Karfiol proti rakovine: Urobte si z neho cesto na pizzu alebo omáčku k mäsu

Karfiol

Thinkstockphoros.com

Karfiol síce nepatrí ku typu stravovania, ktoré je momentálne trendy, napriek tomu by nemal na vašom tanieri chýbať. Doprajte si ho tak často, ako je len možné. Táto biela „hlava“ totiž obsahuje až 18 rôznych aminokyselín, 14 druhov minerálov, vlákninu a viac vitamínu C, ako obsahuje rovnaké množstvo pomaranča. Zdá sa vám to málo? Tak vedzte, že účinné látky obsiahnuté v karfiole chránia pred rakovinou hrubého čreva, sklerózou multiplex, sú úspešné pri liečbe močového ústrojenstva, zlepšujú obranyschopnosť organizmu, stav kĺbov, šliach, vlasov, nechtov, pôsobia hojivo na zápaly, regenerujú sliznice čriev a dokážu tiež znižovať krvný tlak.Na aký spôsob si ho pripravíte ešte dnes?

Karfiolové cesto na pizzu (bez múky)

Potrebujeme:

  • 1 malý karfiol
  • 100 g strúhaného syra
  • 2 vajcia
  • soľ
  • korenie

Postup: Karfiol umyte, zbavte nepotrebných častí, nakrájajte na drobno a dajte do misky. Následne doň pridajte nastrúhaný syr, vajíčka, soľ, korenie a podľa chuti iné koreniny, ktoré si zvyknete pridávať do jedla, napríklad bylinky či vegetu. Premiešajte a zmixujte ponorným mixérom na konzistentnú hmotu. Naneste na plech vyložený papierom na pečenie a vyformujte z nej kruh hrubý asi 3 mm. Samotné cesto dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C asi na 15 – 18 minút. Potom ho vyberieme a poukladáme naň prísady ako na pizzu podľa vlastnej chuti. Vrátime do rúry a pečieme ešte zhruba 10 minút.


Mohlo by vás zaujať: Varená zelenina môže byť niekedy prospešnejšia ako surová: Ktoré druhy jesť ako?


Karfiol na paprike

Potrebujeme:

  • 1 malý karfiol
  • 1 väčší zemiak
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 lyžicu špaldovej múky
  • 2 lyžice masla
  • soľ
  • korenie
  • rascu
  • mletú červenú papriku
  • sójovú omáčku

Postup: Karfiol umyjeme, rozoberieme na ružičky, mrkvu, zemiak a petržlen ošúpeme a nakrájame. V hrnci roztopíme maslo a pridáme špaldovú múku, ktorú poriadne premiešame, aby sa z nej nespravili hrčky. Do múky pridáme soľ, korenie, rascu, mletú červenú papriku, všetko spolu premiešame a krátko popražíme. Následne zalejeme vodou do ktorej pridáme pokrájanú zeleninu s karfiolom. Krátko pred dovarením pridáme trochu sójovej omáčky a následne dochutíme koreninami.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Cesnaková polievka: Počas zimných dní zahreje a nakopne imunitu


Karfiolová omáčka

Potrebujeme:

  • 1 malý karfiol
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 150 ml mlieka
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • 100 g strúhaného syra
  • soľ
  • korenie

Postup: Karfiol umyjeme, nakrájame na kúsky. Z roztopeného masla a múky urobíme zápražku, ktorú zalejeme trochou vody a dáme do nej uvariť karfiol spolu s prelisovaným cesnakom. Keď je karfiol uvarený, rozmixujeme ho a prilejeme mlieko so smotanou a strúhaným syrom. Varíme, kým sa syr neroztopí. Dochutíme podľa vlastnej chuti soľou a korením.


Máte karfiol v obľube? Ako často a v akých formách si ho najviac doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphoros.com, thinkstockphotos.com, Oliver
Odporúčame