Obľúbený je najmä ako príloha k pečenému mäsu, chren však dokáže oveľa viac. Už jeho výrazná vôňa a pikantná chuť prezrádzajú, že nejde len o pochutinu. Má aj silný liečivý potenciál, ktorý poznajú ľudia v mnohých krajinách. Chren prináša úľavu pri rôznych chorobách a dokonca posilní váš imunitný systém.
Dobrý nielen v kuchyni
Chren je nenáročná bylina, ktorá dorastá do výšky okolo jedného metra a pestovať si ju môžete i vo vašej záhrade. Najcennejšou časťou chrenu je jeho koreň, ktorý vyzerá nenápadne, no pri krájaní či strúhaní sa uvoľňuje typická aróma, ktorá dráždi oči a nos podobne ako cibuľa. Práve preto sa chren konzumuje najmä s mäsitými pokrmami – dráždi totiž sliznice žalúdka a čriev a prispieva tak k lepšiemu tráveniu. Čo však robí chren výnimočným, sú nepochybne jeho výživové hodnoty. Nájdete v ňom vitamíny A, B a E a minerály ako horčík, draslík, sodík, vápnik a železo. Obsahuje rovnaké množstvo vitamínu C ako citrusové plody. Práve vysoký obsah tohto vitamínu prispieva k ochrane vášho imunitného systému. Chren je najlepšie konzumovať čerstvo nastrúhaný, pretože rýchlo tmavne, horkne a stráca svoju silu.
S čím všetkým pomôže chren
Chren je v ľudovom liečiteľstve známy pre svoje protizápalové a antibiotické účinky. Okrem toho prečisťuje krv a vďaka vysokému obsahu vitamínu C, ktorý je antioxidantom, chráni bunky pred voľnými radikálmi a tak pôsobí preventívne proti rakovine. Má močopudné účinky a zbavuje organizmus nadbytočnej vody. Takisto pôsobí proti všetkým zápalom a infekciám – je vhodný pri ochoreniach dýchacích ciest, zápaloch dutín, alebo infekciách močových ciest. Zaberá ale aj pri bolestiach hlavy, reumatických ochoreniach a pri problémoch s trávením. Naviac dokáže naštartovať váš metabolizmus, takže ho môžete jesť aj pri chudnutí.
Mohlo by vás zaujať: Štyri nátierky pre pravých chlapov: Hitom je chrenová či oškvarková
Mrkvový chren
Potrebujeme:
- 400 g mrkvy
- 1 koreň chrenu
- soľ
- 2 kocky cukru
- ½ hrnčeka vody s octom
- 2 lyžice oleja
Postup: Mrkvu a chren najemno nastrúhame, pridáme vo vode rozpustenú soľ, cukor, ocot a nakoniec vlejeme olej. Hodí sa ako príloha k mäsu.
Jablkový chren
Potrebujeme:
- 3 jablká
- kúsok chrenu
- mäsový vývar
- cukor
- ocot
- soľ
Postup: Očistený chren najemno nastrúhame a sparíme vriacim vývarom (bez tuku). Pridáme ošúpané a najemno postrúhané jablká, cukor, ocot, soľ podľa chuti a všetko premiešame.
Mohlo by vás zaujať: 7 korení, ktoré oživia jedlá a prospejú telu: Majú miesto aj vo vašej kuchyni?
Nakladaný chren
Potrebujeme:
- 450 g chrenu
- 40 g cukru
- 10 g soli
- 350 ml vody
- 100 ml octu
- 100 ml oleja
Postup: Chren očistíme, postrúhame alebo nasekáme najemno. Všetky suroviny zmiešame a rozmixujeme s chrenom. Zmes naložíme do pohárov, nesterilizujeme. Uskladníme na tmavom a chladnom mieste.
Chrenová omáčka
Potrebujeme:
- 200 ml smotany
- 250 ml mlieka
- 40 g hladkej múky
- 40 g masti
- ocot
- cukor
- 50 g chrenu
- soľ
Postup: Z masti a hladkej múky si pripravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme trochou studenej vody a mliekom. Osolíme a povaríme. Potom pridáme smotanu a podľa chuti ocot, cukor a napokon čerstvý nastrúhaný chren. Omáčka sa najlepšie hodí k hovädziemu mäsu s knedľou.
Mohlo by vás zaujať: Chren pomáhal už Egypťanom: Spoznajte jeho účinky aj vy!
Zeleninový šalát s chrenom
Potrebujeme:
- 100 g hlávkovej alebo kyslej kapusty
- 100 g mrkvy
- 100 g jabĺk
- 100 g kyslých uhoriek
- 10 g chrenu
- 20 g cibule
- soľ
- cukor
- ocot
- olej
Postup: Očistenú a umytú kapustu pokrájame na jemné rezance, pridáme očistenú postrúhanú surovú mrkvu, chren a cibuľu, očistené a na rezance pokrájané jablká a kyslé uhorky. Všetko osolíme, premiešame a necháme chvíľu zakryté stáť. Nakoniec prilejeme nálev z vody, cukru, octu a oleja.
Mohlo by vás zaujať: Vyhnite sa chrípke podľa rád starých mám!
Šunkovo-chrenové rolky
Potrebujeme:
- 300 g šunky
- 40 g chrenu
- 250 ml šľahačky
- polovicu menšieho citróna
- soľ
- listy hlávkového šalátu na ozdobu
Postup: Šľahačku vyšľaháme dotuha. Chren nastrúhame, pokvapkáme ho citrónovou šťavou, jemne osolíme, pridáme šľahačku a premiešame. Plátky šunky rozložíme, každý potrieme vrstvou šľahačky s chrenom a zabalíme ako palacinky. Chrenové rolky položíme na listy šalátu a ozdobíme zvyšnou šľahačkou.
Máte radi chren? Ako často si ho doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na