Väčšina z nás si zrejme myslí, že skonzumovať potraviny po záruke sa rovná priveľkému riziku. Ročne totiž v priemere vyhodíme potraviny za 300 €. A pritom väčšina z nich je úplne v poriadku.
Svoje o tom vedia naši českí susedia, ktorí dokonca tovar s nápisom „doba minimálnej trvanlivosti“ (na rozdiel od toho s nápisom „spotrebujte do“) predávajú po jej uplynutí so zľavou priamo v obchodoch. Hoci výrobca za ich kvalitu už neručí, čo sa týka hygienikov sú stále v poriadku. Dátum na obale je totiž len minimálna trvanlivosť, čo neraz znamená, že výrobok je dobrý aj pomerne dlho po ňom. Ale ako dlho? Zamerali sme sa na niekoľko základných potravín, ktoré určite nechýbajú v mnohých slovenských domácnostiach.
Zemiaky
Správne uskladnené, teda v tme a suchu vydržia aj niekoľko týždňov. Že ich neradno jesť signalizujú mäkké zelenohnedé škvrnky.
Chlieb
Balený vydrží o pár dní dlhšie. Keď ho otvoríte je použiteľný takmer presne do vyznačeného dátumu. Ak mu chcete životnosť predĺžiť, môžete si ho zamraziť.
Vajíčka
Mali by byť jedlé dlhšie. Zistíte to jednoduchým testom – ponorte ich do vody a keď vyplávajú na hladinu, sú zrelé do koša. Ak nie, môžete sa s chuťou pustiť do ich prípravy.
Ryba
Je jedna z mála potravín, ktorá naozaj dlhšie nevydrží a vám sa neoplatí to pokúšať. Zjesť pokazenú rybu je ako dobrovoľne chytiť črevnú virózu.
Tiež by vás mohlo zaujať: Tajomstvo olivového oleja: Prospieva telu zvnútra aj zvonku
Mlieko
Otvorené by malo vydržať skoro aj týždeň. Pokojne ho môžete piť aj dlhšie, že nie je v poriadku prezradí aj samé, keď zmení konzistenciu. Neotvorené vydrží aj roky.
Syr
Neotvorený vydrží v chladničke pokojne aj o celé mesice dlhšie. Otvorený je jedlý o pár dní dlhšie ako uvádzajú. Že už nie je dobrý, zistíte zmenou jeho farby a chuti.
Jogurt
Neotvorený bude rovnako chutný aj po 2 mesiacoch ako v stanovenej lehote. Ak kupujete veľké balenia, pokojne môžete načatý jogurt dojesť aj po týždni.
Klobásky
Dva až tri dni po dátume spotreby im určite nič nebude. Ak idete ich chuť pokúšať neskôr, najprv ich skontrolujte, či nemajú zelené škvrny.
Tiež by vás mohlo zaujať: Milujete slaninu a klobásy? Pozor, údajne spôsobujú rakovinu!
Marmeláda
Neotvorená bude chutiť dobre aj rok – dva po záruke. Keď ju dávate do chladničky už otvorenú, môžete jej životnosť predĺžiť na niekoľko mesiacov tým, že si z nej zakaždým naberiete čistou a suchou lyžičkou.
Zavárané uhorky
Neotvorené sú takmer večné. Otvorené vydržia tak dva týždne. Jesť ich však môžete aj potom, pokiaľ budú mať stále dobrú chuť.
Múka
Pokiaľ ju necháte v suchu a tme a dobre uzavretú, vydrží rok. Najlepšie je držať ju v sklenenej alebo plastovej uzatváracej nádobe. Inak uskladnená vydrží tiež, ale môžu sa vám do nej nasťahovať mušky, čo vás zabráni si na nej pochutnať.
Oriešky
Tie vyšúpané je dobré uložiť do sklenej uzatváracej nádoby a do chladničky, tak ich môžete jesť aj roky po ich trvanlivosti.
Tiež by vás mohlo zaujať: Sladký všeliek: Med proti nespavosti či namiesto antibiotík!
Cestoviny
Neuvarené môžete nechať aj v uzavretom vrecku a rok z nich môžete odsýpať. Uvarené v chladničke vydržia 3 dni, no nesmiete zabudnúť, že by mali byť v zatvorenej nádobe.
Ryža
Rovnako ako cestoviny uvarená v chladničke bude chutiť ako čerstvá maximálne do 3 dní. Neotvorená je použiteľná aj 2-3 roky po jej trvanlivosti.
Čokoláda
Nemusíte ju zjesť naraz, v chladničke vydrží vyše roka. Obávať sa netreba ani bledších škvrniek – sú z teplotných rozdielov, ktoré si čokoláda pamätá, ale nesignalizujú, že by bola zdraviu škodlivá.
Koreniny
Ak ich máte v suchu a zatvorené, tak do roka by nemal byť problém.
Med
Je prakticky nepokaziteľný – stačí iba ak ho budete tak ako marmeládu držať v tme a vždy z neho naberať s čistou a suchou lyžičkou.
Zdieľať na