Zeler proti rakovine? Niečo na tom asi bude!

Zeler

thinkstockphotos.com

Používate aj vy zo zeleru nanajvýš listy na dochutenie polievky? A viete, že sa tým zbytočne oberáte o výnimočný antioxidant, ktorý zastavuje rast rakovinových buniek v mnohých druhoch rakoviny? Podľa výskumov je mimoriadne účinný, čím predbieha iné známe látky, využívané na tento problém. Zeleru by ste si preto mali dopriať rozhodne viac.

Zdravý, ale zatracovaný

Aj keď ešte donedávna nemali ľudia o zeleri vysokú mienku a využívali ho skôr ako dochucujúci prostriedok do polievok či iných pokrmov, prípadne po ňom siahali pre jeho afrodiziakálne účinky, dnes sa už vie, že zeler je nesmierne zdravý. Dokonca sa na základe skúmania jeho zloženia a účinkov na organizmus prišlo na to, že dokáže zastavovať rast nádorových buniek mnohých druhov onkologických ochorení.

Pri akých typoch rakoviny je zeler účinný?

Vedci zistili, že môže byť nápomocný pri rakovine:

  • pankreasu
  • prsníka
  • prostaty
  • pľúc
  • kože
  • pečene
  • leukémii a iných

Mohlo by vás zaujať: Zeler nabitý zdravím: Pôsobí proti zápche, hlienom aj baktériám


Vďačíme za to luteolínu

Spomínané účinky na dané druhy rakovinového bujnenia dosahuje zeler najmä vďaka  vzácnemu silnému antioxidantu, ktorý sa vyskytuje v jeho útrobách. Ide o flavonoid luteolín. Podľa vedcov má silnejšie účinky na nádorové bunky ako guercerin či resveratrol. Stonkový zeler napríklad podľa výskumu inhibuje až 87% rakovinových buniek pankreasu vďaka tomu, že zabráni tvorbe mastných kyselín, ktoré rakovinové bunky potrebujú ku svojmu rastu a prežitiu. Jedna porcia stonkového zeleru (zhruba 2 stonky, asi 80 gramov) poskytne asi 1 mg luteolínu. Okrem toho má zeler aj schopnosť znižovať krvný tlak a je veľmi diétny –100 gramov obsahuje len okolo 19 kalórií.

Koľko si ho dopriať?

Aj keď neexistuje nijaké odporúčanie, koľko zeleru by ste denne mali zesť, na základe hodnôt, ktoré boli zistené predošlými výskumami vedci zistili, že:

  • 40 gramov zeleru týždenne môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva až o 84%
  • 80 gramov zeleru týždenne môže znížiť riziko rakoviny pečene až o 70%
  • 200 gramov zeleru týždenne môže znížiť riziko rakoviny pľúc až o 60%

Mohlo by vás zaujať: Bolia vás kĺby, alebo máte zápal? Pomôžte si týmito potravinami


Vyberajte si vnútorné stonky

Ak môžete, alebo máte na výber, skonzumujte radšej vnútorné krehké stonky stonkového zeleru a uprednostnite ich pred vonkajšími pevnejšími. Tie, ktoré sú ukryté vnútri silnejšími obalovými stonkami, totiž obsahujú až trojnásobné množstvo účinnej látky luteolín, ako ich vonkajší kolegovia. Iné zdroje luteolínu sú napríklad petržlen, mrkva, kapusta, jablká, brokolica, paprika či tymián.

Bohatstvo ukryté v zeleri

Zeler obsahuje okrem tejto vzácnej látky aj:

  • vitamíny: C, A, K, E, B
  • minerály: draslík, jód, zinok, vápnik, chróm
  • vlákninu
  • apigenín – brzdí rast rakovinových buniek
  • ftalidy – súvisia so znižovaním krvného tlaku
  • kumaríny –  podporujú tvorbu bielych krviniek

Ako často si zeler doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame