FOTORECEPT Karamelové kocky: Ochutnajte zákusok, ktorý má šmrnc

Karamelové kocky

plnielanu.sk

Tieto karamelové kocky určite neodmietne nikto, kto je milovníkom sladkého. Už pri pohľade na ne sa vám budú zbiehať slinky a budete ich chcieť vyskúšať. Recept sa na pohľad môže zdať náročnejší, ale s trochou času a odhodlania ho zvládne naozaj každý. Tak smelo do toho.

Potrebujeme:

Korpus:

  • 6 vajíčok
  • 5 PL polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok
  • 50 ml oleja
  • 6 lyžíc kryštálového cukru
  • 1 PL kakaa

Plnka:

  • 1 l vody
  • 3 balíčky Zlatý klas
  • 130 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 7 bielkov
  • 2 PL kakaa

Krém:

  • 300 ml mlieka
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 2 balíčky šľahačky v prášku

Postup:

Pripravíme si korpus. Vyšľaháme bielky s cukrom na tuhý sneh a postupne pridávame olej, žĺtky a nakoniec zľahka vmiešame múku s práškom do pečiva a kakaom.

Mohlo by vás zaujať: Osviežujúce citrónové koláče: Zamaškrtíte si na nich aj vy?


Plech si poriadne vymastíme, posypeme múkou a cesto naň rovnomerne rozotrieme. Dáme piecť na 180°C.
   
Kým sa nám upečie, spravíme si plnku, ktorá sa bude skladať z dvoch častí. Zlaté klasy si pripravíme s 3 dcl vody.

Mohlo by vás zaujať: Ochutnajte med na tri spôsoby: Ako sušienky, domácu „marlénku“ či perníkový koláč


V hrnci necháme zovrieť 7 deci vody, pridáme 70 g kryštálového cukru a vanilkový cukor. Vriacu vodu odstavíme z plameňa a pridáme do nej pripravené Zlaté klasy.
   
Pripravíme si sneh zo 7 bielkov a 60 g cukru. Sneh postupne zapracujeme do horúcej kaše.

Mohlo by vás zaujať: Smotanové zákusky pre pravých labužníkov: Viete si predstaviť niečo chutnejšie?


Polovicu plnky natrieme na upečený korpus.
   
Do zvyšnej polovice vmiešame kakao a spravíme ďalšiu vrstvu koláča.

Mohlo by vás zaujať: Nechajte sa zvábiť karamelovými koláčmi: Raz za čas je to dovolené


Poslednú vrstvu bude tvoriť karamelový krém. Do hrnca si dáme upáliť cukor. Upálený cukor zalejeme mliekom a počkáme, kým sa nám rozvarí.
   
Krém necháme vychladnúť. Do krému potom pridáme šľahačky, vyšľaháme.

Mohlo by vás zaujať: Vianočné pečenie bez múky: Tieto delikátne chuťovky nemajú konkurenciu


Natrieme na koláč.
   
Koláč necháme stuhnúť cez noc, posypeme nastrúhanou horkou čokoládou a môžeme podávať.

Ktoré ďalšie chutné karamelové zákusky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk, plnielanu.sk
Odporúčame