešania necháme asi 2 minúty vrieť. Okrúhlu tortovú formu si vymastíme maslom a vrstvíme vrstvu piškót a jablkového krému. Začneme vrstvou piškót a skončíme vrstvou jabĺk. Dáme stuhnúť do chladničky a po stuhnutí podávame so šľahačkou a vanilkovou zmrzlinou.
Aké ďalšie chutné zákusky z jabĺk by ste odporučili ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii pod článkom.
Zdieľať na