Chren je liečivý aj chutný: V čom všetkom vám pomôže a čo si z neho pripraviť?

Chren

thinkstockphotos.com

Obľúbený je najmä ako príloha k pečenému mäsu, chren však dokáže oveľa viac. Už jeho výrazná vôňa a pikantná chuť prezrádzajú, že nejde len o pochutinu. Má aj silný liečivý potenciál, ktorý poznajú ľudia v mnohých krajinách. Chren prináša úľavu pri rôznych chorobách a dokonca posilní váš imunitný systém.

Dobrý nielen v kuchyni

Chren je nenáročná bylina, ktorá dorastá do výšky okolo jedného metra a pestovať si ju môžete i vo vašej záhrade. Najcennejšou časťou chrenu je jeho koreň, ktorý vyzerá nenápadne, no pri krájaní či strúhaní sa uvoľňuje typická aróma, ktorá dráždi oči a nos podobne ako cibuľa. Práve preto sa chren konzumuje najmä s mäsitými pokrmami – dráždi totiž sliznice žalúdka a čriev a prispieva tak k lepšiemu tráveniu. Čo však robí chren výnimočným, sú nepochybne jeho výživové hodnoty. Nájdete v ňom vitamíny A, B a E a minerály ako horčík, draslík, sodík, vápnik a železo. Obsahuje rovnaké množstvo vitamínu C ako citrusové plody. Práve vysoký obsah tohto vitamínu prispieva k ochrane vášho imunitného systému. Chren je najlepšie konzumovať čerstvo nastrúhaný, pretože rýchlo tmavne, horkne a stráca svoju silu.

S čím všetkým pomôže chren

Chren je v ľudovom liečiteľstve známy pre svoje protizápalové a antibiotické účinky. Okrem toho prečisťuje krv a vďaka vysokému obsahu vitamínu C, ktorý je antioxidantom, chráni bunky pred voľnými radikálmi a tak pôsobí preventívne proti rakovine. Má močopudné účinky a zbavuje organizmus nadbytočnej vody. Takisto pôsobí proti všetkým zápalom a infekciám – je vhodný pri ochoreniach dýchacích ciest, zápaloch dutín, alebo infekciách močových ciest. Zaberá ale aj pri bolestiach hlavy, reumatických ochoreniach a pri problémoch s trávením. Naviac dokáže naštartovať váš metabolizmus, takže ho môžete jesť aj pri chudnutí.


Mohlo by vás zaujať: Štyri nátierky pre pravých chlapov: Hitom je chrenová či oškvarková


Mrkvový chren

Potrebujeme:

  • 400 g mrkvy
  • 1 koreň chrenu
  • soľ
  • 2 kocky cukru
  • ½ hrnčeka vody s octom
  • 2 lyžice oleja

Postup: Mrkvu a chren najemno nastrúhame, pridáme vo vode rozpustenú soľ, cukor, ocot a nakoniec vlejeme olej. Hodí sa ako príloha k mäsu.

Jablkový chren

Potrebujeme:

  • 3 jablká
  • kúsok chrenu
  • mäsový vývar
  • cukor
  • ocot
  • soľ

Postup: Očistený chren najemno nastrúhame a sparíme vriacim vývarom (bez tuku). Pridáme ošúpané a najemno postrúhané jablká, cukor, ocot, soľ podľa chuti a všetko premiešame.


Mohlo by vás zaujať: 7 korení, ktoré oživia jedlá a prospejú telu: Majú miesto aj vo vašej kuchyni?


Nakladaný chren

Potrebujeme:

  • 450 g chrenu
  • 40 g cukru
  • 10 g soli
  • 350 ml vody
  • 100 ml octu
  • 100 ml oleja

Postup: Chren očistíme, postrúhame alebo nasekáme najemno. Všetky suroviny zmiešame a rozmixujeme s chrenom. Zmes naložíme do pohárov, nesterilizujeme. Uskladníme na tmavom a chladnom mieste.

Chrenová omáčka

Potrebujeme:

  • 200 ml smotany
  • 250 ml mlieka
  • 40 g hladkej múky
  • 40 g masti
  • ocot
  • cukor
  • 50 g chrenu
  • soľ

Postup: Z masti a hladkej múky si pripravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme trochou studenej vody a mliekom. Osolíme a povaríme. Potom pridáme smotanu a podľa chuti ocot, cukor a napokon čerstvý nastrúhaný chren. Omáčka sa najlepšie hodí k hovädziemu mäsu s knedľou.


Mohlo by vás zaujať: Chren pomáhal už Egypťanom: Spoznajte jeho účinky aj vy!


Zeleninový šalát s chrenom

Potrebujeme:

  • 100 g hlávkovej alebo kyslej kapusty
  • 100 g mrkvy
  • 100 g jabĺk
  • 100 g kyslých uhoriek
  • 10 g chrenu
  • 20 g cibule
  • soľ
  • cukor
  • ocot
  • olej

Postup: Očistenú a umytú kapustu pokrájame na jemné rezance, pridáme očistenú postrúhanú surovú mrkvu, chren a cibuľu, očistené a na rezance pokrájané jablká a kyslé uhorky. Všetko osolíme, premiešame a necháme chvíľu zakryté stáť. Nakoniec prilejeme nálev z vody, cukru, octu a oleja.


Mohlo by vás zaujať: Vyhnite sa chrípke podľa rád starých mám!


Šunkovo-chrenové rolky

Potrebujeme:

  • 300 g šunky
  • 40 g chrenu
  • 250 ml šľahačky
  • polovicu menšieho citróna
  • soľ
  • listy hlávkového šalátu na ozdobu

Postup: Šľahačku vyšľaháme dotuha. Chren nastrúhame, pokvapkáme ho citrónovou šťavou, jemne osolíme, pridáme šľahačku a premiešame. Plátky šunky rozložíme, každý potrieme vrstvou šľahačky s chrenom a zabalíme ako palacinky. Chrenové rolky položíme na listy šalátu a ozdobíme zvyšnou šľahačkou. 


Máte radi chren? Ako často si ho doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame