Pečená hus 6 krát inak: Už sa vám zbiehajú slinky?

Hus

thinkstockphotos.com

Jeseň sa mnohým neodmysliteľne spája so sezónou pečených husí, ktorá trvá až do decembra. Dochrumkava upečenej husi odolá len málokto, pripravte si teda obľúbenú lahôdku aj doma podľa našich receptov. Uvidíte, že vaši stravníci budú nadšením bez seba!

Hus pečená na cibuli

Potrebujeme:

  • 1 hus
  • 500 g menších cibúľ
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • rascu
  • 1 lyžicu hladkej múky

Postup: Cibuľu ošúpte, dajte do horúcej vody a nechajte päť minút povariť. Potom ju sceďte, osoľte, okoreňte a posypte rascou. Takto pripravenými cibuľkami naplňte hus, otvor zašite, povrch husi osoľte, okoreňte, ochuťte rasou a pozvoľna pečte za občasného polievania vypečenou masťou. Keď je hus upečená, polovicu masti zlejte, zvyšnú masť zahustite hladkou múkou a spravte riedku šťavu. Hus nakrájajte na porcie, na tanier dajte upečené cibule, porciu husi a zalejte šťavou. Podávajte so zemiakovými knedľami a kapustou.


Mohlo by vás zaujať: Pečená hus je favoritom jesene: Zistite, ako ju vyberať a dobre pripraviť


Staročeská hus

Potrebujeme:

  • 1 hus
  • 6 strúčikov cesnaku
  • soľ
  • celú rascu
  • mletý ďumbier

Postup: Hus rozštvrťte, nožom urobte do pŕs a stehien otvory a vložte do nich strúčiky cesnaku. Osoľte, posypte rascou, mletým ďumbierom, podlejte vodou a pozvoľna pečte najprv pod pokrievkou, aby zmäkla a potom pomaly dopekajte odokrytú. Počas pečenia podlievajte vodou a polievajte šťavou, aby bola kôrka chrumkavá.


Mohlo by vás zaujať: Chrumkavá a voňavá husacina: Čo všetko by ste o nej mali vedieť?


Hus v šolete

Potrebujeme:

  • 4 porcie husi
  • 100 g slaniny
  • 1 väčšiu cibuľu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 200 g stredných krúp
  • 300 g hrachu

Postup: Nakrájanú slaninu vyškvarte, pridajte pokrájanú cibuľu a nechajte speniť. Porcie husi osoľte, okoreňte a potrite prelisovaným cesnakom. Pridajte popraženú cibuľu, podlejte hrnčekom vody a duste domäkka. Potom hus vyberte, vydusenú šťavu zmiešajte s varenými krúpami a vareným hrachom, premiešajte a dochuťte. Hus vložte späť a dajte zapiecť do rúry. Podávajte so zeleninou.


Mohlo by vás zaujať: Ideálny tip na obed či večeru: Mäso na smotane ocení každý labužník


Hus na jablkách a brusniciach

Potrebujeme:

  • 1 hus (asi 2 kg)
  • 1 lyžicu soli
  • rascu
  • 1 kg jabĺk
  • 100 g brusníc
  • 2 lyžice múky
  • vývar alebo vodu

Postup: Očistenú a vypitvanú hus dôkladne umyte, osušte, osoľte, ochuťte rascou a vložte do pekáča. Nechajte ju chvíľu odpočinúť, aby sa soľ rozpustila a vsiakla do mäsa Potom ju mierne podlejte vodou, priklopte druhým pekáčom a vložte do vyhriatej rúry. Pečte asi hodinu pri teplote 180 °C. Počas pečenia mäso polievajte výpekom. Jablká očistite, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na štvrtiny. Pridajte ich spolu s brusnicami do pekáča. Hus poprepichujte vidličkou, aby sa masť vypiekla, podľa potreby môžete opäť priliať trochu vody a pečte ďalej. Pred koncom pečenia hus odkryte a dopečte dozlatista. Mäkkú hus vyberte a odložte na teplé miesto. Výpek vyduste na tuk, zaprášte múkou, opražte, zalejte vývarom alebo vlažnou vodou a nechajte asi 10 minút povariť. Z pripravenej šťavy, v ktorej sú kusy jabĺk a brusníc, odoberte prebytočný tuk. Hotovú hus naporciujte, na tanieroch podlejte šťavou a obložte pečenými jablkami. Ako prílohu podávajte žemľové knedle.


Mohlo by vás zaujať: Tip od šéfkuchára: Vynikajúca domáca paštéta patrí k zime – spravte si ju aj vy


Pečená hus

Potrebujeme:

  • 1 menšiu hus
  • 200 g sušených sliviek
  • 1 dl rumu
  • 1 citrón
  • soľ

Postup: Deň pred pečením hus umyte, očistite a dobre posoľte zvnútra aj zvonka. Slivky namočte do vody ochutenej pol deci rumu a šťavou z jedného citróna. Odležanú hus naplňte slivkami, brušnú dutinu uzatvorte. Kožu na prsiach viackrát narežte, aby sa dobre vypiekol tuk. Hus vložte do pekáča prsami nadol, podlejte zvyšným rumom a aspoň 4 dl vody. Prikrytú dajte piecť do vyhriatej rúry na asi 120 minút. Počas pečenia obracajte. Mäkkú hus vyberte, výpek zlejte, hus vložte späť do pekáča, popichajte vidličkou a upečte do chrumkava. Vychladnutú hus postrihajte na porcie, Podávajte so zemiakovými lokšami potretými husacím tukom.


Mohlo by vás zaujať: Mäsové rolády ozvláštnia váš stôl: Pripravte si tie najchutnejšie


Hus pečená na zemiakoch

Potrebujeme:

  • 1 hus
  • 1 hlávku cesnaku
  • 1 kg zemiakov
  • 2 veľké červené cibule
  • petržlenovú vňať
  • 3 dl sladkej smotany
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Deň pred pečením hus umyte, očistite nakrájajte na menšie kusy, prešpikujte cesnakom nakrájaným na pásiky a dobre osoľte. Ošúpané surové zemiaky nakrájajte na plátky, dajte do hlbokého pekáča, zmiešajte s cibuľou nakrájanou na kolieska spolu so zvyšným cesnakom a soľou. Na zemiaky dajte kúsky mäsa, zalejte smotanou rozšľahanou so soľou, korením a posekanou petržlenovou vňaťou. Prikryte a pečte vo vyhriatej rúre asi 90 minút. Mäkké mäso odkryte a nechajte dopiecť do červena. Zemiaky vyberte z pekáča dierkovanou naberačkou, aby na nich nezostalo veľa masti. 


Máte radi pečenú hus? Ako často si ju doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame