Svoje kulinárske umenie nemusíte dokazovať iba náročnými jedlami či kombináciami nových chutí. To, že ste v kuchyni majsterkou, či majstrom, závisí aj od toho, ako rýchlo viete hladošom pripraviť skvelé a jednoduché jedlo, ktoré im bude zaručene chutiť. Najideálnejšou voľbou sú v tomto prípade jednoznačne cestoviny. Ktorý z nasledujúcich receptov si vyberiete vy?
Vegetariánske cestoviny s brokolicou
Potrebujeme:
- 250 g mini kolienok
- 1 brokolicu
- 500 ml smotany na varenie (alebo na šľahanie)
- olej
- solamyl
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup: Cestovinové kolienka uvaríme podľa návodu v osolenej vriacej vode. Brokolicu naružičkujeme a umyjeme. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme brokolicu a krátko opražíme. Zalejeme horúcou vodou a necháme povariť asi 2-3 minúty, aby zmäkla. Potom vodu vylejeme a k brokolici nalejeme smotanu, okoreníme a osolíme a pod zakrytou pokrievkou necháme variť. V pohári rozmiešame 3-4 čajové lyžičky solamylu s 1 dcl vody. Keď začne smotana po bokoch hrnca peniť, resp. vrieť, na chvíľu ju odstavíme z ohňa a vlejeme solamyl. Premiešame a dáme späť na oheň. Podľa chuti ešte dochutíme a keď začne omáčka hustnúť, môžeme z ohňa odstaviť. Brokolicovo-smotanovou omáčkou polejeme cestoviny a môžeme podávať.
Mohlo by vás zaujať: Večera chutne, rýchlo a lacno: Tieto cestovinové recepty poslúžia aj vám
Penne pikante
Potrebujeme:
- 400 g cestovín penne
- 400 g sušených paradajok v olivovom oleji
- konzervu paradajkového pretlaku
- 100 g čiernych olív
- 1 strúčik cesnaku
- 1 feferónku
- sušenú mletú bazalku
- mleté čierne korenie
- soľ
- parmezán alebo iný obľúbený tvrdý syr
Postup: V hrnci uvaríme cestoviny. Sušené paradajky nakrájame na menšie kúsky. Olej z nich nevylievame, použijeme ho pri varení. Cesnak očistíme, umyjeme a nakrájame na plátky. Na panvicu dáme asi 2 polievkové lyžice spomínaného oleja z paradajok a dozlatista na ňom opražíme cesnak. Potom pridáme aj nakrájané paradajky, chvíľu spolu pečieme a nakoniec pridáme paradajkový pretlak. Po chvíľke pridáme aj olivy, ktoré sme rozkrájali na kolieska. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením, sušenou mletou bazalkou a nadrobno nakrájanou feferónkou. Spolu povaríme ešte ďalších 5 minút. Cestoviny rozdelíme do tanierov a pridáme paradajkovú omáčku. Posypeme syrom a podávame.
Mohlo by vás zaujať: Zapekané cestoviny s brokolicou: Jednoduchá príprava a výborná chuť dostane aj vás
Špagety s kuracím mäsom, sušenými paradajkami a olivami
Potrebujeme:
- balík hrubých špagiet s dierkou (bucatini)
- 500 g kuracích pŕs
- 400 g sušených paradajok v olivovom oleji
- konzervu paradajkového pretlaku
- kečup
- 100 g čiernych olív
- sušenú mletú bazalku
- soľ
- mleté čierne korenie
- 300 g eidamu alebo parmezánu
Postup: Uvaríme si špagety, ktoré sme ale predtým zlomili na polovicu. Kuracie prsia nakrájame na menšie kocky, olivy na kolieska a paradajky tiež na kocky. Do väčšieho hrnca dáme rozohriať olej z paradajok. Keď je dostatočne rozohriaty, pridáme kuracie mäso. Osolíme, okoreníme a za občasného miešania necháme chvíľu opekať do polomäkka. Potom pridáme paradajky, aj olivy. A spolu dusíme pod pokrievkou asi 5 minút. Potom pridáme pretlak a trochu kečupu tak, aby vznikla omáčka. Znovu podľa potreby dochutíme a pridáme aj bazalku. Keď paradajková šťava buble, mäso aj paradajky sú mäkké, môžeme pridáme do pripravenej mäsovej zmesi špagety a všetko spolu premiešame. Po minúte odstavíme a môžeme podávať posypané syrom.
Mohlo by vás zaujať: Cestovinové recepty: Podľa vašej chuti – s tuniakom, brokolicou či hríbami!
Studený cestovinový šalát so zeleninou a kuracím mäsom
Potrebujeme:
- 250 g penne
- 200 g kuracích pŕs
- polovicu menšieho ľadového šalátu
- 100 g čiernych olív
- 100 g kukurice
- 100 g červenej papriky
- 100 g šalátovej uhorky
- 300 ml majonézy (alebo bieleho jogurtu)
- olivový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup: Uvaríme si cestoviny. Mäso, aj všetku zeleninu nakrájame na malé kocky. Na olivovom oleji si osmažíme kocky kuracieho mäsa, ktoré dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Keď je mäso mäkké, odstavíme ho zo sporáka a necháme vychladnúť. Rovnako tak i hotové cestoviny. Keď sú mäso i cestoviny vlažné, všetky ingrediencie – penne, kura i zeleninu spolu zmiešame vo väčšej miske. Podľa chuti pridáme majonézu alebo jogurt a poriadne premiešame. Šalát je hotový.
Aké chutné jedlá z cestovín si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na