Netypické, no veľmi chutné: Vyskúšajte jablkové recepty trochu inak

Domáci jogurt

thinkstockphotos.com

Komory, špajze či pivnice sú v tomto období už zaplnené jablkovou úrodou. Je teda načase pripraviť dobroty, ktorých hlavnou ingredienciou je práve toto chutné a šťavnaté ovocie. Ak radi experimentujete a na tradičnú jablkovú štrúdľu jednoducho nemáte chuť, vyskúšajte jeden z nasledujúcich, možno trochu netypických, no o to lahodnejších receptov.

Jablká v horkej čokoláde posypané mandľami

Hoci by sa vďaka čokoláde v názve receptu mohlo zdať, že ide o neveľmi zdravú pochúťku, nie je to tak. Jablká sú bohatým zdrojom antioxidantov, vitamínu C, vlákniny a pektínov, ktoré odvádzajú škodliviny z tela. Čokoláda s vyšším obsahom kakaa zasa obsahuje polyfenoly, ktoré chránia bunky a mandle sú zdrojom vitamínu E. Energetická hodnota tejto dobroty je 291 kalórií.

Potrebujeme:

  • 1 väčšie červené jablko (ideálne odrody Fuji)
  • čokoládu (horkosť závisí od vašej chuti)
  • 2 polievkové lyžice pražených mandlí

Postup: Jablko zbavíme jadrovníka. Umyjeme ho a nakrájame na 12 mesiačikov, ktoré naležato poukladáme na väčší tanier. Čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli a keď je hotová, pomocou lyžičky ňou polejeme pripravené jablká. Mandle si nasekáme na menšie kúsky a nimi potom posypeme čokoládou poliate jablká.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Jablkový koláč: Klasika, ktorá poteší aj vaše srdce


Jablkové kolieska s kozím syrom a pistáciami

Ak vaše chuťové poháriky zbožňujú chuťové kontrasty, určite by ste mali vyskúšať túto na prvý pohľad zvláštnu kombináciu. Samotné prísady sú bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínu B6, medi a mangánu, a tak prospievajú správnej funkcii srdca. Energetická hodnota tohto receptu je 236 kalórií.

Potrebujeme:

  • 1 väčšie červené jablko
  • 50 g mäkkého kozieho syra
  • 2 polievkové lyžice neochuteného gréckeho jogurtu
  • 50 g pražených a solených pistácii
  • štipku mletého čierneho korenia
  • 1 polievkovú lyžicu medu

Postup: Kozí syr a grécky jogurt vymiešajme v malej miske dohladka. Jablko pomocou vykrajovača jadrovníka zbavíme stredu a potom ho priečne nakrájame na 8 okrúhlych plátkov. Každý plátok potrieme jogurtovo-syrovou zmesou. Posypeme pistáciami, ktoré sme predtým zbavili škrupiniek, štipkou korenia a zľahka polejeme medom.


Mohlo by vás zaujať: Štrúdle miluje asi každý: Ktorú z týchto troch si dnes doma pripravíte vy?


Jablká s javorovým dipom

Základom javorového dipu je grécky jogurt, ktorý je zdrojom probiotík a bielkovín. Keď vaše deti či vnúčatá dostanú chuť na sladkosť, môžete im dať niečo, čo je nielen chutné, ale i zdravé. Energetická hodnota je 258 kalórií.

Potrebujeme:

  • 1 väčšie zelené jablko
  • 250 g bieleho gréckeho jogurtu
  • 2 polievkové lyžice čistého javorového sirupu
  • ½ lyžice jablčného octu
  • vanilkový extrakt
  • štipku mletej škorice
  • štipku morskej soli

Postup: Všetky ingrediencie (okrem jablka) spolu dobre zmiešame v malej miske tak, aby vznikla jednoliata hmota. Podľa chuti môžeme pridať aj trochu trstinového cukru, prípadne viac javorového sirupu. Dip je vhodné pred podávaním nechať na niekoľko hodín v chlade. Namáčame v ňom jablko, ktoré sme zbavili jadierok a nakrájali na mesiačiky.


Mohlo by vás zaujať: Jablková sezóna vrcholí: Potešte svoj jazýček týmito koláčmi


Pikantné jablčné čipsy

Zabudnite na kalorické zemiakové čipsy. Ak sa pri večernom filme nezaobídete bez chrumkania, pripravte si zdravšiu verziu. Jablkové čipsy sa nevyprážajú a namiesto poriadnej dávky soli sú dômyselne dochutené kombináciou korenín, vďaka čomu si ich zamilujete. Energetická hodnota týchto zdravých čipsov je len 127 kalórií, takže si ich môžete dopriať bez výčitiek svedomia.

Potrebujeme:

  • 2 väčšie červené jablká
  • 2 polievkové lyžice kokosového (prípadne trstinového) cukru
  • ½ polievkovej lyžice mletej škorice
  • štipku morskej soli
  • štipku kajenského korenia

Postup: Rúru predhrejeme na 200°C. Jablká zbavíme jadrovníka a priečne ich nakrájame na extra tenké plátky. Plech vystelieme papierom na pečenie a plátky jabĺk naukladáme vedľa seba tak, aby sa nedotýkali. Teraz plátky rovnomerne posypeme cukrom, škoricou, soľou a ak máme radi pikantnejšie, tak i kajenským korením. V závislosti od toho, aké tenké sú jablkové plátky, pečieme dochrumkava asi 4 hodiny. Po dopečení jablká vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Takto pripravené čipsy môžeme skladovať 3 dni.


Mohlo by vás zaujať: Jablkové koláče má rád asi každý: Ochutnáte závin alebo jablkovú klasiku?


Jablkovo-mangový smootie

Skúšali ste už osviežujúci jablkový smoothie nápoj? Jeho výhoda oproti džúsom je v tom, že pomletím dužiny spolu so šupkou zostáva v nápoji takmer stopercentná výživová hodnota ovocia. Do teda tak dostanete vlákninu, vitamíny a dávku antioxidantov. Výživová hodnota nápoja je 183 kalórií.

Potrebujeme:

  • 2 väčšie jablká (odrody Golden Delicious)
  • šálku mrazených kúskov manga
  • ¾ šálky vody
  • 4 šálky baby špenátu
  • 12 čerstvých mätových lístkov
  • 1 polievkovú lyžicu semien konope
  • 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
  • 1 čajovú lyžičku strúhaného zázvoru

Postup: Jablká zbavíme jadrovníka a nakrájame ich na menšie kúsky, pričom šupky ponecháme. Všetky ingrediencie vložíme spolu do mixéra a mixujeme aspoň 2 minúty. Ak máte radi redšie nápoje, pridajte trochu jablkového džúsu, alebo vodu. Vzniknutý nápoj vylejeme do dvoch vyšších pohárov.


Aké ďalšie chutné jedlá si z jabĺk doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame