Výborné recepty nielen pre vegánov: Oživte svoje raňajkové či večerové menu

Sicílska caponata

Penam

Chcete odľahčiť svoju kuchyňu a vyskúšať niečo nové? Vegánske recepty sú nielen zdravé, ale zároveň potešia aj vaše chuťové poháriky. Vôbec pritom nevadí, ak nie ste vegán či vegetarián – tieto pochúťky vhodné na raňajky či večeru určite zabodujú v každej kuchyni. Vhodným chlebom na ich prípravu sú napríklad chleby značky Penam.

Restované šampiňóny à la Jamie Oliver

Restované šampiňóny

Potrebujeme:

  • 500 g šampiňónov
  • 1 strúčik cesnaku
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • soľ, čierne mleté korenie
  • chilli papričky podľa chuti
  • olivový olej
  • citrónovú šťavu
  • chlieb Penam Natur denný

Postup: Šampiňóny očistíme, pokrájame na menšie kúsky a restujeme spolu s nadrobno pokrájaným cesnakom na olivovom oleji. Pridáme soľ, čierne mleté korenie a podľa chuti chilli papričky. Krátko podusíme, kým sa šťava z hríbov odparí. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame na plátku chleba, ktorý sme nasucho opiekli na panvici.


Mohlo by vás zaujať: Zaujímavá chuť, jednoduchá príprava: Skúste baklažán na rôzne spôsoby


Baklažán s tahini pastou

Baklažán s tahini pastou

Potrebujeme:

  • 2 baklažány
  • 3 menšie paradajky
  • soľ, čierne mleté korenie
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • jarnú cibuľku
  • citrónovú šťavu
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • tahini pastu
  • chlieb Vegipan z rady Natur

Postup: Baklažány prepichneme vidličkou na viacerých miestach a krátko opražíme na suchej panvici z každej strany. Opražené baklažány dáme na plech a v predhriatej rúre na 230-240 °C pečieme 30 minút.  Upečené baklažánynecháme mierne vychladnúť, narežeme a olúpeme. Vnútro posekáme na drobné kúsky, dáme do misy a zmiešame s 2 – 3 PL tahini, pridáme nadrobno pokrájané paradajky, cibuľku a cesnak, osolíme, okoreníme. Na záver dochutíme citrónovou šťavou a petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujať: Štýlové pohostenie pre každú návštevu: Kto by mu odolal?


Cibuľové chutney

Cibuľové chutney

Potrebujeme:

  • 1 kg červenej cibule
  • 160 g kryštálového cukru
  • 100 ml červeného vína
  • 100 ml balzamikového octu
  • 1 PL oleja
  • bobkový list
  • soľ
  • chlieb Penam Natur denný

Postup: Cibuľu ošúpeme a pokrájame na tenké kolieska.Vo väčšej panvici na rozohriatom oleji speníme cibuľu. Potom pridáme cukor, víno, ocot a bobkový list. Na strednom plameni dusíme asi 20 minút.Zmes ochutíme soľou, necháme vychladnúť a rozdelíme do vopred pripravených misiek.


Mohlo by vás zaujať: Baklažán je zdravá dobrota: Skvelý je zapekaný aj vo forme placiek


Nátierka z červenej fazule s avokádovými plátkami

Nátierka z červenej fazule s avokádovými plátkami

Potrebujeme:

  • 1 konzervu červenej fazule v paradajkovej omáčke
  • 1 avokádo
  • 1 cibuľu
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • chlieb KorninoNatur

Postup: Fazuľu najemno rozmixujeme s nálevom  a dochutíme soľou a čiernym korením.Plátok chleba natrieme fazuľovou nátierkou a obložíme plátkami najemno nakrájaného avokáda a cibule.


Mohlo by vás zaujať: Doprajte svojim hosťom gastronomický zážitok: Na tieto pochúťky budú dlho spomínať


Tofu nátierka s kurkumou

Tofu nátierka s kurkumou

Potrebujeme:

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 menšiu červenú cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL hladkej múky
  • 120 ml sójového mlieka
  • 250 g tofu
  • ½ PL kurkumy
  • 3 menšie paradajky
  • 1 PL dijonskej horčice
  • bazalku, soľ, čierne mleté korenie
  • chlieb VegipanNatur

Postup: Cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame a orestujeme na panvici domäkka. V miske rozmiešame múku so sójovým mliekom a pridáme k cibuli s cesnakom. Povaríme 2 minúty. Pridáme nadrobno nakrájané tofu, paradajky, kurkumu, horčicu, soľ a korenie, dôkladne premiešame a varíme 5 minút.Vychladnuté podávame na plátku chleba ozdobené lístkami čerstvej bazalky.


Mohlo by vás zaujať: Letné zeleninové recepty: Chutné, zdravé a rýchlo hotové!


Batátová nátierka s brokolicou

Batátová nátierka s brokolicou

Potrebujeme:

  • 1 väčší batát (sladký zemiak)
  • 2 poháre vody alebo zeleninového vývaru
  • soľ, čierne mleté korenie
  • 1 brokolicu
  • olivový olej
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • balzamikový ocot
  • chilli papričky
  • chlieb Penam Natur denný

Postup: Batát očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Zalejeme vodou alebo vývarom a povaríme, kým zmäkne. Vychladnutý zemiak roztlačíme na kašu, ochutíme soľou a čiernym mletým korením. Brokolicu umyjeme, rozdelíme na väčšie ružičky, poukladáme na plech a pokvapkáme balzamikovým octom, olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C asi 15 minút. Upečenú brokolicu necháme vychladnúť, potom ju nahrubo nakrájame a premiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou a chilli papričkami. Batátovú nátierku natrieme na plátok chleba, na to poukladáme nakrájanú brokolicu a podávame.


Mohlo by vás zaujať: Deň ako vegetarián, vegán či vitarián: Skúste naše menu!


Sicílska caponata

Sicílska caponata

Potrebujeme:

  • 2 baklažány
  • soľ
  • olivový olej
  • 1 stonkový zeler
  • 1 malú cibuľu
  • 300 ml paradajkového pyré
  • 100 g zelených olív
  • hrsť kapár
  • bazalku
  • 80 ml červeného vínneho octu
  • 2 PL kryštálového cukru
  • chlieb Penam Natur denný

Postup: Baklažán nakrájame na kocky aj so šupkou. Osolíme a necháme odpočívať 30 minút. Potom opláchneme a osušíme. Pražíme po častiach na strednom plameni v dostatočnom množstve oleja dočervena. Stonkový zeler nadrobno pokrájame a varíme v osolenej vodeasi 5 min. Scedíme a dáme odkvapkať. Na panvici opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme paradajkové pyré, osolíme a povaríme asi 20 minút do zhustnutia. Vo väčšom kastróle na 4 lyžiciach oleja opražíme nakrájané olivy, kapary a scedený zeler, asi 1 minútu. Pridáme opražený baklažán, po častiach rajčinovú omáčku, bazalku aprivedieme do varu. Ocot zmiešame s cukrom v pohári a prilejeme do variacej caponaty.Jemne zamiešame, aby sa baklažán nerozvaril. Stiahneme z ohňa a až pach z octu trochuvyprchá, priklopíme a necháme vychladnúť. Podávame s plátkami chleba.


Aké ďalśie chutné vegánske jedlá si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: Penam, Penam, Penam
Odporúčame