Vajíčka sa nestratia v žiadnej kuchyni: Poslúžia na raňajky, obed aj večeru

Vajcia

thinkstockphotos.com

Recepty z nich sú rýchle, jednoduché a takmer vždy ich máme doma poruke. Okrem toho po čase, keď boli vajcia zaznávané sa opäť stávajú plnohodnotnou súčasťou zdravého jedálnička. Samozrejme, ani s nimi to netreba preháňať, no párkrát za týždeň si vajíčko pokojne doprajte.

Zapečené plnené vajcia:

Potrebujeme:

  • 7 vajec
  • 125 g bryndze
  • 50 g masla
  • 1 lyžičku sardelovej pasty
  • soľ
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • 1 cibuľu
  • zemiakovú kašu
  • 2 lyžice strúhanky
  • 1 dl sladkej smotany

Postup: Šesť vajec uvarených natvrdo očistíme a rozkrojíme po šírke. Žĺtky vyberieme, popučíme vidličkou a dobre vymiešame s bryndzou, maslom, sardelovou pastou, surovým vajcom, soľou a najemno postrúhanou cibuľou. Nakoniec zľahka vmiešame kyslú smotanu. Plnku dáme do vrecúška na zdobenie a nastriekame ju do bielkov. Do vymasteného pekáča vložíme zemiakovú kašu, vtlačíme do nej plnené vajcia, zalejeme sladkou smotanou rozšľahanou so soľou a zapečieme vo vyhriatej rúre.


Mohlo by vás zaujať: Originálne a zdravé pôstne jedlá: Vaše telo z nich bude mať radosť


Vajcia pečené na zelenej fazuľke

Potrebujeme:

  • 4 vajcia
  • 700 g sterilizovaných fazuľových strukov
  • olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 6 lyžíc pikantného kečupu
  • soľ
  • petržlenovú vňať
  • 100 g tvrdého syra

Postup: Zelenú fazuľku necháme odkvapkať. Na rozohriatom oleji opražíme nadrobno nakrájaný cesnak, pridáme fazuľku, kečup, soľ, posekanú vňať a niekoľko minút podusíme. Do vymastenej  zapekacej misy vložíme fazuľku, urobíme 4 jamky a do každej dáme vajce. V dobre vyhriatej rúre chvíľu zapekáme. Potom vyberieme osolíme, posypeme strúhaným syrom a zapekáme ďalej, kým žĺtky nestuhnú. Podáme so zemiakovou kašou.


Mohlo by vás zaujať: Vajíčkové špeciality: Sú nielen chutné, ale aj výživné


Varené vajcia s cibuľou a slaninou

Potrebujeme:

  • 6-8 natvrdo uvarených vajec
  • 60 g slaniny
  • 100 g cibule
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • 1 hrnček mlieka
  • štipku muškátového orieška
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Postup: Slaninu a cibuľu nakrájame na plátky a spolu s maslom opražíme. Potom zaprášime múkou, popražíme, zalejeme mliekom, ochutíme koreninami a soľou a za stáleho miešania varíme. Do horúcej omáčky vložíme plátky vajec a posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s bielym pečivom.


Mohlo by vás zaujať: Omeleta trikrát inak: Rytierska, syrová či talianska – ktorú ochutnáte vy?


Vajcia na droždí

Potrebujeme:

  • 100 g droždia
  • 1 veľkú cibuľu
  • 50 g strúhanky
  • 125 ml mlieka
  • mletú sladkú papriku
  • zelenú petržlenovú vňať
  • 3 vajcia
  • 1 lyžicu sardelovej pasty
  • olej
  • soľ

Postup: Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme rozdrobené droždie a miešame, kým nezružovie a nezačne voňať. Potom prisypeme jemnú strúhanku a ešte chvíľu pražíme. Nakoniec zalejeme mliekom, pridáme papriku, nasekanú petržlenovú vňať a miešame, kým nie je zmes sypká. Vklepneme vajcia, pridáme sardelovú pastu a miešame do zhustnutia. Nakoniec osolíme.


Mohlo by vás zaujať: Pravda o vajíčkach: Pomáhajú proti starnutiu aj počas diéty


Plnený vajíčkový sendvič

Potrebujeme:

  • 1 sendvič z predošlého dňa
  • 5 vajec
  • 1 cibuľu
  • olej
  • soľ
  • 1 dl mlieka
  • 1 lyžičku vegety
  • 100 g majonézy
  • 1 červenú papriku
  • 3 sterilizované uhorky
  • 100 g tvrdého syra
  • 100 g mäkkej salámy
  • petržlenovú vňať

Postup: Konce sendviča odrežeme a vnútro pomocou vidličky vydlabeme. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno, opražíme na rozohriatom oleji, pridáme vajcia rozšľahané s vegetou a necháme stuhnúť. Do misy dáme striedku zo sendviča, zalejeme vlažným mliekom a necháme napučať. Potom pridáme na rezančeky nakrájané uhorky, postrúhaný syr, salámu a papriku nakrájanú na drobné kocky, praženicu, posekanú vňať a dobre premiešame. Nakoniec zľahka vmiešame majonézu a dochutíme soľou. Vnútro sendviča naplníme pripravenou plnkou, odložené konce priložíme a zabalíme do alobalu. Na chladnom mieste necháme niekoľko hodín stuhnúť. Podávame nakrájané na plátky so zeleninou.


Mohlo by vás zaujať: Originálne predjedlá: Ktoré z nich vyskúšate ako prvé?


Vajcia nakyslo

Potrebujeme:

  • 6 vajec
  • 2 papriky
  • 2 paradajky
  • 1 cibuľu
  • 5 dl vody
  • 2,5 dl octu
  • 3 lyžice oleja
  • soľ
  • celé čierne korenie
  • nové korenie
  • bobkový list

Postup: Uvarené a olúpané vajcia dáme do pohárov a prekladáme ich nakrájanou zeleninou a cibuľou. Zalejeme ich horúcim nálevom pripraveným z vody, octu, oleja, soli a korenín a necháme asi týždeň v chlade odležať. 


Aké chutné jedlá z vajec si doma najčastejšie pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame