Jedálniček podľa krvnej skupiny: Čo by ste si mali pravidelne dopriať práve vy?

Pár

thinkstockphotos.com

To , že rôzni ľudia majú odlišné chute, vieme už od nepamäti. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, čo spôsobuje, že niekto má rád kyslé jedlá, zatiaľ čo inému nechutia a nedá dopustiť na štipľavé pokrmy? Jedným z vysvetlení je práve odlišná krvná skupina.

Poznáme štyri základné krvné skupiny – A, B, AB a 0. Krvná skupina je určená typom antigénov, ktoré sú na povrchu červených krviniek. Ďalšou určujúcou zložkou je Rh faktor, ktorý sa označuje znamienkom plus (pozitívny) alebo mínus (negatívny). O tom, aký typ krvnej skupiny máme, rozhoduje genetika rodičov.

S myšlienkou, že ľudia s odlišnými krvnými skupinami majú iné nároky na stravovanie, prišiel ako prvý americký lekár Peter J. D’Adamo. Podľa neho krvná skupina dokáže ovplyvniť vaše zdravie, stravovanie či životný štýl. Podstatou tejto teórie je myšlienka, že krvné skupiny sa vyvíjali v rôznych obdobiach, kedy malo ľudstvo odlišné stravovacie návyky a tie sa geneticky preniesli až do súčasnosti. Pri diéte založenej na krvnej skupine však Rh faktor nehrá žiadnu úlohu.

Krvná skupina 0

Ľudia s touto krvnou skupinou sú univerzálni darcovia – môžu darovať krv hocikomu, no sami môžu prijať iba krv 0. Táto krvná skupina sa údajne vyvinula ako prvá, pochádza od lovcov a jej nositelia majú odolný imunitný systém. Sú však citliví na zmeny podmienok a náchylnejší na poruchy zrážanlivosti krvi, artritídu, zníženú funkciu štítnej žľazy, vredové ochorenia a alergie. Odporúča sa im pravidelný pohyb pri športe a zvýšený príjem bielkovín. Do stravy by mali dopĺňať vitamíny B a K, vápnik a jód.

  • Odporúčané potraviny: morské produkty, ryby a riasy, pečeň, červené mäso, špenát, brokolica, vlašské orechy, tekvicové semienka, sója.
  • Nevhodné potraviny: pšenica, kukurica, fazuľa, ružičkový kel, kapusta, karfiol, mliečne výrobky, para orechy, kešu, arašidy, pistácie, mak.

Mohlo by vás zaujať: Krvná skupina vraj prezradí viac, ako horoskopy: Čo hovorí o vás?


Krvná skupina A

Táto krvná skupina predurčuje na vegetariánstvo, keďže má pôvod u poľnohospodárov, no lepšie sa prispôsobuje zmenám v strave i prostredí. Slabou stránkou nositeľov skupiny A je citlivý tráviaci trakt a častejšie problémy so srdcom, rakovina, anémia, ochorenia pečene a diabetes. Mali by si dávať pozor na zvýšený príjem vitamínov, najmä C, E, B12 a kyseliny listovej.

  • Odporúčané potraviny: mrkva, kel, čakanka, brokolica, pstruh, kapor, makrela, mlieko, sója, ryža, marhule, ananás, čerešne, slivky, v malom množstve svetlá hydina (kurča).
  • Nevhodné potraviny: slanina, kačica, hus, zajac, pečeň, vnútornosti, bravčové mäso, zverina, hovädzina, pšenica, kapusta, paprika, banány, mandarínky, pomaranče, melóny.

Krvná skupina B

Asi najvšestrannejší sú príslušníci krvnej skupiny B. Vyrovnajú sa s akoukoľvek stravou i prostredím, majú silný imunitný i nervový systém. Ich predkami boli kočovníci, preto potrebujú nájsť rovnováhu medzi duševnou a telesnou aktivitou. Môžu ich trápiť ochorenia ako diabetes, chronický únavový syndróm, autoimunitné ochorenia. Z výživových doplnkov by mali prijímať najmä horčík.

  • Odporúčané potraviny: zelená zelenina, zverina, baranina, jahňacina, králik, treska, šťuka, makrela, losos, jogurty, kefír, kozie mlieko a syr, olivový olej, proso, ryža, baklažán, paprika, kapusta, kel, zemiaky.
  • Nevhodné potraviny: kukurica, šošovica, arašidy, sezam, pohánky, kuracina, kačica, hus, bravčové mäso, tučné mliečne výrobky, slnečnicový olej, žito, pohánka, jačmeň, artičoky, tekvica, reďkovka, paradajky.

Mohlo by vás zaujať: Tajomstvo vašej krvnej skupiny: Čo všetko o vás prezradí?


Krvná skupina AB

Ide o krvnú skupinu, ktorá sa vyvinula ako posledná, preto je najlepšie prispôsobená moderným podmienkam, hoci jej nositelia majú citlivý tráviaci trakt a imunitný systém. V skratke, to, čo škodí skupinám A a B, je zlé aj pre skupinu AB. Ide často o energických ľudí s vodcovskými sklonmi, ktorí by sa mali venovať upokojujúcim cvičeniam ako je jóga, turistika alebo cyklistika.

  • Odporúčané potraviny: kyslé mliečne výrobky, tofu, plody mora, zelená zelenina, ananás, jahňacina, baranina, morka, králik, kukurica.
  • Nevhodné potraviny: červené mäso, fazuľa, pohánka, pšenica, slanina, šunka, kuracina, teľacie, hovädzie, hus, kačka, zverina, plnotučné mliečne výrobky, pohánka, paprika, olivy, reďkovky, banány, pomaranče.

Snažíte sa konzumovať potraviny vhodné pre vašu krvnú skupinu? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame