Najlepší prírodný liek: Cibuľa zničí virózy a poteší vaše chuťové bunky

Cibuľa

www.plnielanu.sk

Aj vás zvykne cibuľa rozplakať? To je dôkaz, že táto nenápadná zelenina má v sebe všetku silu, ktorú naši predkovia využívali už od nepamäti. Právom ju považovali za všeliek. Skúste ňou zaútočiť aj vy a uvidíte, že zbaviť sa nachladnutia, chrípky či žalúdočných problémov bude pre vás malina.

Cibuľa má naozaj jedinečné zloženie. Obsahuje totiž kompletné zloženie vitamínov – teda A, B komplex, C a D. Dobre šťavnatá cibuľa tak môže mať aj 30-50 mg céčka, čo ju pasuje do úlohy statočného bojovníka proti virózam. Okrem toho obsahuje éterické oleje a minerálne látky, ktoré dokážu zatočiť aj s baktériami. Preto tá prezývka „všeliek“.

Sama stačí na všetko

Najmä ak ju dokážete zjesť surovú. V tejto podobe je najúčinnejšia. Muži si ju vedia dať ako prílohu ku klobáske a ženy si ju môžu pridať do šalátu. Ak vám jej chuť prekáža, pokvapkajte ju šťavou z citróna. Dovolená je akákoľvek kombinácia, ktorá vám umožní zjesť denne jednu surovú cibuľu. Tak by ste mali zneškodniť všetky bacily vo svojom okolí.


Tiež by vás mohlo zaujať: Sladký všeliek: Med proti nespavosti či namiesto antibiotík!


Červená alebo žltá?

Hoci v našich končinách je populárna skôr žltá cibuľa, netreba zabúdať ani na tú červenú. Je totiž nielen zdravšia (obsahuje napríklad viac železa), ale má aj jemnejšiu chuť. Nezabudnite, že surovú cibuľu by ste mali krájať tesne pred použitím. Po dvanástich hodinách od rozrezania už je údajne toxická. Ak máte doma psa či mačku, ktorých občas pohostíte aj čímsi zo svojho taniera, cibuľu im určite nedávajte. Pre pomerne vysoký obsah thiosulfátu u nich spôsobuje hemolytickú anémiu.

Zaklínačka váhovej ručičky

Čím zahusťujete omáčky a polievky? Že len jedinou lyžicou múky? Aj tá sa proti vám dokáže spriahnuť s váhou a už aj klope depresia na dvere. Radšej siahnite po cibuľke. Nasekajte ju úplne na drobno alebo ju rozmixujte. Takto zahustená omáčka vás s váhou nerozháda. Jedna stredne veľká cibuľa má totiž len 25 kalórií. Navyše možno budete prekvapení, že cibuľou nadsadená omáčka chutí omnoho lepšie ako zápražková.


Tiež by vás mohlo zaujať: Šesť potravín pre vaše zdravie: S nimi budete fit celú zimu!


Čaj na imunitu

Cibuľový čaj má špeciálne miesto v rodinných receptoch asi každej starej mamy. Práve ním sa kedysi budovala imunita. Nahrubo nakrájaná opražená cibuľka zaliata horúcou vodou s medom bola pre našich rodičov ako pre nás terajšie malinovky. Takto posilnená imunita nedala šancu ani bacilom.

Chrumkavá pochúťka

Hodí sa ku každému druhu mäsa alebo k zemiakovej kaši. Viete o čom je reč? O praženej cibuľke! Hrubšie nakrájané pásiky zľahka opražené na olivovom oleji dokážu jedlo ozdobiť, dochutiť a ešte aj naštartovať metabolizmus. Takže ak z vás nejaké menu nevie nájsť cestu von, pošlite mu „cibuľovú mapku“!

Zdroj: www.plnielanu.sk, www.plnielanu.sk, Pippa
Odporúčame