Ktorý Slovák by odolal? Ochutnajte zemiaky v novom šate!

Zemiakové jedlo

thinkstockphotos.com

Sú zrejme najbežnejšou potravinou na Slovensku a na našich tanieroch sa v rozličnej podobe objavujú takmer každý deň. Ak preto máte pocit, že ste už vyskúšali všetky spôsoby ako zemiaky pripraviť, skúste si navariť niektoré z nových zemiakových jedál podľa našich receptov.

Zemiakovú polievku ste už isto ochutnali, so sušenými slivkami však prináša úplne novú chuť!

Zemiaková polievka so sušenými slivkami

Potrebujeme:

  • 500 g varených zemiakov
  • 200 g sušených sliviek
  • hrsť sušených húb
  • 1,5 l vody
  • 1 veľkú cibuľu
  • hladkú múku
  • olej
  • maslo
  • soľ
  • čerstvý ligurček

Postup: Sušené huby dáme do vody a uvaríme domäkka. Do tohto vývaru pridáme na kocky nakrájané uvarené zemiaky. Z pokrájanej cibule a hladkej múky pripravíme svetlú zápražku a zahustíme ňou polievku. Nakoniec pridáme sušené slivky a povaríme. V prípade potreby dolejeme vodu. Zjemníme kúskom masla, osolíme podľa chuti a dochutíme najemno nasekaným ligurčekom.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pečené plnené zemiaky: Potešia vaše oči aj chuťové poháriky


Vyskúšali ste už niekedy zemiakový koláč? Upečte si tento a neobanujete!

Zemiakový koláč bez múky

Potrebujeme:

  • 300 g uvarených zemiakov
  • 6 vajec
  • štipku soli
  • 50 g cukru
  • 200 g práškového cukru
  • 1 lyžičku postrúhanej pomarančovej kôry
  • 2 lyžice pomarančového likéru (podľa chuti)
  • 150 g mletých mandlí
  • 2 lyžice pšeničnej krupice

Na polevu:

  • 150 g čokolády na polevu
  • 1 lyžicu oleja

Postup: Predhrejte rúru a vymastite formu. Uvarené zemiaky ošúpte a prelisujte alebo jemno postrúhajte. Z vaječných bielkov a soli vyšľahajte tuhý sneh a pridajte cukor. Žĺtky s práškovým cukrom a pomarančovou kôrou vymiešajte a podľa chuti pridajte aj pomarančový likér. Do krému zamiešajte prelisované zemiaky a mandle. Nakoniec zľahka vmiešajte striedavo krupicu a sneh. Cestom naplňte formu a pečte asi 50 minút. Vychladnutý koláč polejte čokoládovou polevou, ktorú ste si rozpustili s lyžicou oleja vo vodnom kúpeli.


Mohlo by vás zaujať: Chutný obed alebo večera: Zapečené zemiaky potešia každého Slováka


Sýte zemiakové jedlo ako od babičky

Zemiakový závin so škvarkami

Potrebujeme:

  • 1,5 kg surových zemiakov
  • ¾ l mlieka
  • 12 lyžíc škvariek
  • 4 roztlačené strúčiky cesnaku
  • majorán
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • strúhanku

Postup: Surové zemiaky najemno nastrúhame, necháme na site odkvapkať a potom ich sparíme horúcim mliekom. Pridáme k nim nadrobno posekané škvarky a ostatné prísady. Všetko premiešame a vlejeme do masťou vymasteného alebo papierom na pečenie vyloženého pekáča. Pečieme doružova asi 20 minút. Plát potom ešte teplý zrolujeme do závinu. Podáme s kyslou kapustou alebo hlávkovým šalátom.


Mohlo by vás zaujať: Zemiaky sú viac ako len príloha: Vyskúšajte naše recepty a presvedčte sa sami


Zemiakový šalát môže mať aj inú podobu než tradičný majonézový

Zemiakový šalát s paradajkami a zelerom

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 150 g uvareného zeleru
  • 2 vajcia uvarené na tvrdo
  • 1 jablko
  • 150 g paradajok
  • 50 g cibule
  • 2,5 dl vody
  • soľ
  • cukor
  • ocot
  • 1 dl bieleho vína
  • 2 lyžice oleja

Postup: V šupe uvarené zemiaky ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Pridáme uvarený pretlačený zeler, vajcia uvarené na tvrdo, olúpané jablko a rajčiny, všetko pokrájané na malé kúsky, cibuľu posekanú na drobno a všetko spolu premiešame. Vodu, soľ, cukor, ocot a víno necháme spolu zovrieť a horúce nalejeme na zemiaky. Nakoniec prilejeme olej, dobre premiešame a necháme vychladnúť.


Mohlo by vás zaujať: Zemiaky nie sú len prílohou: Presvedčia vás tieto nápadité recepty


Zemiaky môžu poľahky nahradiť aj hlavný chod

Zapekané zemiaky s karfiolom a jogurtom

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • soľ
  • olej
  • 40 g cibule
  • 1 karfiol
  • 40 g masla
  • 2 biele jogurty
  • 2 vajcia
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • masť a strúhanka na vymastenie formy

Postup: V šupe uvarené zemiaky ošúpeme a pokrájame na kocky. Na oleji speníme cibuľu posekanú nadrobno, dáme na zemiaky a premiešame. Očistený a umytý karfiol uvaríme v osolenej vode do polomäkka a rozoberieme na ružičky. Pekáč vymastíme, vysypeme strúhankou a dáme do nej pripravené zemiaky. Na zemiaky rozložíme uvarený karfiol a kúsky masla.  V jogurte rozšľaháme vajcia, soľ, ochutíme korením a nalejeme na karfiol. Vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme. Podávame s cviklovým šalátom. 


Aké ďalšie chutné dobroty zo zemiakov si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame