3 rokmi overené recepty: Upečte si vanilkové rožky, linecké pečivo či oriešky

linecké pečivo

Thinkstock.com

Suché vianočné koláčiky, ako vanilkové rožteky, linecké pečivo či oriešky, nesmú chýbať v nijakej slovenskej domácnosti. Práve preto, že sú natoľko rozšírené, existujú na ne desiatky receptov. My vám prinášame tie, ktoré máme odskúšané a môžete na ne vsadiť bez toho, že by ste riskovali nepodarok. Tak čo, ktoré si pripravíte ešte dnes?

Vanilkové rožteky

Potrebujeme:

  • 250 gr. hladkej múky
  • 200 gr. masla
  • 120 gr. mletých lieskových orechov
  • 80 gr. práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 vanilkový cukor

Postup: Múku, cukor, vanilkový cukor a orechy zmiešame a ku zmesi pridáme žĺtky a maslo. Maslo aj žĺtky by mali mať rovnakú, najlepšie izbovú teplotu. Zo zmesi urobíme cesto, ktoré je dobré nechať pár hodín odstáť, no môže sa spracovávať aj ihneď. Cesto plníme do formy na vanilkové rožky, alebo, ak nemáme formu, tak si ich vytvoríme nasledovne. Z cesta si berieme po kúskoch o veľkosti orecha a ušúľame z neho tenký valček, ktorý ohneme do tvaru podkovičky. Následne uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do rúry pri teplote 170°C asi na 10 minút.


Mohlo by vás zaujať: S chuťou do pečenia: Sladké drobnosti, ktorými na Vianoce zabodujete


Linecké pečivo

Potrebujeme:

  • 300 gr. hladkej múky
  • 200 gr. masla
  • 100 gr. práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 žĺtok
  • ríbezľový džem
  • práškový cukor na obalenie

Postup: Hladkú múku zmiešame s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. Potom pridáme žĺtky a maslo. Vypracujeme hutné cesto, ktoré je vhodné nechať postáť do druhého dňa, ale v prípade nutnosti sa môže spracovať aj hneď po vymiesení. Linecké cesto si vyvaľkáme a formičkami vykrajujeme rôzne tvary, avšak treba dať pozor na to, aby sme ich mali párny počet, nakoľko sa budú k sebe lepiť po dva kusy. Na jednom z nich môžeme urobiť dierku. Vykrojené koláčiky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do rúry pri teplote 170°C asi na 8 – 10 minút. Koláčiky treba sledovať, pretože každá rúra pečie inak. Keď máme všetky koláčiky upečené, necháme ich vychladnúť a následne ich po dvoch kusoch rovnakého tvaru spájame džemom (jeden s dierkou, jeden bez dierky) a obalíme v práškovom cukre.


Mohlo by vás zaujať: Medovníky sú symbolom Vianoc: Ako pripraviť tie najlepšie?


Oriešky

Potrebujeme:

Cesto:

  • 500 gr. polohrubej múky
  • 200 gr. práškového cukru
  • 250 gr. masla
  • 250 gr. mletých orechov
  • 1 vajce

Plnka:

  • 200 gr. masla
  • 4 lyžice mletých orechov
  • 150 gr. práškového cukru
  • 4 lyžice mlieka
  • 1 vajce
  • práškový cukor na obalenie

Postup: Všetky suroviny na cesto spolu zmiešame a naplníme ním formičky na oriešky. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 10 – 15 minút. Treba sledovať. Po upečení vyklopíme a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom. V menšom hrnci zmiešame mlieko, orechy, vajce a lyžicu práškového cukru. Miešame nad parou, kým nám nevznikne kašička, ktorú následne po lyžičkách pridávame do vymiešaného masla. Plnkou naplníme dve polovice orieškov a spojíme. Oriešky ešte môžeme, ale nemusíme, obaliť v práškovom cukre.


Aký overený recept alebo tip na prípravu suchého vianočného pečiva máte vy? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: Thinkstock.com, Thinkstock.com, Nela
Odporúčame